EU PROTECTS > Egészségünk > Rejtett veszély: hogyan riadóztatta egy meglepetés játék Európa minden országát

„100%-ig biztos akarok lenni abban, hogy a fiam játékai biztonságosak.”

Svenja Weber

2017 őszén egy finn vámfelügyelő egy szállítmány gyanús gyümölcsleves palackra lett figyelmes. Nagyon vonzóak lettek volna a kisgyermekek számára, különösen, mivel minden palackhoz egy kis játék tartozott. Számos elvégzett teszt után azonban a finn vámügyi laboratórium megerősítette, hogy a játék fulladásveszélyt jelent. 

Finnország azonnal aktiválta az egész Európára kiterjedő gyorsriasztási rendszert. Az ezt követő napokban a nemzeti hatóságok Európa-szerte gyorsan cselekedtek, és visszahívták a gyümölcsleves palackokat az üzletekből és elárusítóhelyekről.

Rejtett veszély: hogyan riadóztatta egy meglepetés játék Európa minden országát

Egy kedvenc mesefigura, egy kedvelt szín vagy íz – ezek azok a szempontok, amelyeket figyelembe veszünk, amikor a gyermekeinknek vásárolunk. A lehetséges kockázatok fölött könnyű elsiklani. Amikor Finnország jelezte, hogy egy meglepetés játékkal ellátott importált gyümölcslé palackja fulladásveszélyes, Luxemburg egyike volt annak a 31 országnak, amely megkapta a figyelmeztetést. Az egész Európára kiterjedő riasztási rendszernek köszönhetően több ezer kisgyermek biztonságára tudtunk vigyázni.

Görgessen lejjebb a folytatáshoz

Svenja Weber

Luxemburg

„Amikor a szupermarketben a bevásárlást intézem, a fiam mindig velem tart. A sok-sok polcot betöltő, csillogó színekbe csomagolt, kedvenc rajzfilmfigurái képeivel díszített termékek csábítása mellett folyamatosan ellenőriznem kell ezeket a termékeket, hogy biztosan alkalmasak-e a gyerekeknek.”

 

 

 

 

 

 

„A gyermekek számára egy bolt tele van kísértéssel.”

– Svenja Weber

Mikko Kontiainen

Vámlaboratórium

Finnország

„Az én feladatom a játékok és más fogyasztási cikkek tesztelése. Amikor a gyümölcsleves palack megérkezett a laborba, elvégeztem a meglepetésjáték tesztjeit. Bár a játék ártalmatlannak tűnt, nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Túl kicsi volt, és könnyű lett volna lenyelni.”

 

 

 

„Fennállt annak a kockázata, hogy egy kisgyerek megfulladhat tőle.”

– Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Vám

Finnország

„Amikor megkaptuk a laboreredményeket, gyorsan zároltuk a gyümölcsleves palackokat a forgalmazó raktárában. Ezt követően európai szintű riasztást adtunk ki. 2018 márciusáig csak Finnországban összesen 24 770 palackot semmisítettek meg a felügyeletünk alatt.”

 

 

 

 

 

„Minden évben körülbelül 30-40 riasztást adunk ki.”

– Jonna Neffling

Simone Wagner

Termékek és Szolgáltatások Szabványosítási, Akkreditációs, Biztonsági és Minőségügyi Intézete

Luxemburg

„Amikor veszélyes terméket azonosítunk, továbbítjuk az információt a belföldi forgalmazók és európai kollégáink felé. A Finnországból érkező riasztás után a hálózatunkba tartozó kiskereskedők felfedezték, hogy a gyümölcsleves palack már Luxemburgba is eljutott. Magunk is teszteltük, és a forgalmazó levetette a boltok polcairól.” 

„Attól a pillanattól kezdve, hogy riasztást kapunk egy veszélyes termékkel kapcsolatban, mindent megteszünk a fogyasztók védelme érdekében.”

– Simone Wagner

Tudta?

Európai gyorsriasztási rendszer veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékekre

Ha egy nem biztonságos terméket fedeznek fel a határon vagy Európán belül, riasztást küldenek 31 európai országnak (a 28 EU-tagállamnak, továbbá Izlandnak, Liechtensteinnek és Norvégiának), hogy gyorsan le lehessen venni azt az üzletek polcairól. 

Ki vele a babakocsiból

2017-ben a figyelmeztető jelzések 29%-a játékokat érintett, és ezek csaknem feléről kiderült, hogy fulladásos kockázatot jelentenek a gyermekek számára. A gyermekeknek szánt egyéb tárgyak, például autóülések, makettek vagy pelenkák is nagy számú riasztásért felelősek.

5,97 millió

a 2017-ben forgalomból kivont játéktermékek száma.

50/50

2017-ben a riasztások mintegy fele a termékek visszahívását eredményezte.

Legyen OKOS és legyen BIZTONSÁGBAN online vásárlásai során!

Ismerje meg fogyasztói jogait & szerezzen tippeket a biztonságos termékek online vásárlására!

KI LEHET A TÖBBI HŐS, AKI MEGVÉD BENNÜNKET A VESZÉLYES TERMÉKEKTŐL?

Néhányan közülük akár az Ön országából is származhatnak.

Az EU által létrehozott összeköttetéseknek köszönhetően hétköznapi hősök hálózata működik együtt annak érdekében, hogy megvédjenek bennünket a nem biztonságos termékek, a számítógépes bűnözés, a ritka betegségek stb. ellen. A vámtisztviselőktől a termékbiztonsági felügyelőkig, a műholdas operátoroktól az orvosokig – ismerje meg, hogyan támogatja az EU a hétköznapi hősöket az Ön országában.