EU PROTECTS > Η υγεία μας > Κρυφός κίνδυνος: Πώς ένα παιχνίδι-έκπληξη έβαλε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε κατάσταση υψηλού συναγερμού

«Θέλω να είμαι 100%; σίγουρη ότι τα παιχνίδια με τα οποία παίζει ο γιος μου είναι ασφαλή.»

SVENJA WEBER

Το φθινόπωρο του 2017, ένας Φινλανδός τελωνειακός επιθεωρητής εντόπισε μια ύποπτη αποστολή φιαλών με χυμό. Το προϊόν αυτό θα ήταν εξαιρετικά ελκυστικό για τα μικρά παιδιά, ειδικά επειδή κάθε φιάλη συνοδευόταν από ένα μικρό παιχνίδι-έκπληξη. Μετά από αρκετούς ελέγχους, το Τελωνειακό Εργαστήριο της Φινλανδίας επιβεβαίωσε ότι το παιχνίδι αυτό ενείχε κίνδυνο πνιγμού. 

Η Φινλανδία ενεργοποίησε αμέσως το ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης. Τις επόμενες ημέρες, εθνικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη ενήργησαν γρήγορα, για να αποσύρουν τις φιάλες με τον χυμό από όλα τα καταστήματα και άλλα σημεία πώλησης.

ΚΡΥΦΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: ΠΩΣ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΕΒΑΛΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Ένας αγαπημένος χαρακτήρας, ένα αγαπημένο χρώμα ή μια αγαπημένη γεύση – αυτές είναι οι επιλογές που μας καθοδηγούν όταν κάνουμε αγορές για παιδιά. Οι πιθανοί κίνδυνοι μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Όταν η Φινλανδία ειδοποίησε ότι μια εισαγόμενη φιάλη χυμού με ένα παιχνίδι-έκπληξη ενέχει κίνδυνο πνιγμού, το Λουξεμβούργο ήταν μία από τις 31 χώρες που έλαβαν την προειδοποίηση. Χάρη σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης, χιλιάδες μικρά παιδιά απέφυγαν τον κίνδυνο.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Svenja Weber

Λουξεμβούργο

«Όταν κάνω τα ψώνια μου στο σουπερμάρκετ, ο γιος μου έρχεται μαζί μου. Βλέπει στα ράφια τα προϊόντα που είναι σε συσκευασίες με φανταχτερά χρώματα και με εικόνες από τους αγαπημένους του ήρωες κινουμένων σχεδίων, και εγώ πρέπει να ελέγχω συνεχώς αυτά τα προϊόντα, για να βεβαιώνομαι ότι είναι κατάλληλα για τα παιδιά.»

 

 

 

 

 

 

«Στα καταστήματα υπάρχουν παντού πειρασμοί για τα παιδιά.»

- Svenja Weber

Mikko Kontiainen

Τελωνειακό Εργαστήριο

Φινλανδία

«Η δική μου ευθύνη είναι να ελέγχω παιχνίδια και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Όταν η εν λόγω φιάλη με χυμό έφτασε στο εργαστήριο, πραγματοποίησα ελέγχους στο παιχνίδι-έκπληξη. Αν και το παιχνίδι φαινόταν αβλαβές, δεν πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας μας. Ήταν πολύ μικρό και ένα παιδί θα μπορούσε εύκολα να το καταπιεί.»

 

 

 

«Υπήρχε κίνδυνος πνιγμού των μικρών παιδιών.»

- Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Τελωνείο

Φινλανδία

«Όταν λάβαμε τα εργαστηριακά αποτελέσματα, αποκλείσαμε γρήγορα τις φιάλες με τον χυμό στην αποθήκη του διανομέα. Στη συνέχεια, εκδώσαμε μια πανευρωπαϊκή προειδοποίηση. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018, συνολικά 24 770 φιάλες είχαν καταστραφεί υπό την εποπτεία μας μόνο στη Φινλανδία.»

 

 

 

 

 

«Κάθε χρόνο εκδίδουμε περίπου 30-40 προειδοποιήσεις.»

- Jonna Neffling

Simone Wagner

Ινστιτούτο τυποποίησης, διαπίστευσης, ασφάλειας και ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών (ILNAS)

Λουξεμβούργο

«Όταν εντοπίζεται ένα επικίνδυνο προϊόν, ανταλλάσσουμε πληροφορίες με τους εθνικούς μας διανομείς και τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας. Μετά την προειδοποίηση της Φινλανδίας, οι έμποροι λιανικής πώλησης στο δίκτυό μας ανακάλυψαν ότι οι φιάλες με τον χυμό είχαν φτάσει ήδη στο Λουξεμβούργο. Πραγματοποιήσαμε και εμείς έλεγχο και ο διανομέας μας τον απέσυρε από τα ράφια.» 

«Αμέσως μόλις λαμβάνουμε μια προειδοποίηση για ένα επικίνδυνο προϊόν, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία των καταναλωτών.»

- Simone Wagner

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΗ ΕΔΩΔΙΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Όταν ένα επικίνδυνο προϊόν εντοπιστεί στα σύνορα ή στο εσωτερικό της Ευρώπης, αποστέλλεται μια προειδοποίηση σε 31 χώρες της Ευρώπης (τα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) ώστε να μπορούν να το αποσύρουν γρήγορα από τα ράφια 

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ

Το 2017, το 29% των προειδοποιήσεων αφορούσαν παιχνίδια, και σχεδόν τα μισά αποδείχτηκε ότι ενείχαν κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά. Άλλα αντικείμενα για παιδιά, όπως καθίσματα αυτοκινήτου, πιπίλες ή πάνες, αποτελούν επίσης αιτία για έναν μεγάλο αριθμό προειδοποιήσεων

5,97 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο αριθμός των παιχνιδιών που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2017

50/50

Το 2017 σχεδόν οι μισές προειδοποιήσεις κατέληξαν σε απόσυρση προϊόντων

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΑΣ ΑΓΟΡΕΣ

Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως καταναλωτής & δείτε συμβουλές για ασφαλείς διαδικτυακές αγορές

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί και να κατάγονται από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από επικίνδυνα προϊόντα, από εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, από σπάνιες ασθένειες και άλλα. Από τελωνειακούς υπαλλήλους έως αρμόδιους για την ασφάλεια των προϊόντων, διαχειριστές δορυφόρων και γιατρούς, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας.