EU PROTECTS > Naše zdravje > Skrita nevarnost: kako je igračka presenečenja dvignila na noge evropske države

„Želim biti 100-odstotno prepričana, da se moj sin igra z varnimi igračami.“

Svenja Weber

Jeseni 2017 je finski carinski inšpektor odkril sumljivo pošiljko steklenic s sokom. Za otroke bi bile zelo privlačne, saj je bila vsaki steklenici priložena igračka presenečenja. Po več opravljenih preskusih je finski carinski laboratorij potrdil, da je bila z igračko povezana nevarnost zadušitve. 

Finska je nato takoj aktivirala vseevropski sistem hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih. V naslednjih dneh so nacionalne oblasti po EU hitro ukrepale in te steklenice s sokom umaknile iz trgovin.

Skrita nevarnost: kako je igračka presenečenja dvignila na noge evropske države

Najljubši lik, najljubša barva ali okus – to so izbire, ki nas vodijo pri nakupovanju za otroke. Morebitna tveganja zlahka spregledamo. Ko je Finska javila, da uvožena steklenička s sokom in igračko presenečenja predstavlja nevarnost zadušitve, je bil Luksemburg ena od 31 držav, ki so prejele to opozorilo. Z vseevropskim sistemom hitrega obveščanja smo pred nevarnostjo obvarovali več tisoč otrok.

Za nadaljevanje podrsnite

Svenja Weber

Luksemburg

„Pri nakupih v supermarketu me spremlja sin. Ker me obkrožajo police, polne izdelkov v sijočih barvah in s slikami sinovih najljubših risanih junakov, moram stalno preverjati te izdelke, da se prepričam, da so primerni za otroke.“

 

 

 

 

 

 

„Za otroke so trgovine polne skušnjav.“

– Svenja Weber

Mikko Kontiainen

Carinski laboratorij

Finska

„Moja naloga je, da testiram igrače in druge potrošniške izdelke. Ko je steklenica s sokom prispela v laboratorij, sem testiral igračko presenečenja. Čeprav je bila igračka na videz neškodljiva, ni dosegala naših varnostnih standardov. Bila je premajhna in bi jo zlahka pogoltnili.“

 

 

 

„Obstajala je nevarnost, da bi se majhen otrok zadušil.“

– Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Carina

Finska

„Ko smo prejeli laboratorijske rezultate, smo steklenice s sokom hitro blokirali v skladišču distributerja. Nato smo izdali vseevropsko opozorilo. Do marca 2018 je bilo samo na Finskem pod našim nadzorom uničenih skupno 24.770 steklenic.“

 

 

 

 

 

„Vsako leto izdamo 30–40 opozoril.“

– Jonna Neffling

Simone Wagner

Inštitut za standardizacijo, akreditacijo, varnost in kakovost izdelkov in storitev (ILNAS)

Luksemburg

„Ko prepoznamo nevaren izdelek, o tem obvestimo nacionalne distributerje in naše evropske kolege. Po finskem opozorilu so trgovci v naši mreži odkrili, da je bila steklenička s sokom že v Luksemburgu. Testirali smo jo tudi sami, naš distributer pa jo je umaknil s trgovskih polic.“ 

„Takoj ko prejmemo opozorilo o nevarnem izdelku, naredimo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo potrošnike.“

– Simone Wagner

Ali ste vedeli?

Evropski sistem hitrega obveščanja o nevarnih neživilskih izdelkih

Ko odkrijemo nevaren izdelek na evropski meji ali v Evropi, vseh 31 evropskih držav prejme opozorilo (28 držav članic EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška), da lahko hitro umaknejo izdelek s polic trgovin. 

Neprimerne igrače

Leta 2017 je bilo 29 % opozoril izdanih zaradi igrač in za skoraj polovico se je izkazalo, da za otroke predstavljajo nevarnost za zadušitev. Drugi izdelki za otroke, npr. avtomobilski sedeži, dude in plenice, so tudi pogosto predmet opozoril.

5,97 milijona

Število igrač, ki so bile umaknjene iz obtoka v letu 2017.

50/50

Leta 2017 je bila približno polovica izdelkov, za katere so bila izdana opozorila, odpoklicana.

Bodite PAMETNI in VARNI pri spletnem nakupovanju

Poučite se o pravicah, ki pripadajo potrošnikom, in preberite nasvete za kupovanje varnih izdelkov v spletu.

KDO SO ŠE DRUGI JUNAKI, KI NAS ŠČITIJO PRED NEVARNIMI IZDELKI?

Nekateri od njih morda prihajajo prav iz vaše države.

Skupina lokalnih junakov, ki jih povezuje EU, nas s sodelovanjem varuje pred nevarnimi izdelki, kibernetskim kriminalom, redkimi boleznimi in drugim. Odkrijte, kako EU v vaši državi podpira lokalne junake, od carinskih uradnikov do nadzornikov za varnost izdelkov, od upravljavcev satelitov do zdravnikov.