EU PROTECTS > Hrvatska

Hrvatska

Jeste li znali da EU povezuje osobe iz različitih država i omogućuje im da surađuju i štite vas i milijune drugih građana? Bez obzira na to pokušavaju li čim brže stići na mjesto događaja na kojem je potrebna hitna pomoć, istražuju li lijek za tajanstvenu bolest ili pak rade na tome da područje u kojem živite bude malo zelenije, ti svakodnevni junaci zajedno Europu čine boljim mjestom za život.   

Oni pod koordinacijom EU-a štite vaše domove, prijatelje, obitelji i radna mjesta – ovo su njihove priče.

Pomaknite se da biste nastavili

Dunja Drmač

Hrvatica, Europska konfederacija tekstilnih i odjevnih poduzeća

Belgija

Dunja je Hrvatica koja živi u Bruxellesu, gdje radi kao službenica za održivost u EURATEX-u, Europskoj konfederaciji tekstilnih i odjevnih poduzeća. EURATEX je udruženje koje zastupa interese europske tekstilne i konfekcijske industrije.

Dr Draško Holcer

Hrvatski prirodoslovni muzej

Hrvatska

Draško je biolog specijaliziran za ekologiju i zaštitu velikih morskih kralješnjaka. On je viši kustos u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, a trenutačno koordinira LIFE Euroturtles, projekt koji financira EU, te pomaže morskim kornjačama u sjevernom Jadranu. Sa svojom je ekipom na ribarske mreže postavio LED žaruljice kao alat koji smanjuje zapletanje kornjača u te mreže. 

Budimir Šobat Buda EN

Budimir Šobat Buda

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-Moslavačke županije

Hrvatska

Posljednjih 18 godina Budimir radi na podizanju svijesti o potrebama ljudi s autizmom. Sudjeluje u brojnim projektima Udruge osoba s invaliditetom iz Petrinje, a dva najveća projekta udruge financirana su iz fondova Europske unije. Svojim radom Budimir želi osigurati jednaka prava osobama s autizmom, koja imaju i svi drugi ljudi. Kako bi skrenuo pažnju na ovaj problem, srušio je svjetski rekord u ronjenju na dah s vremenom od 24 minute i 11 sekundi. 

Tonći Prodan

Portus et Navem

Hrvatska

Tonći Prodan bio je konzultant za pomorsku sigurnost u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske tijekom međunarodne terenske vježbe Adriatic 2018. Financirana sredstvima Europske unije, ova velika vježba suzbijanja onečišćenja na moru i obali je imala cilj koordinirati djelovanja pogođenih država koje okružuju Jadransko more. Tonći je vodio tim eminentnih hrvatskih stručnjaka i znanstvenika iz područja sigurnosti. Doktorirao je na temu „SAD i EU u borbi protiv terorizma - strategije, modeli i rezultati“ te je europski i svjetski priznati stručnjak na području terorizma i sigurnosnih ugroza.

Tonci Prodan EN

Melani Boris

Udruga Zamisli

Hrvatska

Osim što je korisnica usluga podrške udruge Zamisli, Melani se priključila njihovom ERASMUS+ projektu Podrška studentima s invaliditetom tijekom 2016. godine te je počela promovirati pravo tih studenata na neovisan život. Sada je voditeljica projekta Osobni asistent gdje radi kao mentor u procesu uvođenja novih korisnika projekta. Također sudjeluje u kampanji koja zahtijeva osiguravanje stambenog prostora i potrebne podrške mladima s invaliditetom koji žele samostalno živjeti.

Tatjana Aćimović

Umjetnička direktorica Festivala prava djece

Hrvatska

Tatjana Aćimović posljednjih 10 godina pomaže u organizaciji festivala koji promiče prava djece prikazivanjem europskih filmova od kojih su mnogi financirani fondovima Europske unije. Ovo je prvo i jedino javno događanje u Republici Hrvatskoj dostupno slijepima i gluhima. Tatjana vjeruje kako kultura i umjetnost mogu ojačati kapacitete zajednice, podizati svijest o pravima djeteta, boriti se protiv siromaštva, stvoriti jednake šanse za sve, zaštiti prava pripadnika osjetljivih skupina, a posebno djece s poteškoćama u razvoju.

Tatjana Aćimović EN

Mira Katalenić

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatska

Hrvatska

Početkom 90-ih godina, Mira Katalenić se pridružila grupi volontera koji su radili na osnivanju Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Udruga je tijekom godina provela nekoliko projekata financiranih iz EU fonda, od kojih je posljednji bio usmjeren na verifikaciju zanimanja instruktora orijentacije i mobiliteta slijepih, kako bi se stvorili uvjeti za bolju socijalnu uključenost u društvo i na tržište rada. Od tada svo slobodno vrijeme i energiju usmjerava na razvoj programa orijentacije i mobiliteta slijepih u Hrvatskoj, programa školovanja pasa pomagača za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te stvaranju uvjeta za njihovu realizaciju.