EU PROTECTS > Naše okolje > Varovalna mreža za morske želve: kako EU pomaga zaščititi naš morski ekosistem

„Pri ohranjanju morskih želv gre za ohranitev te ogrožene živalske vrste in njene ključne vloge pri ohranitvi zdravega morskega ekosistema, od katerega smo vsi tako odvisni.“

ANDREAS DEMETROPOULOS

V Sredozemskem in Jadranskem morju so morske želve ključen del morskega ekosistema. Na obalo prenašajo hranilne snovi ter pomagajo ohranjati zdravje morskega rastlinja. Tem veličastnim bitjem že od nekdaj grozijo plenilci, danes pa jih dodatno ogrožajo ribiške mreže, propelerji plovil in onesnaževanje okolja. 

Raziskovalci, nevladne organizacije in prostovoljci iz vse Evrope se trudijo zaščititi morske želve – skupaj spremljajo populacijo morskih želv in ozaveščajo ljudi ter ukrepajo, kadar so želve v nevarnosti.

Namen financiranja EU za ohranitev morskih želv je obvarovati prihodnost naših morij in našega planeta. 

Varovalna mreža za morske želve: kako EU pomaga zaščititi naš morski ekosistem

Morske želve na Zemlji živijo že približno 100 milijonov let in so izredno pomembne za zdravje naših morij. EU podpira raziskovalce s celega kontinenta, ki sledijo gibanju želv in varujejo te živali, ki so čedalje bolj ogrožene.

Za nadaljevanje podrsnite

Paolo Casale

Univerza v Pisi

Italija

„Spremljamo želve na območjih vzdolž evropske obale, kjer se hranijo in gnezdijo. Finančna podpora EU nam je resnično pomagala pri preučevanju živalske vrste, ki je ključnega pomena za morski ekosistem.“

„Noben podoben projekt na tak način ne združuje znanstvenikov iz različnih evropskih držav.“

 

 

 

 

 

 

 

„Populacije želv ni mogoče zaščititi, ne da bi razumeli njihovo premikanje.“

 – Paolo Casale

Dr. Draško Holcer

Hrvaški prirodoslovni muzej

Hrvaška

„Severni Jadran je glavno območje hranjenja za morske želve. S podporo EU iščemo rešitve za uporabo LED-lučk, ki bi pomagale preprečevati, da bi se morske želve ujele v ribiške mreže.“

„Poleg drugih ukrepov za ohranitev želv v tem območju želimo tudi to tehnologijo predstaviti ribičem.“ 

 

 

„Veliko ribičev se zaveda, da morske želve potrebujejo našo pomoč.“

– dr. Draško Holcer

Eirini Kasimati

ARCHELON – grško društvo za zaščito morskih želv

Grčija

„Obstaja telefonska številka, ki jo ljudje lahko pokličejo 24 ur na dan vsak dan, če najdejo poškodovano želvo.“ 

„Želve pripeljemo v center za reševanje z avtobusom ali trajektom, včasih celo z letalom.“

 

 

 

 

„Morske želve včasih ostanejo pri nas nekaj mesecev ali celo eno leto.“

 – Eirini Kasimati

Andreas Demetropoulos

Ciprsko društvo za prostoživeče živali in rastline

Ciper

„Moje zanimanje za morske želve sega v 70. leta prejšnjega stoletja. Bila je ljubezen na prvi pogled! Začeli smo z majhno ekipo, prvo te vrste v Sredozemlju. Ohranjanje želv se mi zdi izredno pomembno in je bistveni del globalnih dejavnosti za ohranjanje biotske raznovrstnosti.“

 

 

 

 

 

 

„Od leta 2012 opažamo, da na Cipru gnezdi veliko več želv.“

 – Andreas Demetropoulos

Ali ste vedeli?

132.000

Število morskih želv, ki se v Sredozemlju vsako leto ujamejo v ribiške mreže.

12.000

Število kilometrov, ki jih samica morske želve prepotuje vsake 2–3 leta, da se vrne na plažo, na kateri se je izvalila. Ko odraste, na tej isti plaži odloži jajca.

LIFE EUROTURTLES

Ta projekt EU združuje skupna prizadevanja za varno prihodnost morskih želv v vzhodnem Sredozemlju (in vključuje 6 držav EU: Italijo, Malto, Slovenijo, Hrvaško, Grčijo in Ciper), vodi ga hrvaški Prirodoslovni muzej, podpirajo pa ga organizacije, kot je ARCHELON.

Ne moti

EU-mreža Natura 2000 določa in varuje območja po vsej Evropi, pri čemer zagotavlja dolgoročno dobrobit najbolj ogroženih vrst v Evropi in njihovih habitatov. V mrežo so vključene tudi plaže v vzhodnem Sredozemlju, ki so območje za razmnoževanje glavate karete.

Rešilna bilka za naša morja

EU je sofinancirala 120 projektov, povezanih z ohranjanjem zdravega morja, pri čemer je aktivirala za 320 milijonov evrov sredstev.

Varovanje redkih vrst

S sredstvi EU je Svetovna zveza za varstvo narave pripravila evropski rdeči seznam ogroženih vrst v Evropi, tako da je za izboljšanje njihovega stanja mogoče izvesti ustrezne varovalne ukrepe.

KDO SO HEROJI, KI VARUJEJO OKOLJE?

Nekateri od njih morda prihajajo prav iz vaše države.

Skupina lokalnih herojev, ki jih povezuje EU, nas s sodelovanjem varuje pred okoljskimi grožnjami, onesnaževanjem, izumrtjem ogroženih vrst in še veliko več. Odkrijte, kako EU v vaši državi podpira lokalne heroje, od varuhov okolja, carinskih uradnikov, uradnikov, ki zagotavljajo varnost hrane, do enot, ki priskočijo na pomoč ob poplavah.