EU PROTECTS > Mediul nostru înconjurător > Semnalul de alarmă: cum și-a reunit Europa eforturile pentru a combate incendiile forestiere din Italia

„Nu am văzut niciodată o asemenea catastrofă.”

Luca Capasso

În vara anului 2017, orașul italian Ottaviano se afla sub amenințarea incendiilor forestiere care făceau ravagii pe versantul montan. Întrucât serviciile naționale lucrau la capacitate maximă, Italia i-a cerut Uniunii Europene să intervină și a solicitat ajutor din partea altor țări europene. Franța a răspuns solicitării în câteva ore și avioanele au decolat imediat pentru a salva viețile și casele oamenilor.

Redare clip video

Semnalul de alarmă: cum și-a reunit Europa eforturile pentru a combate incendiile forestiere din Italia

Atunci când incendiile forestiere se răspândeau rapid către orașul Ottaviano în iulie 2017, autoritățile italiene au solicitat ajutorul UE.

Defilați pentru a continua

EU Protects: cum s-a mobilizat Europa pentru a combate incendiile forestiere

Luca Capasso

Primarul orașului Ottaviano

Italia

„Situația era extrem de serioasă. Serviciul de protecție civilă și brigada de pompieri de la nivel regional nu au putut ajunge la incendiul din apropierea orașului Ottaviano din cauza poziționării sale în interiorul văii. Pur și simplu, avioanele noastre nu erau dotate pentru o situație de urgență de acest fel.” 

„Datorită sprijinului din partea UE, avioanele franceze de pompieri s-au grăbit să intervină.” 

 

 

 

 

 

 

 

„Fără ajutorul francezilor, ar fi fost imposibil să oprim incendiile.”

 - Luca Capasso

Paolo Vaccari

Autoritatea de Protecție Civilă

Italia

„Anul 2017 nu a fost un an bun în ceea ce privește incendiile forestiere, iar iulie a fost o lună extrem de nefavorabilă. Am decis să trimitem o solicitare Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență din Bruxelles, care a coordonat răspunsul și a acoperit costurile intervenției în Italia.”

 

 

 

„Prognoza meteorologică nu arăta bine. Prin urmare, având în vedere extinderea incendiilor, am solicitat asistență.” 

 - Paolo Vaccari

Michal Miadok

Slovac, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență, Comisia Europeană

Belgia

„Eram unul dintre cei trei ofițeri de serviciu la momentul primirii apelului din Italia. Franța a mobilizat de îndată două avioane Canadair de pompieri.” 

„Aceasta este ocupația noastră. În caz de urgență oriunde în UE, cum ar fi un incendiu forestier sau un cutremur, misiunea noastră este să ajutăm. Imediat alertăm toate țările din UE.”

 

 

 

 

„În caz de urgență, este nevoie de ajutor, iar noi suntem aici tocmai pentru astfel de situații.” 

 - Michal Miadok

Lucia Luzietti

Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus

Italia

„Lucrez în Italia, însă consider că echipa noastră de cartografiere constituie cu adevărat o comunitate europeană. Am avut sarcina de a cartografia zonele din sudul Italiei afectate de incendii forestiere.” 

„Satelitul nostru a capturat imagini ale zonei, iar autoritățile italiene au intrat în posesia hărților în câteva ore. Apoi, echipa de pompieri de la fața locului a primit datele și a știut exact unde să își concentreze eforturile.”

„Suntem de serviciu 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și nu ne oprim niciodată din lucru.”

 - Lucia Luzietti

Eric Guerin

Pilot, Autoritatea de Protecție Civilă

Franța

„Când ajungi la fața locului, nu ai timp de altceva – doar lucrezi. În iulie 2017, am pilotat un Canadair CL415 de la baza mea din Nîmes până în Italia. Misiunea a făcut parte din echipa de reacție a Franței, care a inclus 2 avioane.” 

„Am petrecut întreaga zi stingând incendiile din regiune, inclusiv din orașul Ottaviano.”

 

 

 

 

 

„Partenerii noștri europeni ar fi făcut același lucru pentru noi.”

 - Eric Guerin

Știați?

Solicitarea de ajutor

Atunci când o țară are nevoie de asistență externă – cum a fost cazul Italiei în iulie 2017 – sistemul european de alertare (Mecanismul European de Protecție Civilă) poate fi activat de autoritățile naționale din zonele afectate

Centrul de control

Nucleul operațional al acestui Mecanism este Centrul de coordonare a răspunsului pentru situații de urgență (ERCC), care primește solicitările de ajutor și asigură o reacție rapidă 

17

De câte ori a fost activat Mecanismul pentru incendii forestiere în 2017. Portugalia, Italia, Muntenegru, Franța și Albania au beneficiat de asistență de 10 ori 

800.000 de hectare

Suprafața de teren combinată arsă de incendii forestiere în Portugalia, Italia și Spania în 2017

222

Numărul de hărți realizate de Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus (EMS) pentru 6 țări europene pe durata verii anului 2017

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE RĂSPUND ÎN CAZ DE DEZASTRE?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de dezastre, activități infracționale, efectele schimbării climei și multe altele. De la piloți, până la procurori, de la specialiști în conservare, până la oficiali vamali, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.