EU PROTECTS > Το περιβάλλον μας > Αλλαγή πλεύσης: Πώς η ΕΕ συμβάλλει στην καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων

«Οι καταδύσεις είναι το πάθος μου. Όμως μου είναι δύσκολο να αγνοήσω τα καλαμάκια, τα μπουκάλια και τα ποτήρια. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν παντού πλαστικά, είτε στην παραλία είτε στο νερό.»

PAULA RUEDA

Τα απορρίμματα πνίγουν τους ωκεανούς μας, σε τέτοιον βαθμό ώστε μέχρι το 2050 τα πλαστικά μπορεί να είναι περισσότερα από τα ψάρια στις θάλασσες όλου του κόσμου.

Καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ειδικοί περιβαλλοντολόγοι της ΕΕ, επιστήμονες, οργανώσεις και πολίτες από όλη την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καθαρίσουν τα θαλάσσια απορρίμματα, αλλά και να αποτρέψουν εξαρχής την είσοδο των πλαστικών στις θάλασσές μας. Ακολουθήστε τους ψαράδες που συλλέγουν πλαστικά απορρίμματα από τα δίχτυα τους, ώστε να ανακυκλωθούν από ΜΚΟ και καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Δείτε πώς οι περιβαλλοντολόγοι και οι υδροβιολόγοι της ΕΕ ακολουθούν μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για την ελαχιστοποίηση της εξάρτησής μας από τα πλαστικά και τη μείωση του αντίκτυπού τους στη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. 

Αναπαραγωγή του βίντεο

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά παιχνίδια και πλαστικά δοχεία –αν δεν ξεβραστούν στην ακτή ή δεν πιαστούν σε δίχτυα ψαράδων– σταδιακά διασπώνται στο νερό, καταναλώνονται από τα ψάρια και τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Γνωρίστε τους ψαράδες, τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες που συνεργάζονται στενά για να μειώσουν τα θαλάσσια απορρίμματα στην πηγή τους και να προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Πώς η ΕΕ αναστρέφει το κλίμα για τα πλαστικά απορρίμματα

Carsten Noormann

Ψαράς

Γερμανία

«Είμαι 46 ετών. Ασχολούμαι με το ψάρεμα σχεδόν όλη μου τη ζωή. Υπάρχουν πολλά πλαστικά στη Βόρεια Θάλασσα. Προέρχονται από παραλίες ή από άλλα σκάφη, και αναπόφευκτα καταλήγουν στα δίχτυα μας. Κάποιες φορές υπάρχουν τόσο πολλά σκουπίδια που καταστρέφουν τα δίχτυα.

Για τον λόγο αυτό συμμετέχω στο πρόγραμμα συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων της ΕΕ. Μαζί με άλλους ψαράδες στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, μαζεύω πλαστικά που πιάνονται στα δίχτυα μου. Ό,τι σκουπίδια βρω, είτε είναι σχοινιά ή εξοπλισμός ψαρέματος, πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικές σακούλες, τα πηγαίνω σε κάδους ανακύκλωσης στην ακτή.»

«Μέσω του προγράμματος της ΕΕ, η συλλογή πλαστικών έχει γίνει πλέον ρουτίνα για εμένα και άλλους ψαράδες σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η συνεργασία μεταξύ των χωρών πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε από πού προέρχονται τα σκουπίδια και να τα σταματήσουμε.»

 - Carsten Noormann

Giulio Bonazzi

Aquafil SpA

Ιταλία

«Έχουμε βρει τρόπο να ανακυκλώνουμε τα δίχτυα ψαρέματος και άλλα πλαστικά που υπάρχουν στις χωματερές και στη θάλασσα. Τα απορρίμματα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε ολοκαίνουργιο νάιλον για την παραγωγή άλλων προϊόντων. Εσύ μου δίνεις κατεστραμμένα δίχτυα και εγώ σου δίνω αναγεννημένο νάιλον για να κατασκευάσεις ένα χαλί, ένα μαγιό, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, και πάει λέγοντας.

Είμαι μέρος του δικτύου κυκλικής οικονομίας της ΕΕ. Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έχω δεσμευθεί να ελαχιστοποιήσω τα απόβλητα από νάιλον, παρέχοντας παράλληλα ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε επίσης την ευκαιρία να μοιραστούμε με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τη διαδικασία ανακύκλωσης που ακολουθούμε.»  

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η ΕΕ συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος των πλαστικών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την προώθηση της ανακύκλωσης και των εναλλακτικών λύσεων αντί των πλαστικών σε μία κυβέρνηση ή σε έναν κλάδο.»

 - Giulio Bonazzi

Lars Fogh Mortensen

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος

Δανία

«Αναλύω πώς τα πλαστικά απορρίμματα επηρεάζουν το περιβάλλον εντός και εκτός Ευρώπης. Δημιουργήσαμε μάλιστα μια διαδικτυακή εφαρμογή με την οποία επιστήμονες, εταιρείες και πολίτες μπορούν να μας βοηθούν να συγκεντρώνουμε πληροφορίες για τα θαλάσσια απορρίμματα που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Πλέον μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα των πλαστικών. Το καθάρισμα είναι όμως ένα μόνο μέρος της λύσης. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να θεσπιστούν νέοι νόμοι στην ΕΕ που να αποτρέπουν την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων, για παράδειγμα με την απαγόρευση κάποιων από τα πλαστικά μίας χρήσης που συναντάμε συχνά στις παραλίες της Ευρώπης, όπως σακούλες, καλαμάκια, μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα και άλλα.»

«Από το 2014 έχουμε καταγράψει πάνω από 600.000 πλαστικά είδη που συλλέχθηκαν σε παραλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πληροφορίες αυτές θα μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.»

 - Lars Fogh Mortensen

Kristina Ydesen

Υδροβιολόγος, North Sea Oceanarium

Δανία

«Διοργανώνουμε για σχολεία από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία επισκέψεις σε παραλίες για να τους μιλήσουμε για τα διάφορα είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Κάποιες φορές θέλουν να πάρουν λίγη άμμο μαζί τους. Είναι όμως όλο και πιο δύσκολο να βρεις μια χούφτα άμμο που δεν περιέχει πλαστικό.

Παρατηρούμε ότι τα πλαστικά δεν διασπώνται πλήρως στο νερό. Τα μικροπλαστικά καταλήγουν στα ψάρια. Μήπως θα καταλήξουν και στους ανθρώπους που τρώνε τα ψάρια; Αυτή η προοπτική μας τρομάζει. Όμως μέσω ενός δικτύου ευρωπαϊκών ενυδρείων, μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά και στις οικογένειές τους τι μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους για να μειώσουν τη χρήση πλαστικών.»

«Με την υποστήριξη της ΕΕ, ευαισθητοποιούμε κόσμο από όλη την Ευρώπη να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των πλαστικών απορριμμάτων.»

 - Kristina Ydesen

Paula Rueda

Δύτρια

Βέλγιο

«Όταν ξεκίνησα τις καταδύσεις, συμμετείχα σε έργα για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων στην Κολομβία. Αυτό ήταν πριν από περίπου 15 χρόνια και δεν θυμάμαι να έβλεπα τόσα πλαστικά απορρίμματα όσα βλέπω σήμερα. Μαζί με τον σύζυγό μου μαζεύουμε όσο περισσότερα πλαστικά μπορούμε σε κάθε μας κατάδυση. Ως εκπαιδεύτρια καταδύσεων, θέλω οι μαθητές μου να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση: όταν βλέπουμε πλαστικά στο νερό ή στην παραλία, τα μαζεύουμε.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι και η επόμενη γενιά θα συνεχίσει να έχει το ίδιο πρόβλημα. Βλέπω ήδη όμως μια αλλαγή στα παιδιά μου. Για παράδειγμα, αν η γιαγιά τους αγοράσει πλαστικά μπουκάλια, ο μεγαλύτερος γιος μου της λέει: “Αυτά είναι πλαστικά. Μην τα αγοράζεις!”»

«Μέσω των προγραμμάτων καθαρισμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ελπίζω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις αντί των πλαστικών. Γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή.»

 - Paula Rueda

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

150.000-500.000 ΤΟΝΟΙ

Ο όγκος πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχεται στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2018 η ΕΕ έγινε η πρώτη και μοναδική περιοχή στον κόσμο που θέσπισε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων και των θαλάσσιων απορριμμάτων.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80%

Το ποσοστό των θαλάσσιων απορριμμάτων στην ΕΕ που αποτελείται από πλαστικά. Η ΕΕ έχει ως στόχο να μειώσει τη χρήση των 10 πλαστικών ειδών που βρίσκει κανείς συχνότερα στις παραλίες της Ευρώπης. Οι καθημερινές μας επιλογές μπορούν επίσης να συμβάλουν στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Μάθετε πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πλαστικά είδη μίας χρήσης με βιώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες και ανακυκλώσιμες εναλλακτικές λύσεις: https://www.beready
tochange.eu/el/

ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και με την υποστήριξη του Ωκεανογραφικού Μουσείου του Μονακό, της UNESCO και διεθνών οργανώσεων ενυδρείων, συντονίζει έναν παγκόσμιο συνασπισμό ενυδρείων με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ρύπανση από τα πλαστικά. Ο συνασπισμός, που ξεκίνησε τη δράση του το 2017, περιλαμβάνει 184 ενυδρεία σε 41 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 118 στην ΕΕ.

#EUBEACHCLEANUP

Η ΕΕ πρωτοστατεί στον καθαρισμό των θαλασσών και των ακτών μας. Μαζί με τους συνεργάτες της, η ΕΕ ενθαρρύνει οργανισμούς, σχολεία και κοινότητες σε όλον τον κόσμο να καθαρίσουν τις τοπικές τους παραλίες, ποτάμια και λίμνες. Το 2019, περίπου 35.000 άνθρωποι μάζεψαν 1.200 τόνους σκουπιδιών σε χώρες όπως η Γκάνα, η Βολιβία, το Κιργιστάν και η Καμπότζη.

MARINE LITTERWATCH

Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για κινητά τηλέφωνα είναι διαθέσιμη για δωρεάν λήψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφέρετε πλαστικά απορρίμματα που βρίσκετε σε παραλίες ή στη θάλασσα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση της απειλής των πλαστικών στο μέλλον.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΥ

Το 2017 η ΕΕ ίδρυσε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενδιαφερόμενων φορέων για την κυκλική οικονομία. Στα μέλη της περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές βιομηχανίες, δημόσιες αρχές και δήμοι, που ανταλλάσσουν γνώσεις, στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τρόπους εξάλειψης των αποβλήτων από τα καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες (και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, σχετικά με τρόπους καλύτερης επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσης των προϊόντων).

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τις περιβαλλοντικές απειλές, τη ρύπανση, την εξαφάνιση απειλούμενων ειδών και άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από αρμόδιους για την προστασία ειδών έως τελωνειακούς υπαλλήλους, υπεύθυνους ασφάλειας τροφίμων και ομάδες παροχής βοήθειας σε περίπτωση πλημμύρας.