EU PROTECTS > Το περιβάλλον μας

Το περιβάλλον μας

Η προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Ο αριθμός των φυτών και των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση αυξάνεται, οι εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανίες επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέουμε και η ποσότητα των πλαστικών ρυπογόνων ουσιών στις θάλασσές μας συνεχίζει να αυξάνεται. Για να αλλάξουμε την κατάσταση και να διατηρήσουμε τον φυσικό κόσμο μας στο μέλλον, η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση τώρα.

Άνθρωποι από όλη την ΕΕ παίρνουν από κοινού θέση για την υποστήριξη του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γνωρίστε τους ήρωες που προστατεύουν το περιβάλλον και ανακαλύψτε πώς η ΕΕ τους δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε θέματα από τη βελτίωση της υγείας των θαλασσών έως την προσφορά αλληλοβοήθειας σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών.

Θαλάσσια απορρίμματα

«Οι καταδύσεις είναι το πάθος μου. Όμως μου είναι δύσκολο να αγνοήσω τα καλαμάκια, τα μπουκάλια και τα ποτήρια. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν παντού πλαστικά, είτε στην παραλία είτε στο νερό.»

Paula Rueda

Αλλαγή πλεύσης: Πώς η ΕΕ συμβάλλει στην καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων

Πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά παιχνίδια και πλαστικά δοχεία –αν δεν ξεβραστούν στην ακτή ή δεν πιαστούν σε δίχτυα ψαράδων– σταδιακά διασπώνται στο νερό, καταναλώνονται από τα ψάρια και τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Γνωρίστε τους ψαράδες, τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες που συνεργάζονται στενά για να μειώσουν τα θαλάσσια απορρίμματα στην πηγή τους και να προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές.

Μάθετε περισσότερα
Μείωση της ρύπανσης

«Με τη βοήθεια χρηματοδότησης από την ΕΕ, αντικαταστήσαμε την παλιά, ρυπογόνο σόμπα μας που λειτουργούσε με άνθρακα με έναν νέο και βελτιωμένο λέβητα.

Grzegorz Horwacik

Το φλέγον ζήτημα: Πώς βοηθάει η ΕΕ στην καταπολέμηση της θανατηφόρας ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πολωνία

Στη νότια Πολωνία, η ΕΕ χρηματοδοτεί την αντικατάσταση περισσότερων από 500.000 ρυπογόνων καυστήρων που λειτουργούν με άνθρακα σε νοικοκυριά. Οι νέοι καυστήρες –που δεν παράγουν ρύπους που προκαλούν αιθαλομίχλη– αποτελούν ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη.

Μάθετε περισσότερα
Προστασία του φυσικού κόσμου

«Καθώς μαθαίνουν για την άγρια φύση του ποταμού, οι μαθητές μου είναι καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να φροντίσουν τον πλανήτη μας για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές».

Julie Himmelbauer

Προστατεύοντας τους οξύρρυγχους: Πώς η ΕΕ προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και υποστηρίζει τους κατοίκους της περιοχής του Δούναβη

Οι πληθυσμοί των οξύρρυγχων του Δούναβη μειώνονται συνεχώς τα τελευταία 50 χρόνια. Η εξαφάνιση αυτών των αρχαίων ψαριών θα είχε σοβαρές συνέπειες στην υγεία του οικοσυστήματος του ποταμού και των αλιευτικών κοινοτήτων του Δούναβη. Μάθετε για τους καθημερινούς ήρωες που εργάζονται για την προστασία του βιότοπου των οξύρρυγχων, των ζώων και των κοινοτήτων που εξαρτώνται από τον Δούναβη.

 

Μάθετε περισσότερα
Προστασία του φυσικού κόσμου

«Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας αφορά τη διατήρηση αυτού του απειλούμενου είδους και του κρίσιμου ρόλου του στα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτόμαστε όλοι.»

ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις θαλάσσιες χελώνες: Πώς η ΕΕ συμβάλλει στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας

Οι θαλάσσιες χελώνες κατοικούν στη Γη εδώ και περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των θαλασσών μας. Η ΕΕ παρέχει υποστήριξη σε ερευνητές από όλη την ήπειρο, προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να προστατεύουν τα πλάσματα που απειλούνται όλο και περισσότερο.

Μάθετε περισσότερα
Επιθεωρήσεις αλιείας

«Αν η παράνομη αλιεία δεν σταματήσει, σε 20 χρόνια τα αλιευτικά αποθέματα της Ευρώπης μπορεί να εξαφανιστούν.»

Anastasia Miliou

Απολογισμός: Πώς η ΕΕ συμβάλλει στην προστασία των θαλασσών μας από την παράνομη αλιεία

Η Μεσόγειος είναι γνωστή για τα θαλασσινά της, είναι όμως και μία από τις πιο υπεραλιευμένες θάλασσες στον κόσμο. Ανακαλύψτε τους οργανισμούς της ΕΕ, τους επιστήμονες και τις ΜΚΟ που προστατεύουν τα ευάλωτα αλιευτικά αποθέματα και περιπολούν τις θάλασσές μας. 

Μάθετε περισσότερα
Άμυνα κατά των καταστροφών

«Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να βρεθείς εν μέσω καταιγίδας απροετοίμαστος. Ακόμη και μία ημέρα παραπάνω μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών».

Rachel Lowe

Αντιμετώπιση της καταιγίδας: Πώς η ΕΕ βοήθησε την Ιρλανδία στην αντιμετώπιση των πλημμυρών

Το χειμώνα 2015-16, η Ιρλανδία αντιμετώπισε μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών. Σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και το δυτικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας επλήγησαν από καταιγίδες. Μάθετε πώς οι υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης και παρακολούθησης της ΕΕ βοήθησαν την Ιρλανδία να αντιμετωπίσει τις μαζικές πλημμύρες και στη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου.

Μάθετε περισσότερα
Άμυνα απέναντι στην καταστροφή

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστροφή.»

Luca Capasso

Το σήμα κινδύνου: Πώς η Ευρώπη συνεργάστηκε για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ιταλία

Όταν δασικές πυρκαγιές έπληξαν την πόλη Οταβιάνο τον Ιούλιο του 2017, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΕ.

Διαβάστε την ιστορία

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

25%

των ευρωπαϊκών ζωικών ειδών απειλούνται με εξαφάνιση.

18%

της συνολικής έκτασης της ΕΕ –και 6% της θαλάσσιας επικράτειάς της– προστατεύεται μέσω του προγράμματος Natura 2000, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των ειδών και των οικοτόπων που απειλούνται στην Ευρώπη.

410 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Το συνολικό κόστος των φυσικών καταστροφών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και ακραίων κλιματικών συνθηκών, όπως η ξηρασία, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι καύσωνες, στα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ 1980 και 2016.

90%

Η μείωση των εκπομπών οξειδίου του θείου στην ΕΕ μεταξύ 1990 και 2016.

70%

όλων των απορριμμάτων από συσκευασίες στην ΕΕ θα πρέπει να ανακυκλώνεται έως το 2030.

85%

όλων των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ διαθέτουν «εξαιρετική» ποιότητα νερού.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ;

Η προσπάθεια διατήρησης του φυσικού μας περιβάλλοντος απαιτεί από όλους να καταβάλουν τη δική τους προσπάθεια. Αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα σας που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης του αύριο;