EU PROTECTS > Környezetünk > A vészjelzés: hogyan fogott össze Európa az erdőtüzek elleni küzdelemben Olaszországban

„Még sohasem láttam ekkora katasztrófát.”

Luca Capasso

2017 nyarán az olasz Ottaviano városát a hegyoldalban tomboló erdőtüzek fenyegették. Miután a nemzeti szolgálatok kapacitása elérte határait, Olaszország megkérte az EU-t, hogy intézkedjen és kérjen segítséget más európai országoktól. Néhány óra múlva Franciaország válaszolt a hívásra, és azonnal repülőgépeket indított az emberéletek és otthonok megmentésére.

Videó lejátszása

A vészjelzés: hogyan fogott össze Európa az erdőtüzek elleni küzdelemben Olaszországban

Amikor a tomboló erdőtüzek 2017 júliusában Ottaviano városa felé közeledtek, az olasz hatóságok segítséget kértek az EU-tól.

Görgessen lejjebb a folytatáshoz

EU Protects: Hogyan fogott össze Európa az erdőtüzek megfékezése érdekében

Luca Capasso

Ottaviano polgármestere

Olaszország

„A helyzet nagyon komoly volt. A regionális polgári védelmi szolgálat és a tűzoltóság nem tudott hozzáférni a tűzhöz Ottaviano közelében, mert a város egy völgyben fekszik. A mi repülőink egyszerűen nem voltak felszerelve ilyen jellegű vészhelyzetekre.” 

„Az uniós segítségnyújtásnak köszönhetően a francia tűzoltó repülőgépek gyorsan a segítségünkre siettek.” 

 

 

 

 

 

 

 

„A franciák segítsége nélkül nem lehetett volna megállítani a tüzeket.”

 – Luca Capasso

Paolo Vaccari

Polgári Védelmi Hatóság

Olaszország

„2017 rossz év volt az erdőtüzek szempontjából, július pedig egy kivételesen rossz hónap. Úgy döntöttünk, hogy kérelmet küldünk a Brüsszelben működő Veszélyhelyzeti Koordinációs Központnak, amely összehangolta a válaszintézkedést és fedezte az Olaszországba küldött segítség költségeit.”

 

 

 

„Az időjárás-előrejelzés semmi jót nem ígért, így az erdőtüzek terjedését látva segítséget kértünk.” 

 – Paolo Vaccari

Michal Miadok

Szlovák, Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ, Európai Bizottság

Belgium

„Egyike voltam a 3 ügyeletes tisztnek, amikor az olaszországi hívást kaptuk. Franciaország azonnal mobilizált 2 Canadair tűzoltó repülőgépet.” 

„Ez a dolgunk. Ha vészhelyzet van az EU bármely területén, például erdőtűz vagy földrengés, akkor készen állunk a segítségnyújtásra. Azonnal riadóztatjuk az összes EU-országot.”

 

 

 

 

„Ha vészhelyzet következik be, segítségre van szükség. Ezért vagyunk.” 

 – Michal Miadok

Lucia Luzietti

Kopernikusz Katasztrófaelhárítási Szolgálat

Olaszország

„Olaszországban dolgozom, de felderítő csapatunkra igazi európai közösségként gondolok. Arra kértek, hogy térképezzem fel az erdőtüzek által érintett dél-olasz területeket.” 

„A műholdunk képeket készített a térségről, és a térképek pár órán belül az olasz hatóságoknál voltak. Ezután a tűzoltó csapat a helyszínen megkapta az adatokat, és innentől pontosan tudta, hová kell összpontosítania erőit.”

“A hét minden napján, minden órában ügyeletben vagyunk, és sosem hagyjuk abba a munkát.”

 – Lucia Luzietti

Eric Guerin

Pilóta, Polgári Védelmi Hatóság

Franciaország

„Amikor megérkezel a helyszínre, nincs időd semmi másra, csak dolgozol. 2017 júliusában egy Canadair CL415-tel repültem a nîmes-i bázisról Olaszországba. A francia reagáló egység tagja voltam, amelyben 2 repülőgép volt.” 

„Egész nap oltottuk a tüzeket a régióban, Ottaviano városában is.”

 

 

 

 

 

„Európai partnereink értünk is megtették volna ugyanezt.”

 – Eric Guerin

Tudta?

Segítségkérés

Amikor egy országnak külső segítségre van szüksége – mint például Olaszországnak 2017 júliusában – az érintett területeken működő nemzeti hatóságok működésbe hozhatják az európai riasztási rendszert (Európai Polgári Védelmi Mechanizmus).

Idegközpont

Ennek a mechanizmusnak az operatív lelke a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ (Emergency Response Coordination Center, ERCC), amely fogadja a segítségkéréseket és biztosítja a gyors reagálást.

17

Ennyi alkalommal aktiválták a mechanizmust erdőtüzek miatt 2017-ben. 10 esetben küldtek segítséget Portugáliának, Olaszországnak, Montenegrónak, Franciaországnak és Albániának. 

800 000 hektár

A tűzvészek által felégetett földek összesített területe Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban 2017-ben.

222

a Kopernikusz Veszélyhelyzet-kezelési Szolgáltatás (EMS) által 6 európai ország számára készített térképek száma 2017 nyarán.

KI LEHET A TÖBBI HŐS, AKI FELVESZI A KÜZDELMET A KATASZTRÓFÁKKAL?

Néhányan közülük akár az Ön országából is származhatnak.

Az EU által létrehozott összeköttetéseknek köszönhetően hétköznapi hősök hálózata működik együtt annak érdekében, hogy megvédjenek bennünket a katasztrófáktól, a bűnözők tevékenységétől, az éghajlatváltozás hatásaitól stb. A pilótáktól az ügyészekig, a természetvédőktől a vámtisztviselőkig – ismerje meg, hogyan támogatja az EU a hétköznapi hősöket az Ön országában.