EU PROTECTS > Környezetünk > Biztonsági háló tengeri teknősöknek: hogyan segít az EU megvédeni tengeri ökoszisztémáinkat

„A tengeri teknősök védelmének célja, hogy megőrizzük ezt a veszélyeztetett fajt és annak az egészséges tengeri ökoszisztémában betöltött létfontosságú szerepét, amelytől mindannyian függünk.”

ANDREAS DEMETROPOULOS

A Földközi-tengerben és az Adriai-tengerben élő tengeri teknősök fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémákban. Segítenek megfelelő állapotban tartani a tengerifű-ágyakat és létfontosságú tápanyagokat hordanak ki a partra. Ezek a csodálatos élőlények mindig is ki voltak téve a ragadozóknak, de a legnagyobb fenyegetést ma már a halászhálók, a hajócsavarok és a környezetszennyezés jelentik számukra. 

A kutatók, civil szervezetek és önkéntesek Európa-szerte keményen dolgoznak a tengeri teknősök védelme érdekében – együtt figyelik a tengeriteknős-populációkat, segítenek felhívni a figyelmet rájuk és beavatkoznak, ha veszélybe kerülnek. 

A tengeri teknősök megóvására irányuló uniós finanszírozás célja tengereink és bolygónk jövőjének védelme. 

Biztonsági háló tengeri teknősöknek: hogyan segít az EU megvédeni tengeri ökoszisztémáinkat

A tengeri teknősök körülbelül 100 millió éve élnek a Földön és létfontosságú szerepet töltenek be tengereink egészsége szempontjából. Az EU támogatja a kontinens kutatóit, hogy nyomon követhessék mozgásukat és megvédjék ezeket az egyre veszélyeztetettebb élőlényeket.

Görgessen lejjebb a folytatáshoz

Paolo Casale

Pisai Egyetem

Olaszország

„Az európai partok mentén, táplálkozási és fészekrakó területeiken figyeljük meg a tengeri teknősöket. Az EU pénzügyi támogatása sokat segített egy olyan faj tanulmányozásában, amely lényeges szerepet játszik a tengeri ökoszisztémában.”

„Ebben a témában semmilyen más projekt nem egyesíti ilyen szinten a különböző európai országok kutatóit.”

 

 

 

 

 

 

 

„Nem tudjuk megvédeni a teknőspopulációt anélkül, hogy ne értenénk meg a mozgását.”

 – Paolo Casale

Dr. Draško Holcer

Horvát Természettudományi Múzeum

Horvátország

„Az Adriai-tenger északi medencéje a tengeri teknősök fontos táplálkozási területe. Az EU támogatásával azt kutatjuk, hogy hogyan lehetne LED-lámpák használatával megelőzni azt, hogy a tengeri teknősök belegabalyodjanak a halászhálókba.”

„Ezt a technológiát szeretnénk népszerűsíteni a halászok körében, a területet érintően végzett egyéb környezetvédelmi intézkedések mellett.” 

 

 

„Számos halász megérti, hogy a tengeri teknősöknek szükségük van a segítségünkre.”

 – Dr Drasko Holcer

Eirini Kasimati

ARCHELON – Tengeri Teknősöket Védő Egyesület

Görögország

„Van egy telefonszám, amelyet bárki hívhat, ha sérült teknőst talál – napi 24 órában ügyeletben vagyunk a hét minden napján.” 

„A teknősöket busszal, komppal, illetve esetenként repülővel hozzák ide a mentőközpontba.”

 

 

 

 

„A teknősök néhány hónapig, vagy akár egy évig is velünk maradnak.”

 – Eirini Kasimati

Andreas Demetropoulos

Cyprusi Vadvédelmi Társaság

Ciprus

„A tengeri teknősök iránti érdeklődésem az 1970-es évekre nyúlik vissza. Szerelem volt első látásra! A projektünk egy kis csapattal indult, amely az első ilyen volt a Földközi-tengeren. Úgy gondolom, hogy a teknősök megóvása nagyon fontos, és kulcsfontosságú részét képezi a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló globális erőfeszítéseknek.”

 

 

 

 

 

 

„2012 óta egyre több teknőst látunk fészket rakni Cipruson.”

 – Andreas Demetropoulos

Tudta?

132 000

a halászhálókban évente csapdába esett tengeri teknősök száma a Földközi-tengeren.

12 000

annak az útnak a hossza kilométerben, amelyet egy nőstény teknős 2-3 évente megtesz, hogy visszatérjen arra a tengerpartra, ahol kis teknőcként kikelt.

LIFE EUROTURTLES

Nevéhez hűen, ez az EU projekt közös erőfeszítéseket tesz a tengeri teknősök jövőjének biztosítására a Kelet-mediterrán térségben (6 EU-országot – Olaszország, Málta, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Ciprus – tömörít), amelyet a Horvát Természettörténeti Múzeum vezet és olyan szervezetek támogatnak, mint az ARCHELON.

Ne zavarjon

Az EU Natura 2000 hálózata különféle területeket jelöl ki és véd Európa-szerte annak érdekében, hogy biztosítsa Európa legveszélyeztetettebb fajai és élőhelyei számára a hosszú távú jólétet. A hálózat magába foglalja a kelet-mediterrán térség tengerpartjait is, amely az álcserepesteknősök tenyészhelye.

Mentőöv a tengereknek

Az EU 120 projektet társfinanszírozott és 320 millió eurót mozgósított tengereink és óceánjaink egészségének védelmére.

Ritka fajok védelme

Az EU-s finanszírozással a Nemzetközi Természetvédelmi Unió létrehozott egy európai vörös listát a veszélyeztetett európai fajokról, hogy megfelelő védelmi intézkedéseket hajthassanak végre az állapotuk javítása érdekében.

KI LEHET A TÖBBI HŐS, AKI A KÖRNYEZETET VÉDI?

Néhányan közülük akár az Ön országából is származhatnak.

Az EU által létrehozott összeköttetéseknek köszönhetően hétköznapi hősök hálózata működik együtt annak érdekében, hogy megvédjenek bennünket a környezeti fenyegetésektől, a szennyezéstől, a veszélyeztetett fajok kihalásától stb. A természetvédőktől a vámtisztviselőkig, az élelmiszer-biztonsági tisztektől az árvízvédelmi csapatokig – ismerje meg, hogyan támogatja az EU a hétköznapi hősöket az Ön országában.