EU PROTECTS > Ons milieu > Het noodsignaal: hoe Europa zich verenigde bij de bosbranden in Italië

"Ik heb nog nooit zo'n catastrofe meegemaakt."

Luca Capasso

In de zomer van 2017 werd de Italiaanse stad Ottaviano bedreigd door bosbranden die de berghelling verwoestten. De landelijke diensten hadden de grenzen van hun capaciteiten bereikt, dus vroeg Italië aan de EU om in te springen en de hulp in te roepen van andere Europese landen. Binnen enkele uren werd de oproep al door Frankrijk beantwoord, waar onmiddellijk vliegtuigen opstegen om levens en huizen te redden.

Bekijk de video

Het noodsignaal: hoe Europa zich verenigde bij de bosbranden in Italië

Toen er in juli 2017 grote bosbranden bij de stad Ottaviano woedden, vroegen de Italiaanse autoriteiten om hulp bij de EU.

Scroll verder

EU Protects: Hoe Europa zich verenigde om bosbranden te bestrijden

Luca Capasso

Burgemeester van Ottaviano

Italië

“De situatie was zeer ernstig. De regionale burgerbeschermingsdiensten en de brandweer konden niet bij de brand nabij Ottaviano komen omdat het in een dal ligt. Onze vliegtuigen waren simpelweg niet uitgerust voor een dergelijke noodsituatie.”

"Dankzij steun van de EU kwamen Franse blusvliegtuigen ons snel te hulp."

"Zonder de hulp van de Fransen was het onmogelijk geweest om de branden te bedwingen."

 - Luca Capasso

Paolo Vaccari

Autoriteit voor Civiele Bescherming

Italië

“2017 was een slecht jaar met veel bosbranden en juli was een extreem slechte maand. We besloten een verzoek in te dienen bij het Coördinatiecentrum voor Respons in Noodsituaties in Brussel dat de respons coördineerde en de kosten dekte van de hulp die naar Italië werd gestuurd.”

 

 

 

"De weersvoorspellingen zagen er niet goed uit en omdat de bosbranden alleen maar groter werden, vroegen we om hulp." 

 - Paolo Vaccari

Michal Miadok

Slowaaks, Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties, Europese Commissie

België

“Ik was een van de drie medewerkers die dienst hadden toen we bericht kregen uit Italië. Frankrijk stuurde direct twee Canadair blusvliegtuigen.” 

“Dit is wat wij doen. Als er zich ergens in Europa een noodsituatie voordoet, zoals een bosbrand of een aardbeving, dan staan wij klaar om te helpen. We waarschuwen direct alle EU-landen.”

"Als er een noodsituatie is, dan heb je hulp nodig. Daar zijn wij voor." 

 - Michal Miadok

Lucia Luzietti

Copernicus Emergency Management Service

Italië

“Ik werk in Italië, maar vind ons karteringsteam een echte Europese gemeenschap. Mij werd gevraagd om de gebieden in Zuid-Italië die door bosbranden getroffen waren in kaart te brengen." 

"Onze satelliet maakte beelden van het gebied en de kaarten waren binnen enkele uren bij de Italiaanse autoriteiten. Toen het brandweerteam ter plaatse de gegevens kreeg, wisten ze precies waar ze zich op moesten richten.”

"We zijn 24 uur per dag bereikbaar en ons werk gaat continu door."

 - Lucia Luzietti

Eric Guerin

Piloot, autoriteit voor burgerveiligheid

Frankrijk

“Als je ter plaatse aankomt, heb je nergens anders tijd voor, je gaat gewoon aan de slag. In juli 2017 vloog ik een Canadair CL415 van mijn basis in Nîmes naar Italië. Ik maakte deel uit van de Franse respons, waarbij onder meer twee vliegtuigen betrokken waren.” 

“We waren de hele dag bezig om branden te blussen, ook in de stad Ottaviano.”

 

 

 

 

 

"Onze Europese partners zouden hetzelfde voor ons gedaan hebben."

 - Eric Guerin

Wist u dat?

Om hulp vragen

Als een land hulp nodig heeft, zoals het geval was in Italië in juli 2017, kan het Europese waarschuwingssysteem (EU-mechanisme voor civiele bescherming) door nationale autoriteiten in de getroffen gebieden geactiveerd worden.

Zenuwcentrum

Het operationele hart van dit mechanisme is het coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (ERCC), dat hulpverzoeken ontvangt en zorgt voor een snelle respons.

17

Het aantal keren dat het mechanisme in 2017 voor ernstige bosbranden werd geactiveerd. Er werd tien keer assistentie gestuurd naar Portugal, Italië, Montenegro, Frankrijk en Albanië.

800.000 hectare

De totale hoeveelheid land die in 2017 door natuurbranden werd verwoest in Portugal, Italië en Spanje.

222

Het aantal kaarten dat in de zomer van 2017 door de dienst van Copernicus voor het beheer van noodsituaties (EMS) is gemaakt voor zes Europese landen.

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE BIJ RAMPEN IN ACTIE KOMEN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Een heel netwerk van lokale helden wordt aan elkaar gekoppeld door de EU. Zij werken samen om ons te beschermen tegen rampen, criminele activiteiten, de gevolgen van klimaatverandering en meer. Van piloten tot aanklagers, van natuurbeschermers tot douanebeambten, ontdek hoe de EU de lokale helden in uw land ondersteunt.