EU PROTECTS > Környezetünk > A tokhal megmentése: Hogyan védi az EU a természetet és támogatja a Duna-menti lakosokat

„A diákok a folyók élővilágáról szerzett ismeretekkel felkészültebbé válnak arra, hogy megőrizzék a bolygónkat a jelenlegi és jövőbeli generációk számára.”

Julie Himmelbauer

A tokhalak több mint 200 millió éve népesítik be folyóinkat, de ma 6 Dunában őshonos tokhalfajból 5 súlyosan veszélyeztetett. A fajok megóvása érdekében, az EU kutatókat, helyi tisztviselőket, civil szervezeteket és tanárokat kapcsol össze Ausztriából, Bulgáriából, Németországból, Romániából, Szerbiából és Ukrajnából.

A Dunában a tokhalak egyre ritkábban felbukkanó látványa intő jel. Európa biológiai sokféleségének védelmében azonnali lépéseket kell tenni, a helyi halászközösségek megélhetésének biztosítása mellett. És nem csupán a tokhalakat fenyegeti veszély - sok más faj, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak ökoszisztémáinkban, szintén sürgős védelemre szorul.

A tokhal megmentése: Hogyan védi az EU a természetet és támogatja a Duna-menti lakosokat

Az elmúlt 50 év során megfogyatkozott a dunai tokhalállomány. Ennek az ősi halnak az eltűnése komoly következményekkel járna mind a folyó egészségére, mind pedig a Duna halászközösségeire nézve is. Ismerje meg a hétköznapi hősöket, akik azon fáradoznak, hogy megóvják a tokhal élőhelyét, az állatot, és a halászatából élő közösségeket.

Görgessen lejjebb a folytatáshoz

Thomas Friedrich

Bécsi Agrártudományi Egyetem

Ausztria

„Napjainkban az európai tokhalat a túlhalászás és élőhelyének zsugorodása veszélyezteti, a gátak és más fizikai akadályok pedig vándorlási útjában állnak. Az EU segítségével a régió különböző országaival együtt azon dolgozunk, hogy elhárítsuk ezeket a veszélyeket.”

„A tokhal jelentős szerepet tölt be a teljes ökoszisztémában. A kutatást és az aktív természetvédelmet ötvözve lehetséges a folyók állapotának javítása minden élőlénye számára - a haltól az emberig.”

„Nem csak egy fajról van szó. Arról van szó, hogy a társadalmunk úgy dönt-e, hogy fontos számunkra az egészséges környezet.”

 - Thomas Friedrich

Ekaterina Voynova

Világ Természeti Alap

Bulgária

„Bulgária a világ egyik fontos legális kaviártermelője. Kiemelt szerepe miatt a vadtokhalak ikrái az orvhalászok áldozatául esnek az illegális kaviárpiacon.”

„Ebben az uniós finanszírozású projektben együtt dolgozunk Bulgária, Románia, Ukrajna és Szerbia rendőrtisztjeivel azért, hogy megvédjük a vadon élő tokhalak ívását az Alsó-Duna teljes szakaszán, a Vaskapu-szorostól egészen a Fekete-tengerig.”

„Nem tudjuk a tokhalakat megvédeni csak a határ felénk eső oldalán.”

 - Ekaterina Voynova

Jutta Jahrl

Világ Természeti Alap

Ausztria

„Mi koordináljuk a tokhalak védelmét célzó uniós projektet. Közvetlenül együtt dolgozunk a dunai régió halászközösségeivel, amelyek generációk óta a tokhalakból élnek.”

„Nyilvános előadásokat és képzéseket tartunk a halászoknak, hogy megértsük az igényeiket és olyan alternatív megélhetést találjunk számukra, mint a turizmus vagy a helyi termékek gyártása.”

 

„A halászat még mindig lehet bevételi forrás, de nem a tokhalállomány rovására.”

- Jutta Jahrl

Cristina Munteanu

Világ Természeti Alap

Románia

„Az EU Duna-védelmi projektjének keretében kidolgoztunk egy oktatási célú csomagot a fiatalok számára. Ez tájékoztatást nyújt a Dunáról, annak tokhalállományáról és más természeti erőforrásairól.”

„Ez a projekt nem csak az oktatásról szól, és túlnyúlik Románia határain: Megpróbáljuk felkészíteni a Duna-régióban élőket arra, hogyan juthatnak közösségeik bevételhez, miközben tiszteletben tartják környezetüket.”

„Arra bíztatjuk a fiatalokat, hogy indítsanak kisvállalkozásokat azoknak az erőforrásoknak a felhasználásával, ami megtalálható a környékükön - de a természet károsítása nélkül.”

 - Cristina Munteanu

Julie Himmelbauer

tanár, Rudolf Steiner Iskola

Ausztria

„A diákjaim részt vesznek az EU tokhal-visszatelepítési programjában. Minden diák szabadon enged egy tokhalat.”

„Nem számít, hogy 20 év múlva mindannyian tengerbiológusok lesznek vagy sem. Ha emlékeznek majd erre az élményre, és figyelnek az őket körülvevő természeti környezetre, az azt hiszem, hogy már jó eredmény.”

„Az éghajlatváltozás miatt most fontosabb, mint valaha, hogy a fiatalabb generációk jobban megismerjék a folyók élővilágát.”

 - Julie Himmelbauer

 

Tudta?

2 500 pár fészkelő fehér pelikán

- az Afrikán kívüli legnagyobb kolónia - érkezik minden évben a Duna deltájához. A tokhalhoz hasonlóan őket is védik az uniós törvények, és szerepelnek az EU Duna Régió Stratégiájában, amely 14 ország együttműködése olyan szervezetekkel, mint a Világ Természeti Alap (WWF), a természetvédelem és a folyómenti jólét megteremtése érdekében.

18%

az EU szárazföldi területeinek ilyen arányát fedik le Natura 2000 területek, a világ védett területeinek legnagyobb hálózata.

70%

A halászok aránya az uniós finanszírozású természetvédelmi projekt (LIFE a dunai tokhalakért) 200 közösségi tagjából.

30 000-60 000

Az uniós LIFE kecsege visszatelepítési projekt keretében évente szabadon engedett kecsegék (a tokhal egy fajtája) száma a következő 4-5 évben.

Uniós beporzók

Egy másik egész Európára kiterjedő kezdeményezés olyan fajok védelmére (méhek, pillangók és más porzó rovarok), amelyek létfontosságúak egészségünkhöz, az élelmiszer-biztonsághoz és bolygónk egészségéhez.

KI LEHET A TÖBBI HŐS, AKI A KÖRNYEZETET VÉDI?

Néhányan közülük akár az Ön országából is származhatnak.

Az EU által létrehozott összeköttetéseknek köszönhetően helyi hősök hálózata működik együtt annak érdekében, hogy megvédjenek bennünket a környezeti fenyegetések, a szennyezés, a veszélyeztetett fajok kihalása és sok egyéb ellen. A természetvédőktől a vámtisztviselőkig, az élelmiszer-biztonsági tisztektől az árvízvédelmi csapatokig – fedezze fel, hogyan támogatja az EU a helyi hősöket az Ön országában.