EU PROTECTS > Το περιβάλλον μας > Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις θαλάσσιες χελώνες: Πώς η ΕΕ συμβάλλει στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας

«Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας αφορά τη διατήρηση αυτού του απειλούμενου είδους και του κρίσιμου ρόλου του στα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτόμαστε όλοι.»

ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και της Αδριατικής, οι θαλάσσιες χελώνες είναι σημαντικοί παράγοντες της τροφικής αλυσίδας. Βοηθούν στην προστασία της βλάστησης του βυθού και των κοραλλιογενών υφάλων, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά στην ακτή. Τα υπέροχα αυτά πλάσματα ήταν πάντα ευάλωτα στους θηρευτές, αλλά σήμερα απειλούνται και από τα δίχτυα των αλιέων και τις προπέλες των σκαφών, ενώ αποτελούν και θύματα της ρύπανσης. 

Ερευνητές, ΜΚΟ και εθελοντές σε όλη την Ευρώπη εργάζονται σκληρά για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών —μαζί, παρακολουθούν τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών, ευαισθητοποιούν τους ανθρώπους σχετικά με το ζήτημα αυτό και παρεμβαίνουν όταν οι χελώνες βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αφορά την προστασία των θαλασσών και του πλανήτη μας. 

ΕΝΑ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Οι θαλάσσιες χελώνες κατοικούν στη Γη εδώ και περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των θαλασσών μας. Η ΕΕ παρέχει υποστήριξη σε ερευνητές από όλη την ήπειρο, προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να προστατεύουν τα πλάσματα που απειλούνται όλο και περισσότερο.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Paolo Casale

Πανεπιστήμιο της Πίζας

Ιταλία

«Παρακολουθούμε τις θαλάσσιες χελώνες στις περιοχές σίτισης και ωοτοκίας, στις ακτές της Ευρώπης. Η οικονομική στήριξη της ΕΕ μάς βοήθησε πραγματικά να μελετήσουμε ένα είδος που είναι απαραίτητο για το θαλάσσιο οικοσύστημα.»

«Κανένα άλλο ανάλογο έργο δεν φέρνει σε επαφή ερευνητές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες κατ' αυτόν τον τρόπο.»

 

 

 

 

 

 

 

«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες, αν πρώτα δεν κατανοήσουμε τις κινήσεις τους.»

 - Paolo Casale

Dr. Draško Holcer

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κροατίας

Κροατία

«Η Βόρεια Αδριατική αποτελεί βασική περιοχή διατροφής για τις θαλάσσιες χελώνες. Με την υποστήριξη της ΕΕ, βρίσκουμε τρόπους να χρησιμοποιούμε τις λυχνίες LED για να μειώσουμε τον αριθμό των χελωνών που αιχμαλωτίζονται στα αλιευτικά δίχτυα.»

«Θέλουμε να προωθήσουμε αυτήν την τεχνολογία στους αλιείς, παράλληλα με άλλα μέτρα προστασίας στην περιοχή.» 

 

 

«Πολλοί αλιείς αντιλαμβάνονται ότι οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται τη βοήθειά μας.»

 - Δρ Drasko Holcer

Eirini Kasimati

ΑΡΧΕΛΩΝ – ελληνικός Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας

Ελλάδα

«Υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός τον οποίο οι πολίτες μπορούν να καλούν αν βρουν μια τραυματισμένη χελώνα —η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.» 

«Η χελώνα μεταφέρεται εδώ, στο κέντρο διάσωσης, με λεωφορείο, με πλοίο ή, μερικές φορές, ακόμα και με αεροπλάνο.»

 

 

 

 

«Οι χελώνες μερικές φορές μένουν στο κέντρο μας για μερικούς μήνες ή ακόμα και για έναν χρόνο.»

 - Ειρήνη Κασιμάτη

Andreas Demetropoulos

Wildlife Society, Κύπρος

Κύπρος

«Το ενδιαφέρον μου για τις θαλάσσιες χελώνες ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Το έργο μας ξεκίνησε με μια μικρή ομάδα, την πρώτη του είδους της στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η προστασία της χελώνας είναι σημαντική και αποτελεί βασικό μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.»

 

 

 

 

 

 

«Από το 2012 έχουμε δει πολύ περισσότερες θαλάσσιες χελώνες να φτιάχνουν τις φωλιές τους στην Κύπρο.»

 - Αντρέας Δημητρόπουλος

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

132 000

Ο αριθμός των θαλάσσιων χελωνών που παγιδεύονται στα αλιευτικά δίχτυα στη Μεσόγειο θάλασσα κάθε χρόνο

12 000

Ο αριθμός των χιλιομέτρων που μπορεί να ταξιδέψει κάθε 2-3 χρόνια μια χελώνα για να επιστρέψει στην παραλία όπου εκκολάφθηκε. Και στην ίδια αυτή παραλία θα γεννήσει τα αυγά της ως ενήλικας

LIFE EUROTURTLES

Όπως ορίζει και το όνομά του, το έργο αυτό της ΕΕ αποτελεί κοινή προσπάθεια για την εξασφάλιση του μέλλοντος των θαλάσσιων χελωνών στην Ανατολική Μεσόγειο (με τη συμμετοχή 6 χωρών της ΕΕ – Ιταλίας, Μάλτας, Σλοβενίας, Κροατίας, Ελλάδας και Κύπρου), υπό την ηγεσία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κροατίας και την υποστήριξη οργανώσεων όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ

ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ

Το δίκτυο Natura 2000 της ΕΕ καθορίζει και προστατεύει περιοχές σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία των πλέον απειλούμενων ειδών της Ευρώπης και των οικοτόπων τους. Το δίκτυο περιλαμβάνει τις παραλίες της Ανατολικής Μεσογείου – οι οποίες αποτελούν τον τόπο αναπαραγωγής των χελωνών καρέτα-καρέτα

ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ

Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει 120 προγράμματα, παρέχοντας κεφάλαια ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, για την υγεία των θαλασσών και των ωκεανών μας

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ

Με χρηματοδότηση από την ΕΕ, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης έχει καταρτίσει μια Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών που περιλαμβάνει τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ευρώπη, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τη βελτίωση της κατάστασής τους

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί και να κατάγονται από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τις περιβαλλοντικές απειλές, τη ρύπανση, την εξαφάνιση απειλούμενων ειδών και άλλα. Από αρμόδιους για την προστασία ειδών έως τελωνειακούς υπαλλήλους, υπεύθυνους ασφαλείας τροφίμων και ομάδες παροχής βοήθειας σε περίπτωση πλημμύρας, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας.