EU PROTECTS > Terveys > Piilevä vaara: näin yllätyslelu sai Euroopan maat varpailleen

”Haluan olla täysin varma siitä, että poikani leikkii vain turvallisilla leluilla.”

Svenja Weber

Syksyllä 2017 suomalainen tullitarkastaja havaitsi epäilyttävän lähetyksen mehupulloja, joiden mukana tuli pieni yllätyslelu. Lelut olisivat olleet erityisen houkuttelevia pienille lapsille, joten tuote päätettiin testata. Testien jälkeen Suomen tullilaboratorio totesi, että lelu muodosti tukehtumisvaaran. 

Suomi käynnisti Euroopan laajuisen hälytyksen. Seuraavien päivien aikana kansalliset viranomaiset eri puolilla Eurooppaa toimivat nopeasti mehupullojen poistamiseksi kaupoista ja jakelupisteistä.

Piilevä vaara: näin yllätyslelu sai Euroopan maat varpailleen

Suosikkihahmo, lempiväri tai ‑maku vaikuttavat siihen, mitä tuotteita vanhemmat ostavat lapsilleen. Mahdolliset vaarat jäävät helposti huomaamatta. Kun Suomesta tuli ilmoitus tuontimehupullon yllätyslelun aiheuttamasta tukehtumisriskistä, Luxemburg sai varoituksen 31 muun maan ohessa. Euroopan-laajuisen varoitusjärjestelmän ansiosta tuhannet pikkulapset säästyivät vaaralta.

Jatka vierittämällä

Svenja Weber

Luxemburg

”Kun menen ostoksille supermarkettiin, poika tulee mukaani. Siellä on hyllykaupalla värikkäisiin pakkauksiin pakattuja tuotteita, joissa on hänen suosikkihahmojensa kuvia. Saan koko ajan tarkistaa, ovatko tuotteet todella lapsille sopivia.”

 

 

 

 

 

 

”Lapsille kaupassa on valtavasti houkutuksia.”

- Svenja Weber

Mikko Kontiainen

tullilaboratorio

Suomi

”Minun vastuullani on lelujen ja kulutustuotteiden testaaminen. Kun mehupullo tuli laboratorioon, suoritin yllätyslelun testaukset. Vaikka lelu näytti harmittomalta, se ei ollut turvallisuusmääräystemme mukainen. Se oli liian pieni ja olisi voinut helposti joutua nielaistuksi.”

 

 

 

”Pikkulapsille aiheutui lelusta tukehtumisvaara.”

- Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Tulli

Suomi

“Kun saimme laboratoriotulokset, laitoimme mehupullot nopeasti jakelukieltoon maahantuojan varastolla. Sitten annoimme tuotteesta Euroopan laajuisen varoituksen. Maaliskuuhun 2018 mennessä pulloja oli hävitetty 24 770 kappaletta pelkästään Suomessa meidän valvonnassamme.”

 

 

 

 

 

”Joka vuosi teemme noin 30–40 hälytystä.”

- Jonna Neffling

Simone Wagner

tuotteiden ja palvelujen standardisointi-, akkreditointi-, turvallisuus- ja laatuinstituutti

Luxemburg

”Kun havaitsemme vaarallisen tuotteen, ilmoitamme siitä oman maamme maahantuojille ja eurooppalaisille kollegoillemme. Suomen antaman varoituksen jälkeen verkostomme jälleenmyyjät huomasivat, että mehupullo oli jo myynnissä Luxemburgissa. Testasimme sen itse, ja maahantuoja poisti sen myynnistä.” 

”Heti kun saamme varoituksen vaarallisesta tuotteesta, teemme kaiken mahdollisen kuluttajien suojaamiseksi.”

– Simone Wagner

Tiesitkö tämän?

Euroopan TUOTE- TURVALLISUUDEN nopea hälytysjärjestelmä

Kun vaarallinen lelu havaitaan Euroopan ulkorajalla tai unionin sisällä, siitä lähetetään hälytys 31:een Euroopan maahan (28 EU-jäsenmaahan, Islantiin, Norjaan ja Liechtensteiniin), jotta niissä tiedetään vetää se nopeasti myynnistä.

Vaara LASTEN- VAUNUISSA

Vuonna 2017 hälytyksistä 29 prosenttia koski leluja, näistä melkein puolet tukehtumisvaaran vuoksi. Muut lapsille tarkoitetut tuotteet, kuten turvaistuimet, tutit ja vaipat, ovat myös usein hälytyksen aiheena.

5,97 miljoonaa

Myynnistä poistettujen lelujen määrä vuonna 2017.

50/50

Vuonna 2017 noin puolet hälytyksistä johti tuotteiden takaisinvetoon.

Osta verkossa FIKSUSTI ja TURVALLISESTI

Tunne oikeutesi kuluttajana & vinkit turvallisten tuotteiden ostoon verkossa.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA SUOJAAVAT MEITÄ VAARALLISILTA TUOTTEILTA

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojelee meitä vaarallisilta tuotteilta, verkkorikoksilta, harvinaisilta taudeilta ja muilta vaaroilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi aina tuoteturvallisuuden asiantuntijoista satelliittien valvojiin ja lääkäreihin.