EU PROTECTS > Vores miljø > Nødsignalet: Sådan gik Europa sammen om at bekæmpe skovbrande i Italien

“Jeg har aldrig set noget så katastrofalt.”

Luca Capasso

I sommeren 2017 var den italienske by Ottaviano truet af skovbrande, som hærgede i bjergene. De nationale beskyttelsestjenester arbejdede allerede på højtryk, så Italien bad EU om at træde ind og anmode om hjælp fra andre europæiske lande. Inden for få timer blev anmodningen besvaret af Frankrig, og flyene lettede straks derefter for at redde liv og hjem.

Afspil videoen

Nødsignalet: Sådan gik Europa sammen om at bekæmpe skovbrande i Italien

Da der i juli 2017 hærgede skovbrande i Italien med kurs mod byen Ottaviano, bad de italienske myndigheder EU om hjælp.

Scroll for at fortsætte

EU Protects: Sådan fandt Europa sammen om at bekæmpe skovbrande

Luca Capasso

Ottavianos borgmester

Italien

"Det var en meget alvorlig situation. Den regionale civilforsvarstjeneste og brandvæsnet kunne ikke nå frem til ilden nær Ottaviano, fordi området ligger i en dal. Vores fly var ikke udstyrede til en nødsituation af denne type." 

"Takket være EU's hjælp kom franske brandfly hurtigt til undsætning." 

 

 

 

 

 

 

 

"Uden Frankrigs hjælp, havde det været umuligt at stoppe brandene."

- Luca Capasso

Paolo Vaccari

Civilbeskyttelsesmyndigheden

Italien

"2017 var et dårligt år, når vi snakker skovbrande, og juli var især en slem måned. Vi besluttede at sende en anmodning til katastrofeberedskabscenteret i Bruxelles, som koordinerede indsatsen og dækkede omkostningerne ved at sende hjælp til Italien."

 

 

 

"Vejrudsigten så ikke for god ud. Så på grund af de voksende skovbrande, bad vi om hjælp." 

- Paolo Vaccari

Michal Miadok

Slovak, katastrofeberedskabscenteret, Europa-Kommissionen

Belgien

"Jeg var en af de tre vagthavende, da vi modtog opkaldet fra Italien. Frankrig mobiliserede med det samme to Canadair-brandfly." 

"Det er det, der er vores opgave. Hvis der er en nødsituation et sted i EU såsom en skovbrand eller et jordskælv, er vi klar til at hjælpe. Vi alarmerer øjeblikkeligt alle EU-lande."

 

 

 

 

"Hvis der er opstår en nødsituation, har du brug for hjælp. Det er derfor, vi er her." 

- Michal Miadok

Lucia Luzietti

Beredskabsstyringstjenesten Copernicus

Italien

"Jeg har base i Italien, men jeg tænker på vores kortlægningshold som et rent europæisk fællesskab. Jeg blev bedt om at kortlægge de områder i Syditalien, som var ramt af skovbrandene." 

"Vores satellit tog billeder af området, og de italienske myndigheder havde kortene inden for få timer. Så fik brandslukningsholdet på stedet dataene, så de vidste, præcis hvor de skulle fokusere indsatsen."

"Vi er klar døgnet rundt, og vi stopper aldrig med at arbejde."

- Lucia Luzietti

Eric Guerin

Pilot, Den Nationale Civilbeskyttelsesmyndighed

Frankrig

"Når du ankommer på stedet, har du ikke tid til noget andet – du arbejder bare. I juli 2017 fløj jeg en Canadair CL415 fra min base i Nîmes til Italien. Jeg var en del af den franske indsats på to fly." 

"Vi brugte hele dagen på at bekæmpe brande i området, herunder byen Ottaviano."

 

 

 

 

 

"Vores europæiske partnere ville have gjort det samme for os."

- Eric Guerin

Vidste du?

At bede om hjælp

Når et land har brug for hjælp udefra, som Italien havde i juli 2017, kan det europæiske alarmberedskab (EU's civilbeskyttelsesmekanisme) blive sat i gang af nationale myndigheder i de berørte områder.

Nervecenter

Hjertet af mekanismen er EU’skatastrofeberedskabscenter (ERCC), som modtager anmodninger om hjælp og sørger for, at der bliver reageret hurtigt.

17

Antallet af gange, mekanismen blev aktiveret i 2017 i forbindelse med skovbrande i Europa. 10 gange blev der sendt assistance gennem mekanismen – til Portugal, Italien, Montenegro, Frankrig og Albanien.

800.000 hektarer

Så meget land brændte ned på grund af løbeild i Portugal, Italien og Spanien i 2017.

222

Antallet af kort, der blev produceret af Copernicus- beredskabsstyringstjenesten (EMS), til seks europæiske lande i sommeren 2017.

HVEM ER DE ANDRE HELTE, DER REAGERER PÅ KATASTROFER?

Nogle af dem kommer måske endda fra dit land.

Netværket af helte, som forbindes af EU, arbejder sammen om at beskytte os mod katastrofer, kriminalitet, effekten af klimaændringer m.m. Fra piloter til anklagemyndigheder, miljøforkæmpere til toldere – find ud af, hvordan EU støtter lokale helte i dit land.