EU PROTECTS > Ympäristö > Turvaverkko merikilpikonnille: näin EU auttaa meriekosysteemien suojelussa

”Merikilpikonnien suojelussa on kyse uhanalaisen lajin säilyttämisestä maapallolla. Sillä on erittäin tärkeä rooli meriekosysteemien hyvinvoinnissa, joka on ihmisellekin elinehto.”

ANDREAS DEMETROPOULOS

Merikilpikonnilla on tärkeä tehtävä Välimeren ja Adrianmeren meriekosysteemeissä. Ne auttavat suojelemaan meriheinän kasvualustoja ja koralliriuttoja kuljettamalla ravinteita rannikolle. Ne ovat kuitenkin erittäin uhanalaisia: kilpikonnat eivät ole ainoastaan alttiina niitä saalistaville lajeille, vaan niitä jää usein kiinni kalastusverkkoihin ja veneiden potkureihin. Näiden vaarojen lisäksi myös saasteet ovat yksi uhkatekijä. 

Tutkijat, kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoiset eri puolilta Eurooppaa tekevät yhteistyötä merikilpikonnakantojen seuraamiseksi, tietoisuuden lisäämiseksi niiden uhanalaisuudesta ja niiden suojelemiseksi. 

EU-rahoitus merikilpikonnien suojeluun turvaa merten ja planeettamme tulevaisuutta. 

Turvaverkko merikilpikonnille: näin EU auttaa meriekosysteemien suojelussa

Merikilpikonnia on ollut maapallolla noin 100 miljoonan vuoden ajan, ja ne ovat tärkeitä merten hyvinvoinnille. EU tukee tutkijoita eri puolilta Eurooppaa merikilpikonnien liikkumisen seuraamisessa ja yhä uhanalaisemman lajin suojelussa.

Jatka vierittämällä

Paolo Casale

Pisan yliopisto

Italia

”Seuraamme merikilpikonnia niiden ruokailu- ja pesintäalueilla Euroopan rannikoilla. EU-rahoitus on todella auttanut meitä tutkimaan lajia, joka on meriekosysteemille korvaamaton.”

”Mikään muu merikilpikonnahanke ei yhdistä tutkijoita Euroopan eri maista tällä tavalla.”

 

 

 

 

 

 

 

”Kilpikonnapopulaatiota ei voi suojella tuntematta eläinten liikkumisreittejä.”

 - Paolo Casale

Dr. Draško Holcer

Kroatian luonnonhistoriallinen museo

Kroatia

”Adrianmeren pohjoisosat ovat merikilpikonnille tärkeää ravinnonhakualuetta. EU:n tuella testaamme, miten LED-valot auttavat kilpikonnia kiertämään kalastusverkot."

”Haluamme saada LED-verkot alueen kalastajien käyttöön ja toteuttaa muitakin suojelutoimenpiteitä.” 

 

 

”Monet kalastajat ymmärtävät, että merikilpikonnia on suojeltava.”

 - Tri Drasko Holcer

Eirini Kasimati

ARCHELON – Kreikan merikilpikonnien suojeluyhdistys

Kreikka

”Meillä on numero, johon ihmiset voivat soittaa löytäessään loukkaantuneen merikilpikonnan. Päivystämme ympäri vuorokauden.” 

”Merikilpikonnia tuodaan tänne hoitoon bussilla, lautalla ja joskus jopa lentokoneella.”

 

 

 

 

”Merikilpikonnat toipuvat meillä pari kuukautta, joskus jopa vuoden.”

 - Eirini Kasimati

Andreas Demetropoulos

Kyproksen villiyhdistys

Kypros

”Kiinnostuin merikilpikonnista 1970-luvulla. Olin heti mennyttä miestä! Meitä oli suojeluhankkeessa aluksi pieni joukko, ensimmäinen laatuaan Välimerellä. Merikilpikonnien suojelu on tärkeä osa maailman luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä.”

 

 

 

 

 

 

”Vuodesta 2012 lähtien merikilpikonnien pesintä Kyproksella on lisääntynyt.”

 - Andreas Demetropoulos

Tiesitkö tämän?

132 000

Vuoden aikana Välimeressä kalaverkkoihin jääneiden merikilpikonnien lukumäärä.

12 000

Kilometrimäärä, jonka naaraskilpikonna voi kulkea 2–3 vuoden välein takaisin rannalle, jolla se kuoriutui poikasena. Se laskee omat munansa samalle rannalle aikuisena.

LIFE EUROTURTLES

LIFE Euroturtles on EU:n yhteishanke merikilpikonnien tulevaisuuden turvaamiseksi itäisellä Välimerellä (mukana on kuusi EU-maata: Italia, Malta, Slovenia, Kroatia, Kreikka ja Kypros). Sitä johtaa Kroatian luonnontieteellinen museo ja hankkeen tukena on useita organisaatioita, kuten ARCHELON.

Ei saa häiritä

EU:n Natura 2000 ‑verkostoon valitaan eri puolilla Eurooppaa suojelualueita, joilla pyritään takaamaan Euroopan uhanalaisimpien lajien ja niiden elinympäristöjen pitkän aikavälin hyvinvointi. Verkostoon kuuluu itäisen Välimeren rantoja, jotka ovat valekarettikilpikonnien lisääntymisaluetta.

Merten pelastusrengas

EU on osarahoittajana 120 hankkeessa ja rahoittaa merten suojelua 320 miljoonalla eurolla.

Uhanalaisten lajien suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on EU:n rahoituksella laatinut Punaisen listan eurooppalaisista uhanalaisista lajeista, jotta niitä voitaisiin suojella asianmukaisilla suojelutoimilla.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA SUOJELEVAT YMPÄRISTÖÄ

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojelee meitä ympäristöuhilta, saasteilta, uhanalaisten lajien katoamiselta ja muilta vaaroilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi aina luonnonsuojelijoista tullivirkailijoihin ja elintarvikevalvojista tulvapelastustiimeihin.