EU PROTECTS > Onze gezondheid > Verborgen gevaar: hoe verrassingsspeelgoed in Europese landen de alarmbel deed rinkelen

"Ik wil er 100% zeker van zijn dat het speelgoed waar mijn zoon mee speelt veilig is."

Svenja Weber

In de herfst van 2017 ontdekte een Finse douane-inspecteur een verdachte lading sapflesjes. Ze waren aantrekkelijk voor jonge kinderen, vooral omdat er bij elk flesje als verrassing een speeltje zat. Na verschillende tests stelde het Finse douanelaboratorium vast dat het kleine speelgoed verstikkingsgevaar opleverde. 

Finland activeerde het Europese systeem voor snelle waarschuwingen. In de dagen erna haalden de autoriteiten in heel Europa de sapflesjes uit de winkels en andere verkooppunten.

Verborgen gevaar: hoe verrassingsspeelgoed in Europese landen de alarmbel deed rinkelen

Een favoriete held, een lievelingskleur of -smaak, het zijn allemaal keuzes die we maken als we iets kopen voor kinderen. Potentiële gevaren worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Toen in Finland een sapflesje werd ingevoerd met een verrassingsspeeltje dat verstikkingsgevaar opleverde, was Luxemburg een van de 31 landen die de waarschuwing binnenkreeg. Dankzij een Europees waarschuwingssysteem werden duizenden jonge kinderen voor gevaar behoed.

Scroll verder

Svenja Weber

Luxemburg

"Als ik boodschappen ga doen, gaat mijn zoontje met me mee. Er staan schappen vol met flitsend verpakte producten met afbeeldingen van zijn favoriete striphelden en ik ben voortdurend bezig om te checken of deze producten wel geschikt zijn voor kinderen."

 

 

 

"In de winkels zijn de verleidingen voor kinderen altijd groot."

- Svenja Weber

Mikko Kontiainen

Douanelaboratorium

Finland

“Ik ben verantwoordelijk voor het testen van speelgoed en andere consumentenproducten. Toen het sapflesje in het laboratorium aankwam, voerde ik tests uit op het verrassingsspeelgoed. Hoewel het geen kwaad leek te kunnen, voldeed het niet aan onze veiligheidsnormen. Het was te klein en het kon gemakkelijk ingeslikt worden.”

 

 

 

“Het gevaar bestond dat een kind erin zou stikken.”

- Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Douane

Finland

“Toen we de laboratoriumresultaten binnenkregen, hebben we snel de sapflesjes in de opslagplaats van de distributeur geblokkeerd. Daarna sloegen we alarm in heel Europa. In maart 2018 waren er onder ons toezicht alleen al in Finland in totaal 24.770 flesjes vernietigd.”

 

 

 

 

 

“Elk jaar geven we 30 tot 40 waarschuwingen af.”

- Jonna Neffling

Simone Wagner

Instituut voor Normalisatie, Accreditatie, Veiligheid en Kwaliteit van Producten en Diensten

Luxemburg

“Als een product als gevaarlijk wordt aangemerkt, dan wisselen we de informatie uit met onze landelijke distributeurs en onze Europese collega's. Nadat Finland alarm had geslagen, ontdekten de winkeliers in ons netwerk dat de sapflesjes al in Luxemburg waren. We hebben zelf tests uitgevoerd en onze distributeur heeft ze uit de rekken gehaald” 

"Zodra we een waarschuwing voor een gevaarlijk product ontvangen, doen we er alles aan om consumenten te beschermen."

- Simone Wagner

Wist u dat?

Een Europees systeem voor snelle waarschuwingen voor gevaarlijke non-foodproducten

Als er aan de grens van of in Europa een onveilig product wordt ontdekt, wordt er een waarschuwing uitgestuurd aan 31 Europese landen (de 28 EU-lidstaten en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) zodat zij dit snel uit de schappen kunnen halen.

Uit de kinderwagen

In 2017 ging 29% van de waarschuwingen over speelgoed en bijna de helft daarvan bleek verstikkingsgevaar op te leveren voor kinderen. Andere producten voor kinderen, zoals autozitjes, fopspenen of luiers, zorgen ook voor een groot aantal waarschuwingen.

5,97 miljoen

Het aantal speelgoedartikelen dat in 2017 uit de circulatie werd gehaald.

50/50

In 2017 leidde ongeveer de helft van de waarschuwingen tot het terugroepen van een product.

Zorg dat u SLIM en VEILIG online winkelt

Ken uw rechten als consument & tips om online veilige producten te kopen.

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE ONS BESCHERMEN TEGEN GEVAARLIJKE PRODUCTEN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Een heel netwerk van lokale helden wordt aan elkaar gekoppeld door de EU. Zij werken samen om ons te beschermen tegen onveilige producten, cybercriminaliteit, zeldzame ziekten en meer. Van douanebeambten tot bewakers van de productveiligheid, van satellietoperators tot artsen, ontdek hoe de EU de lokale helden in uw land ondersteunt.