EU PROTECTS > Naše zdravlje > Skrivena opasnost: kako je igračka iznenađenja uzbunila europske zemlje

„Želim biti potpuno sigurna da su igračke kojima se moj sin igra sigurne.”

Svenja Weber

Ujesen 2017. finski carinski inspektor otkrio je sumnjivu pošiljku boca soka. One bi bile vrlo privlačne maloj djeci, osobito zato što je svaku bocu pratila mala igračka. No nakon nekoliko testova laboratorij finske carine potvrdio je da se tom igračkom dijete može ugušiti. 

Finska je odmah aktivirala sveeuropski sustav brzog uzbunjivanja. Sljedećih su dana nacionalna tijela u cijelom EU-u djelovala brzo te iz trgovina i s prodajnih mjesta povukla bočice sa sokom.

Skrivena opasnost: kako je igračka iznenađenja uzbunila europske zemlje

Omiljeni lik, omiljena boja ili okus – to su kriteriji koji nas vode kada kupujemo stvari djeci. Potencijalne je rizike lako previdjeti. Kada je Finska signalizirala da boca uvezenog soka s igračkom iznenađenja može biti potencijalni uzrok gušenja, Luksemburg je bio jedna od 31 zemlje koja je dobila upozorenje. Zahvaljujući sveeuropskom sustavu uzbunjivanja, tisuće su male djece izmakle opasnosti.

Pomaknite se da biste nastavili

Svenja Weber

Luksemburg

„Kada kupujem u samoposluzi, moj sin ide sa mnom. Suočena s policama punim proizvoda pakiranih u šarene boje, sa slikama njegovih omiljenih likova iz crtića, neprestano moram provjeravati jesu li ti proizvodi prikladni za djecu.”

 

 

 

 

 

 

„Djeca su posvuda u trgovinama u napasti.”

- Svenja Weber

Mikko Kontiainen

Laboratorij carinske službe

Finska

„Moja je dužnost testirati igračke i druge potrošačke proizvode. Kada je boca soka stigla u naš laboratorij, proveo sam testove na igrački iznenađenja. Iako se igračka činila bezazlenom, nije zadovoljavala naše sigurnosne norme. Bila je premalena i lako bi se mogla progutati.”

 

 

 

„Postojao je rizik od gušenja male djece.”

- Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Carina

Finska

„Kada smo primili laboratorijske rezultate, brzo smo blokirali boce soka u distributerovu skladištu. Zatim smo izdali upozorenje za cijelu Europu. Do ožujka 2018. samo u Finskoj pod našim nadzorom uništeno je 24 770 boca.”

 

 

 

 

 

„Svake godine izdajemo približno 30 do 40 upozorenja.”

- Jonna Neffling

Simone Wagner

Zavod za normizaciju, akreditaciju, sigurnost i količinu proizvoda i usluga

Luksemburg

„Kada se otkrije opasan proizvod, dijelimo informacije s našim nacionalnim i europskim kolegama. Nakon finskog upozorenja, maloprodajni trgovci u našoj mreži otkrili su da je boca soka već u Luksemburgu. I mi smo je testirali, a distributer ju je skinuo s polica. 

„Čim primimo upozorenje o opasnom proizvodu, činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo potrošače.

- Simone Wagner

Jeste li znali?

Europski sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode

Kada se na granici ili unutar Europe otkrije nesiguran proizvod, upozorenje se šalje 31 europskoj zemlji (uz 28 država članica EU-a, tu su još Island, Lihtenštajn i Norveška) da bi ga mogle brzo povući iz prodaje. 

Iz kolica

U 2017. 29 % upozorenja odnosilo se na igračke, a pokazalo se da ih gotovo pola predstavlja rizik od gušenja za djecu. Velik broj upozorenja otpada i na druge predmete za djecu, npr. autosjedalice, lutke i pelene.

5,97 milijuna

pojedinačnih artikala igračaka povučeno je s tržišta 2017.

50/50

U 2017. približno pola upozorenja rezultiralo je opozivom proizvoda.

Budite PAMETNI i SIGURNI prilikom internetske kupnje

Upoznajte svoja potrošačka prava i potražite savjete za kupnju sigurnih proizvoda putem interneta.

TKO SU DRUGI HEROJI KOJI NAS ŠTITE OD OPASNIH PROIZVODA?

Neki od njih možda su i iz vaše zemlje.

EU heroje među nama povezuje u mrežu koja nas štiti od nesigurnih proizvoda, internetskog kriminala, rijetkih bolesti i drugih prijetnji. Saznajte kako EU podupire heroje među nama u vašoj zemlji, od carinika i nadzornika sigurnosti proizvoda do operatera satelita i liječnika.