EU PROTECTS > Naš okoliš > Sigurnosna mreža za morske kornjače: kako EU pridonosi zaštiti naših morskih ekosustava

„Zaštita morskih kornjača očuvanje je jedne ugrožene vrste, ali i njezine ključne uloge u morskim ekosustavima o kojima svi ovisimo.”

ANDREAS DEMETROPOULOS

U Sredozemnom i Jadranskom moru morske kornjače igraju ključnu ulogu u morskim ekosustavima. One pridonose održanju zdravog morskog dna i prenose važne hranjive tvari na obalu. Ta su veličanstvena stvorenja oduvijek ugrožavali grabežljivci, no danas su im najveće prijetnje ribarske mreže, brodski propeleri i zagađenje. 

Znanstvenici, NVO-ovi i volonteri iz cijele Europe predano rade na zaštiti morskih kornjača – zajedno prate populacije morskih kornjača, podižu svijest o njima te interveniraju u slučaju opasnosti. 

Sredstva koja EU izdvaja za zaštitu morskih kornjača služe za zaštitu budućnosti naših mora i našeg planeta. 

Sigurnosna mreža za morske kornjače: kako EU pridonosi zaštiti naših morskih ekosustava

Morske kornjače nastanjuju Zemlju približno 100 milijuna godina i ključne su za zdravlje naših mora. EU podržava istraživače s cijelog kontinenta u praćenju kretanja i zaštiti tih sve ugroženijih bića.

Pomaknite se da biste nastavili

Paolo Casale

Sveučilište u Pisi

Italija

„Pratimo morske kornjače u područjima na kojima se hrane i gnijezde duž europskih obala. Financijska potpora EU-a uistinu nam je pomogla da proučimo tu vrstu tako važnu za naš morski ekosustav.”

„Nijedan drugi projekt povezan s tim problemom ne ujedinjuje uistinu istraživače iz raznih europskih zemalja na ovakav način.”

„Ne možete zaštititi populaciju kornjača ako ne razumijete njihova kretanja.”

 - Paolo Casale

Dr. Draško Holcer

Hrvatski prirodoslovni muzej

Hrvatska

„Sjeverni Jadran ključno je područje na kojem se morske kornjače hrane. Uz potporu EU-a nalazimo načine za upotrebu LED svjetala kao alata za smanjenje zaplitanja morskih kornjača u ribarske mreže.”

„Tu tehnologiju želimo promicati među ribarima zajedno s drugim mjerama zaštite u tom području.” 

 

 

„Mnogi ribari razumiju da morskim kornjačama treba naša pomoć.”

- dr. Draško Holcer

Eirini Kasimati

ARCHELON – Grčko društvo za zaštitu morskih kornjača

Grčka

„Kad pronađu ozlijeđenu kornjaču, ljudi nas mogu nazvati – radimo non-stop sedam dana u tjednu.” 

„Kornjače se u centar za spašavanje dovoze autobusom, trajektom, a katkad i zrakoplovom.”

 

 

 

 

„Kornjače katkad ostaju s nama nekoliko mjeseci, pa čak i godinu dana.”

 - Eirini Kasimati

Andreas Demetropoulos

Ciparsko društvo za zaštitu prirode

Cipar

„Moje zanimanje za kornjače počelo je 1970-ih. Bila je to ljubav na prvi pogled! Projekt smo započeli s malim timom, prvim te vrste na Sredozemlju. Mislim da je zaštita kornjača važna te da je ključan dio globalnih nastojanja u očuvanju bioraznolikosti.”

 

 

 

 

 

 

„Od 2012. sve više kornjača gnijezdi se na Cipru.”

 - Andreas Demetropoulos

Jeste li znali?

132 000

morskih kornjača zaplete se u ribarske mreže u Sredozemnom moru svake godine.

12 000

kilometara može prijeći ženka kornjače svake dvije do tri godine da bi se vratila na plažu na kojoj se izlegla. I na toj istoj plaži leže vlastita jaja kao odrasla jedinka.

LIFE EUROTURTLES

U skladu sa svojim nazivom, ovaj projekt EU-a zajednička je akcija za zaštitu budućnosti morskih kornjača u istočnom Sredozemlju (što obuhvaća 6 zemalja EU-a – Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku, Grčku i Cipar) pod vodstvom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i uz potporu organizacija kao što je ARCHELON

Ne ometaj

Mreža EU-a Natura 2000 određuje i štiti područja diljem Europe da bi osigurala dugoročnu dobrobit najugroženijih europskih vrsta i njihovih staništa. Mreža obuhvaća plaže u istočnom Sredozemlju koje su prostori za razmnožavanje glavatih želvi.

Popis za spašavanje naših mora

EU je sufinancirao 120 projekata i utrošio 320 milijuna eura na zdravlje naših mora i oceana.

Zaštita rijetkih vrsta

Uz financiranje EU-a Međunarodna unija za očuvanje prirode sastavila je Europski crveni popis ugroženih europskih vrsta da bi se mogle provesti odgovarajuće mjere za očuvanje kojima bi se poboljšalo njihovo stanje.

TKO SU DRUGI HEROJI KOJI ŠTITE NAŠ OKOLIŠ?

Neki od njih možda su i iz vaše zemlje.

EU heroje među nama povezuje u mrežu koja nas štiti od ekoloških ugroza, onečišćenja, izumiranja ugroženih vrsta i drugih prijetnji. Saznajte kako EU podupire heroje među nama u vašoj zemlji, od stručnjaka za zaštitu prirode i carinskih službenika do inspektora za sigurnost hrane i timova za pomoć u slučaju poplava.