EU PROTECTS > Mediul nostru înconjurător

Mediul nostru înconjurător

Protejarea mediului nostru înconjurător în beneficiul generațiilor viitoare reprezintă una din provocările majore ale epocii noastre. Numărul speciilor de plante și animale aflate pe cale de dispariție este în creștere, emisiile industriale afectează aerul pe care îl respirăm, iar cantitatea de plastic care poluează apele mărilor este în continuă creștere. În vederea schimbării cursului evenimentelor și a conservării spațiului nostru natural pentru viitor, Europa acționează astăzi.

Cetățeni din întreaga UE se reunesc pentru a lua o poziție de susținere a mediului nostru înconjurător. De la îmbunătățirea sănătății mărilor noastre până la sprijinul reciproc din timpul incendiilor forestiere, faceți cunoștință cu eroii Europei din domeniul mediului și descoperiți cum facilitează UE colaborarea dintre aceștia.

Reducerea poluării

„Cu ajutorul fondurilor UE, am înlocuit centrala de încălzire pe bază de cărbune, veche și poluantă, cu un boiler nou, mult mai bun.”

Grzegorz Horwacik

O problemă arzătoare: poluarea aerului avea consecințe fatale în Polonia. UE intervine

În sudul Poloniei, UE finanțează înlocuirea a peste 500 000 de centrale pe cărbune utilizate în gospodării, care poluează atmosfera. Noile centrale reduc emisiile de substanțe poluante care creează smog. Iată ce face UE pentru a îmbunătăți calitatea aerului în Europa.

Mai multe
Conservarea naturii

„Deoarece învață despre flora și fauna râurilor, elevii mei sunt mai bine pregătiți să protejeze planeta în beneficiul generațiilor actuale și viitoare.”

Julie Himmelbauer

Salvarea sturionului: cum protejează UE natura și sprijină populația locală din regiunea Dunării

Populațiile de sturioni din Dunăre s-au redus în ultimii 50 de ani. Dispariția acestui pește din vechime ar avea consecințe serioase atât asupra sănătății fluviului, cât și asupra comunităților de pescari aferente. Aflați despre eroii obișnuiți care depun eforturi pentru protejarea habitatului sturionilor, a animalelor și a comunităților care depind de acesta.

 

Mai multe informații
Conservarea naturii

„Protejarea broaștelor țestoase marine se referă la ocrotirea acestei specii amenințate și la rolul ei esențial în menținerea sănătății ecosistemelor marine, de care depindem cu toții.”

ANDREAS DEMETROPOULOS

O plasă de siguranță pentru broaștele țestoase marine: cum contribuie UE la protejarea ecosistemelor noastre marine

Broaștele țestoase marine se găsesc pe Pământ de circa 100 de milioane de ani și sunt esențiale pentru sănătatea mărilor noastre. UE oferă sprijin cercetătorilor de pe întregul continent pentru a urmări deplasarea lor și a proteja aceste creaturi tot mai amenințate.

Mai multe informații

Știați?

25%

dintre speciile de animale din Europa sunt amenințate cu dispariția

18%

din suprafața totală a UE – și 6% din teritoriul marin – sunt protejate prin programul Natura 2000, asigurând supraviețuirea pe termen lung a speciilor și habitatelor din Europa care sunt amenințate

410 DE MILIARDE EUR

Costul total al dezastrelor naturale cauzate de condițiile climatice extreme, cum ar fi seceta, furtunile, inundațiile și valurile de căldură în Statele Membre ale UE între 1980 și 2016

90%

scăderea emisiilor de oxid de sulf în UE între 1990 și 2016

70%

dintre toate deșeurile de ambalaje din UE ar trebui reciclate până în 2030

85%

dintre toate unitățile pentru baie din UE au o calitate excelentă a apei

CINE ÎMI PROTEJEAZĂ MEDIUL LOCAL?

Efortul de conservare a mediului nostru înconjurător necesită implicarea tuturor. Însă știați că oamenii din țara dumneavoastră joacă roluri-cheie în protejarea Europei de mâine?