EU PROTECTS > Vores sundhed > Skjulte farer: Hvordan et stykke legetøj bragte de europæiske lande i højeste alarmberedskab

“Jeg vil være 100 % sikker på, at det legetøj, min søn leger med, ikke er farligt.”

Svenja Weber

I efteråret 2017 opdagede en finsk tolder en mistænkelig sending juiceflasker. Disse flasker ville især have appelleret til små børn, da hver flaske var udstyret med et lille stykke legetøj. Men efter flere tests kunne det finske toldlaboratorium bekræfte, at legetøjet udgjorde en kvælningsfare. 

Finland aktiverede øjeblikkeligt alarmsystemet, som dækker hele Europa. I de efterfølgende dage reagerede nationale myndigheder over hele EU hurtigt for at få trukket juiceflaskerne tilbage fra forretninger og andre salgssteder.

Skjulte farer: Hvordan et stykke legetøj bragte de europæiske lande i højeste alarmberedskab

Når vi køber ting til vores børn, går vi som oftest efter deres yndlingsfigur eller -farve eller det, de bedst kan lide. Det er nemt at overse potentielle farer. Da Finland gjorde opmærksom på, at en importeret juiceflaske med et tilhørende stykke legetøj udgjorde en kvælningsfare, var Luxembourg et af de 31 lande, der modtog advarslen. Takket være det Europa-omfattende alarmsystem, blev tusindvis af små børn holdt uden for fare.

Scroll for at fortsætte

Svenja Weber

Luxembourg

"Når jeg køber ind i supermarkedet, har jeg min søn med. Når vi mødes af hylder med produkter pakket ind i flotte farver og billeder af hans yndlingstegneseriefigurer, skal jeg konstant tjekke produkterne for at være sikker på, at de er egnet til børn."

 

 

 

 

 

 

"For børn er butikkerne fulde af fristelser."

- Svenja Weber

Mikko Kontiainen

Toldlaboratoriet

Finland

"Det er mit ansvar at teste legetøj og andre forbrugerprodukter. Da juiceflasken ankom på kontoret, testede jeg det medfølgende legetøj. Selvom legetøjet virkede harmløst, levede det ikke op til vores sikkerhedsstandarder. Det var for småt og kunne let være blevet slugt."

 

 

 

"Der var risiko for, at et lille barn kunne blive kvalt."

- Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Toldvæsnet

Finland

"Da vi modtog resultatet fra laboratoriet, blokerede vi hurtigt juiceflaskerne fra distributørens pakhus. Så udstedte vi en alarm over hele Europa. I marts 2018 var i alt 24.770 flasker blevet destrueret alene under vores tilsyn i Finland."

 

 

 

 

 

"Hvert år udsender vi omkring 30-40 alarmer."

- Jonna Neffling

Simone Wagner

Institut for standardisering, akkreditering, sikkerhed og kvalitet af produkter og serviceydelser

Luxembourg

"Når vi identificerer et farligt produkt, deler vi oplysningerne med vores nationale distributører og vores europæiske kolleger. Efter Finlands alarm opdagede forhandlerne i vores netværk, at juiceflasken allerede var i Luxembourg. Vi testede den selv, og vores distributør fjernede den fra hylderne." 

"Fra det sekund vi modtager en alarm om et skadeligt produkt, gør vi alt, hvad vi kan for at beskytte forbrugerne."

- Simone Wagner

Vidste du?

ET HURTIGT EUROPÆISK VARSLINGSSYSTEM

Når et farligt ikke-fødevareprodukt bliver opdaget ved grænsen eller inde i Europa, udsendes der en alarm til 31 europæiske lande (de 28 medlemslande samt Island, Liechtenstein og Norge), så de hurtigt kan trække produktet tilbage fra hylderne

Ud af barnevognen

I 2017 handlede 29% af alarmerne om legetøj, og næsten halvdelen viste sig at udgøre en kvælningsfare for børn. Andre genstande til børn såsom bilsæder, dukker eller sutter udgør også en stor del af alarmerne

5,97 millioner

Så mange stykker legetøj blev taget ud af cirkulation i 2017

50/50

I 2017 resulterede cirka halvdelen af alarmerne i tilbagekaldelse af produkter

Vær SMART og SIKKER med din onlineshopping

Kend dine rettigheder som forbruger & få tips til at købe sikre produkter online

HVEM ER DE ANDRE HELTE, DER BESKYTTER OS MOD FARLIGE PRODUKTER?

Nogle af dem kommer måske endda fra dit land.

Netværket af helte, som forbindes af EU, arbejder sammen om at beskytte os mod farlige produkter, cyberkriminalitet, sjældne sygdomme m.m. Fra toldere til produktovervågere, satellitoperatører til læger – find ud af, hvordan EU støtter lokale helte i dit land.