EU PROTECTS > Node > Pericolul ascuns: cum o jucărie-surpriză a pus toate țările europene în alertă maximă > Pericolul ascuns: cum o jucărie-surpriză a pus toate țările europene în alertă maximă

„Vreau să fiu 100% sigură că jucăriile cu care se joacă fiul meu sunt sigure.”

Svenja Weber

În toamna anului 2017, un inspector vamal din Finlanda a descoperit un transport suspect de sticle de suc care erau însoțite de o mică jucărie. Acestea ar fi fost extrem de atrăgătoare pentru copiii de vârstă mică, în special deoarece fiecare sticlă era însoțită de o mică jucărie. Însă, după mai multe teste, laboratorul vămii finlandeze a confirmat că jucăriile prezentau pericolul de sufocare. 

Finlanda a activat de îndată sistemul de alertă rapidă la nivel european. În zilele următoare, autoritățile naționale din întreaga UE au acționat rapid pentru a retrage sticlele de suc din magazine și puncte de vânzare.

Pericolul ascuns: cum o jucărie-surpriză a pus toate țările europene în alertă maximă

Un personaj favorit, o culoare sau o aromă preferată – acestea sunt aspectele în funcție de care alegem atunci când facem cumpărături pentru copii. Potențialele riscuri pot fi cu ușurință trecute cu vederea. Când Finlanda a semnalat că o sticlă de suc din import însoțită de o jucărie surpriză prezenta un pericol de sufocare, Luxemburg s-a numărat printre cele 31 de țări care au primit avertizarea. Grație unui sistem de alertă la nivelul întregii Europe, mii de copii de vârstă mică au fost feriți de pericol.

Defilați pentru a continua

Svenja Weber

Luxemburg

„Când îmi fac cumpărăturile în supermarket, fiul meu mă însoțește. În fața rafturilor cu produse ambalate în culori țipătoare, cu imagini ale personajelor lui preferate de desene animate, sunt nevoită să verific în mod constant aceste produse pentru a mă asigura că sunt potrivite pentru copii.”

 

 

 

 

 

 

„Pentru copii, tentația este peste tot în magazine.”

- Svenja Weber

Mikko Kontiainen

Laboratorul Autorității Vamale

Finlanda

„Responsabilitatea mea este aceea de a testa jucăriile și alte produse de consum. Când sticla de suc a ajuns la laborator, am efectuat teste pe o jucărie-surpriză. Deși jucăria părea inofensivă, aceasta nu a îndeplinit standardele noastre de siguranță. Era prea mică și putea să fie înghițită cu ușurință.”

 

 

 

„Exista riscul ca un copil de vârstă mică să se poată îneca.”

- Mikko Kontiainen

Jonna Neffling

Vamă

Finlanda

„Când am primit rezultatele de laborator, am interzis rapid scoaterea sticlelor de suc din depozitul distribuitorului. Apoi, am emis o alertă la nivelul întregii Europe. Până în martie 2018, numai în Finlanda au fost distruse, sub supravegherea noastră, 24.770 de sticle în total.”

 

 

 

 

 

„În fiecare an emitem în jur de 30-40 de alerte.”

- Jonna Neffling

Simone Wagner

Institutul pentru standardizarea, acreditarea, siguranța și calitatea produselor și serviciilor (ILNAS)

Luxemburg

„Când identificăm un produs periculos, comunicăm informațiile distribuitorilor noștri de la nivel național și colegilor europeni. În urma alertei venite din Finlanda, distribuitorii din rețeaua noastră au descoperit că sticla de suc pătrunsese deja în Luxemburg. Am testat-o și noi, iar distribuitorul nostru a scos-o de la vânzare.” 

„Din momentul în care primim o alertă referitoare la un produs periculos, facem tot posibilul să îi protejăm pe consumatori.”

- Simone Wagner

Știați?

Un sistem european de alertare rapidă pentru produse nealimentare periculoase

Atunci când un produs nesigur este descoperit la graniță sau în interiorul Europei, o alertă este trimisă în 31 de țări europene (cele 28 de state membre ale UE, împreună cu Islanda, Liechtenstein, Norvegia) pentru a putea fi rapid retras din magazine 

Scoase din circulație

În 2017, 29% dintre alerte s-au referit la jucării și pentru aproape jumătate dintre acestea s-a dovedit că prezentau un risc de sufocare pentru copii. Alte obiecte pentru copii, cum ar fi scaunele pentru automobile, suzetele sau scutecele, generează, de asemenea, un număr mare de alerte

5,97 milioane

Numărul de jucării scoase din circulație în 2017

50/50

În 2017, aproximativ jumătate de milion de alerte au dus la retragerea produselor

Fiți INTELIGENȚI și ÎN SIGURANȚĂ atunci când cumpărați online

Cunoașteți-vă drepturile de consumatori și obțineți sfaturi pentru cumpărarea de produse sigure online

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE NE PROTEJEAZĂ DE PRODUSELE PERICULOASE?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de produse nesigure, infracțiuni informatice, boli rare și multe altele. De la oficiali vamali, până la cei care monitorizează siguranța produselor, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.