EU PROTECTS > Το περιβάλλον μας > Αντιμετώπιση της καταιγίδας: Πώς η ΕΕ βοήθησε την Ιρλανδία στην αντιμετώπιση των πλημμυρών

«Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να βρεθείς εν μέσω καταιγίδας απροετοίμαστος. Ακόμη και μία ημέρα παραπάνω μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών».

RACHEL LOWE

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2015, η Ιρλανδία έλαβε προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης για τις πλημμύρες. Πλησίαζε μεγάλη θύελλα, που έφερνε μαζί της τον κίνδυνο έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών.

Ευτυχώς, η Ιρλανδία δεν ήταν μόνη της σε αυτή τη μάχη. Το Ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης για τις πλημμύρες παρείχε έγκαιρες και ακριβείς προβλέψεις που εξασφάλισαν στην Ιρλανδία ένα σημαντικό πλεονέκτημα 2 ημερών για την προμήθεια ειδών έκτακτης ανάγκης και την προειδοποίηση κατοίκων. Καθώς οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν έως τον Ιανουάριο, η Ιρλανδία βασιζόταν σε δορυφορικές πληροφορίες της ΕΕ για την ταχεία ενημέρωσή της όσον αφορά την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση.

Από το Γκόλγουεϊ μέχρι τις Βρυξέλλες, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ βοήθησε την Ιρλανδία στην προετοιμασία κατάλληλου σχεδίου αντιμετώπισης των πλημμυρών και την ελαχιστοποίηση της ζημίας σε περιουσιακά στοιχεία και ανθρώπους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

Το χειμώνα 2015-16, η Ιρλανδία αντιμετώπισε μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών. Σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και το δυτικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας επλήγησαν από καταιγίδες. Μάθετε πώς οι υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης και παρακολούθησης της ΕΕ βοήθησαν την Ιρλανδία να αντιμετωπίσει τις μαζικές πλημμύρες και στη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Rachel Lowe

Υπεύθυνος μηχανικός, Κομητεία Tuam – Γκόλγουεϊ

Ιρλανδία

«Στις 9:20 στις 3 Δεκεμβρίου 2015, έλαβα email από την Υπηρεσία Δημοσίων Έργων ότι πλησιάζει μεγάλη καταιγίδα. Το Γκόλγουεϊ έχει δύο βασικούς δρόμους στην πόλη. Εάν δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε αυτούς τους δρόμους ανοιχτούς κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς - ολόκληρη η πόλη - θα παρέλυαν».

«Μετά τη λήψη του προειδοποιητικού email, παραγγείλαμε αντλίες νερού, σάκους άμμου, φανάρια και ζητήσαμε ενισχύσεις από τον στρατό. Επίσης απευθύναμε προειδοποίηση στο κοινό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

«Το πανευρωπαϊκό σύστημα μας έδωσε τον χρόνο να προειδοποιήσουμε τους κατοίκους και να προστατεύσουμε την περιοχή από τις πλημμύρες».

 - Rachel Lowe

Jim Casey

Υπηρεσία Δημοσίων Έργων

Ιρλανδία

«Η παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών στην ΕΕ ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη για την πρόβλεψη των ισχυρών καταιγίδων του Δεκεμβρίου του 2015. Ήταν καθήκον μας να μεριμνήσουμε για την άμεση ενημέρωση των τοπικών αξιωματούχων. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, ζητήσαμε επίσης στιγμιότυπα των πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο από ευρωπαϊκούς δορυφόρους. Έτσι είχαμε εικόνα του τι συνέβαινε πραγματικά σε ολόκληρη τη χώρα και του αν η κατάσταση βελτιωνόταν ή χειροτέρευε».

«Χρησιμοποιήσαμε το σύστημα προειδοποίησης για τις πλημμύρες της ΕΕ και την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για τη διαχείριση των εκτεταμένων πλημμυρών».

 - Jim Casey

Dr Fredrik Wetterhall

Σουηδός, Ευρωπαϊκό κέντρο μεσοπρόθεσμων μετεωρολογικών προγνώσεων

Ηνωμένο Βασίλειο

«Μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για τις πλημμύρες, μοιραζόμαστε προβλέψεις πλημμυρών με τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, στείλαμε στην Ιρλανδία πολλές προειδοποιήσεις για αιφνίδιες πλημμύρες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν πληροφορίες για το πότε θα αρχίσει η καταιγίδα, πότε το μέγιστο πλημμυρικό κύμα θα περάσει από ορισμένη περιοχή και ποιες πόλεις θα επηρεαστούν περισσότερο από τις πλημμύρες, όπως το Γκόλγουεϊ».

«Στείλαμε έγκαιρη προειδοποίηση ότι κάτι σοβαρό πρόκειται να συμβεί».

 - Dr Fredrik Wetterhall

Spyros Afentoulidis

Έλληνας, Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Όταν ενημερωθήκαμε από την Ιρλανδία, τμήματα της χώρας είχαν ήδη πλημμυρίσει και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί σύντομα. Οι ομάδες αντιμετώπισης πλημμυρών της Ιρλανδίας ήθελαν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της καταστροφής».

«Περίπου 36 ώρες μετά το αίτημα, είχαμε τους πρώτους δορυφορικούς χάρτες των πλημμυρισμένων περιοχών. Τελικά, δημιουργήθηκαν 107 δορυφορικοί χάρτες από 13 διαφορετικές πληγείσες περιοχές. Οι χάρτες αυτοί ανέφεραν λεπτομερώς τον χρόνο, την τοποθεσία, την έκταση και την εξέλιξη των πλημμυρών και της ροής των ποταμών, μεταξύ άλλων».

«Ήταν μια από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια. Από το κέντρο έκτακτης ανάγκης μας, διασφαλίζαμε ότι η Ιρλανδία είχε τους απαραίτητους χάρτες και την υποστήριξή μας».

 - Spyros Afentoulidis

Françoise Villette

Γαλλίδα, υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus

Βέλγιο

«Το Copernicus, το πρόγραμμα παρατήρησης της γης της ΕΕ, παρακολουθεί τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα, το κλίμα και τη γενική υγεία της γης και των θαλασσών μας. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, οι πλημμύρες θα αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει λοιπόν να μειώσουμε τον αντίκτυπο των ανθρωπογενών και των φυσικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως οι πλημμύρες, στην Ευρώπη. Στην Ιρλανδία, το πρόγραμμα Copernicus παρείχε προβλέψεις καταιγίδων και ταχεία δορυφορική χαρτογράφηση. Η στήριξη αυτή παρέχεται σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει ακραίες καιρικές συνθήκες». 

«Ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητος για την αντιμετώπιση των φυσικών και των ανθρωπογενών καταστροφών». 

 - Françoise Villette

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από πλημμύρες στην Ευρώπη το 2016.

10 ΗΜΕΡΕΣ

Η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρών του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για τις πλημμύρες (EFAS) οπουδήποτε στην Ευρώπη. Μεταξύ της 3ης Δεκεμβρίου 2015 και της 6ης Ιανουαρίου 2016, η ΕΕ έστειλε 19 προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε ιρλανδούς αξιωματούχους.

50%

Η αύξηση των πλημμυρών και των ακραίων βροχοπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία.

500.000-1.000.000

Ο αριθμός των ευρωπαίων πολιτών που αναμένεται να επηρεαστούν από τις πλημμύρες στο μέλλον.

107

Ο αριθμός των χαρτών που ζήτησαν οι ιρλανδικές αρχές από την υπηρεσία ταχείας χαρτογράφησης Copernicus (υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus-χαρτογράφηση) μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016. Από τους χάρτες αυτούς φάνηκε η κλίμακα και η έκταση των πλημμυρών στην Ιρλανδία.

20 ΧΡΟΝΙΑ, 7 ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ

Το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος δορυφορικών δεδομένων στον κόσμο. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους δορυφόρους του συμβάλλουν στην προστασία των Ευρωπαίων από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Υποστηρίζει επίσης 4.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τις πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, τη ρύπανση, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους πιλότους έως τους εισαγγελείς, τους φορείς διατήρησης του περιβάλλοντος και τους τελωνειακούς υπαλλήλους.