EU PROTECTS > Το περιβάλλον μας > Το σήμα κινδύνου: Πώς η Ευρώπη συνεργάστηκε για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ιταλία

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστροφή.»

LUCA CAPASSO

Το καλοκαίρι του 2017, η ιταλική πόλη Οταβιάνο απειλήθηκε από δασικές πυρκαγιές που κατέστρεφαν βουνοπλαγιές. Με τις εθνικές υπηρεσίες να επιχειρούν στο μέγιστο των δυνάμεών τους, η Ιταλία ζήτησε από την ΕΕ να επέμβει και να ζητήσει βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε λίγες ώρες, η Γαλλία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και αμέσως απογειώθηκαν αεροπλάνα για να σωθούν ζωές και σπίτια.

Αναπαραγωγή του βίντεο

ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Όταν δασικές πυρκαγιές έπληξαν την πόλη Οταβιάνο τον Ιούλιο του 2017, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΕ.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Πώς συσπειρώθηκε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Luca Capasso

Δήμαρχος του Οταβιάνο

Ιταλία

«Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Η περιφερειακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στη φωτιά κοντά στο Οταβιάνο, επειδή είχε αναπτυχθεί μέσα σε μια κοιλάδα. Τα αεροπλάνα μας απλώς δεν ήταν εξοπλισμένα για μια τέτοια επείγουσα κατάσταση.» 

«Χάρη στη βοήθεια της ΕΕ, αεροσκάφη εναέριας πυρόσβεσης έφτασαν γρήγορα από τη Γαλλία για να βοηθήσουν.» 

 

 

 

 

 

 

 

«Χωρίς βοήθεια από τη Γαλλία, θα ήταν αδύνατο να σβήσουμε τις φωτιές.»

 - Luca Capasso

Paolo Vaccari

Αρχή Πολιτικής Προστασίας

Ιταλία

«Το 2017 ήταν ένα δύσκολο έτος ως προς τις δασικές πυρκαγιές, και ο Ιούλιος ένας εξαιρετικά κακός μήνας. Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα αίτημα στο Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης στις Βρυξέλλες, το οποίο συντόνισε την ανταπόκριση και κάλυψε το κόστος της αποστολής βοήθειας στην Ιταλία.»

 

 

 

«Η πρόγνωση του καιρού δεν φαινόταν καλή. Έτσι, με τις δασικές πυρκαγιές να επεκτείνονται, ζητήσαμε βοήθεια.» 

 - Paolo Vaccari

Michal Miadok

Σλοβάκος, Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Ήμουν ένας από τους 3 αξιωματικούς σε υπηρεσία όταν λάβαμε την κλήση από την Ιταλία. Η Γαλλία έστειλε αμέσως 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair.» 

«Αυτό είναι το καθήκον μας. Αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη οπουδήποτε στην ΕΕ, όπως μια δασική πυρκαγιά ή ένας σεισμός, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Ειδοποιούμε αμέσως όλες τις χώρες της ΕΕ.»

«Αν προκύψει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Γι' αυτό είμαστε εδώ.» 

 - Michal Miadok

Lucia Luzietti

Υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus

Ιταλία

«Η βάση μου βρίσκεται στην Ιταλία, αλλά η ομάδα χαρτογράφησης αποτελεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή κοινότητα. Μου ζήτησαν να χαρτογραφήσω τις περιοχές στη νότια Ιταλία που πλήττονταν από δασικές πυρκαγιές.» 

«Ο δορυφόρος μας κατέγραψε εικόνες της περιοχής και, μέσα σε λίγες ώρες, οι ιταλικές αρχές είχαν τους χάρτες στη διάθεσή τους. Στη συνέχεια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο πεδίο της δράσης έλαβαν τα δεδομένα και γνώριζαν ακριβώς πού να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους.»

«Είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα και δεν σταματάμε ποτέ να εργαζόμαστε.»

 - Lucia Luzietti

Eric Guerin

Πιλότος, Αρχή Πολιτικής Προστασίας

Γαλλία

«Όταν φτάνεις στο πεδίο της δράσης δεν έχεις χρόνο για τίποτα άλλο —απλά δουλεύεις. Τον Ιούλιο του 2017 πέταξα ένα Canadair CL415 από τη βάση μου, στη Νιμ, στην Ιταλία. Ήμουν μέρος της γαλλικής ανταπόκρισης που περιλάμβανε 2 αεροπλάνα.» 

«Πέρασα όλη την ημέρα στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Οταβιάνο.»

 

 

 

 

 

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα είχαν κάνει το ίδιο για εμάς.»

 - Eric Guerin

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

ΑΙΤΗΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Όταν μια χώρα χρειάζεται εξωτερική βοήθεια – όπως στην περίπτωση της Ιταλίας τον Ιούλιο του 2017 – το ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης (Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις εθνικές αρχές στις πληγείσες περιοχές

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ

Η καρδιά αυτού του μηχανισμού είναι το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ΚΣΑΕΑ), το οποίο λαμβάνει αιτήματα για βοήθεια και διασφαλίζει την ταχεία ανταπόκριση 

17

Ο αριθμός των κινητοποιήσεων του μηχανισμού λόγω των δασικών πυρκαγιών το 2017. Στάλθηκε βοήθεια στην Πορτογαλία (10 φορές), την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, τη Γαλλία και την Αλβανία 

800.000 ΕΚΤΑΡΙΑ

Η συνολική έκταση γης που κάηκε από πυρκαγιές στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία το 2017

222

Ο αριθμός των χαρτών που παρήγαγε η Υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus (EMS) για 6 χώρες της Ευρώπης το καλοκαίρι του 2017

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί και να κατάγονται από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από καταστροφές, από εγκληματικές ενέργειες, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και άλλα. Από πιλότους έως εισαγγελείς, αρμόδιους για την προστασία ειδών και τελωνειακούς υπαλλήλους, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας.