EU PROTECTS > Ons milieu > Redder in nood van de zeeschildpad: hoe de EU helpt bij de bescherming van onze mariene ecosystemen

"De bescherming van zeeschildpadden draait om het behoud van deze bedreigde dieren en hun cruciale rol in gezonde mariene ecosystemen, waarvan we allemaal afhankelijk zijn."

ANDREAS DEMETROPOULOS

Zeeschildpadden spelen een cruciale rol in de ecosystemen van de Middellandse en de Adriatische Zee. Zo helpen ze de zeegrasvelden gezond te houden en vervoeren ze essentiële voedingsstoffen naar de kust. Deze majestueuze dieren zijn een gewilde prooi voor roofdieren, maar tegenwoordig worden ze ook bedreigd door visnetten, schroeven van boten en vervuiling.

Onderzoekers, ngo's en vrijwilligers uit heel Europa doen hun uiterste best om de zeeschildpadden te beschermen. Ze monitoren de dieren, geven voorlichting en grijpen in als populaties worden bedreigd. 

De EU investeert in het behoud van de zeeschildpad om de toekomst van onze zeeën en onze planeet te beschermen. 

Redder in nood van de zeeschildpad: hoe de EU helpt bij de bescherming van onze mariene ecosystemen

Al zo'n 100 miljoen jaar bewonen zeeschildpadden onze aarde en spelen ze een essentiële rol in het gezond houden van onze zeeën. De EU ondersteunt onderzoekers uit het hele continent die hun bewegingen volgen en deze steeds ernstiger bedreigde dieren beschermen.

Scroll verder

Paolo Casale

Universiteit van Pisa

Italië

“We volgen de zeeschildpadden in hun voedsel- en nestgebieden langs de Europese kust. De financiële steun van de EU heeft ons echt geholpen om een soort te bestuderen die van levensbelang is voor ons mariene ecosysteem."

“Geen enkel ander project over dit onderwerp verenigt onderzoekers uit verschillende Europese landen op deze manier.”

 

 

 

 

 

 

 

"Je kunt de zeeschildpaddenpopulatie niet beschermen als je hun bewegingen niet begrijpt."

 - Paolo Casale

Dr. Draško Holcer

Kroatisch natuurhistorisch museum

Kroatië

“Het noorden van de Adriatische Zee is een belangrijk voedselgebied voor zeeschildpadden. Met steun van de EU zijn we manieren aan het zoeken om door het gebruik van led-lampjes de vangst van schildpadden in visnetten te beperken.”

"We willen het gebruik van deze technologie onder vissers stimuleren, samen met andere beschermingsmaatregelen in het gebied.” 

 

 

“Veel vissers begrijpen dat de zeeschildpadden onze hulp nodig hebben.”

 - Dr. Draško Holcer

Eirini Kasimati

ARCHELON - Griekse vereniging voor de bescherming van zeeschildpadden

Griekenland

“Mensen kunnen een speciaal nummer bellen als ze een gewonde zeeschildpad hebben gevonden. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.” 

“De zeeschildpad wordt met de bus, per veerboot of soms zelfs per vliegtuig naar ons reddingscentrum gebracht.”

 

 

 

 

"De zeeschildpadden blijven een paar maanden bij ons, soms zelfs een jaar."

 - Eirini Kasimati

Andreas Demetropoulos

Cypriotische vereniging voor dieren in het wild

Cyprus

"Mijn interesse in zeeschildpadden begon al in de zeventiger jaren. Het was liefde op het eerste gezicht! Ons project begon met een klein team, de eerste in zijn soort in de Middellandse Zee. Ik vind de bescherming van zeeschildpadden belangrijk en het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde inspanningen om de biodiversiteit te behouden."

 

 

 

 

 

 

"We hebben sinds 2012 veel meer nestelende zeeschildpadden op Cyprus."

 - Andreas Demetropoulos

Wist u dat?

132.000

Het aantal zeeschildpadden dat jaarlijks in visnetten in de Middellandse Zee verstrikt raakt.

12.000

Het aantal kilometers dat een zeeschildpadvrouwtje om de twee tot drie jaar kan afleggen naar het strand waar ze uit het ei kwam. En als volwassene legt ze op ditzelfde strand haar eigen eieren.

LIFE EUROTURTLES

Dit EU-project, dat zijn naam eer aandoet, levert een gemeenschappelijke inspanning bij het veiligstellen van de toekomst van zeeschildpadden in het oostelijke Middellandse Zeegebied (met zes EU-landen – Italië, Malta, Slovenië, Kroatië, Griekenland, Cyprus). Het wordt geleid door het Kroatische Natuurhistorisch Museum en ondersteund door organisaties als ARCHELON

Niet storen

Het Natura 2000-netwerk in de EU benoemt en beschermt gebieden door heel Europa en zorgt voor het welzijn op de lange termijn van de meest bedreigde Europese diersoorten en hun leefomgeving. De stranden van de oostelijke Middellandse Zee maken deel uit van het netwerk; het zijn de broedplaatsen van de dikkopschildpad.

Reddingslijn voor onze zeeën

De EU heeft 120 projecten medegefinancierd door 320 miljoen euro aan middelen te mobiliseren voor de gezondheid van onze zeeën en oceanen.

Bescherming van zeldzame diersoorten

Met subsidie van de EU heeft de International Union for Conservation of Nature een Europese Rode Lijst opgesteld van bedreigde Europese diersoorten zodat de juiste bescherming kan worden geboden om hun status te verbeteren.

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE ONZE GEZONDHEID BESCHERMEN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Een heel netwerk van lokale helden wordt aan elkaar gekoppeld door de EU. Zij werken samen om ons te beschermen tegen bedreigingen van ons milieu, vervuiling, het verlies van bedreigde diersoorten, en meer. Van natuurbeschermers tot douanebeambten tot responsteams bij overstromingen, ontdek hoe de EU de helden in uw land ondersteunt.