Onze veiligheid

Wie maken van Europa een veiligere plek?

We horen veel over de uitdagingen waar de wereld mee geconfronteerd wordt: terrorisme, cybercriminaliteit, mensenhandel en meer, maar we horen maar weinig over de mensen die voor de oplossingen zorgen. Kom meer te weten over het EU-beleid op het gebied van politiesamenwerking en informatie-uitwisseling dat gewone helden samenbrengt en hen helpt om ons veilig te kunnen houden.

Cybercriminaliteit

Veilig surfen: Hoe de EU ons online beschermt

Leren, spelen, winkelen, chatten, surfen, delen, liken, daten: internet is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Maar online loeren er ook gevaren: pesters, trollen, oplichters, groomers en hackers zijn een bedreiging voor nietsvermoedende gebruikers. Daarom heeft de EU een netwerk opgezet dat je met hulp en advies leert om slimmer te surfen, hoe jong of oud je ook bent.

Lees het verhaal

Ons milieu

Wat voor soort wereld wilt u voor uw kinderen?

Onze handelingen hebben ernstige gevolgen gehad voor de planeet. Maar de EU bepaalt het tempo voor internationale actie om klimaatverandering aan te pakken, bedreigde diersoorten te beschermen, de bossen te redden en lucht- en watervervuiling te verminderen. We kunnen gezamenlijk een rol spelen in de bescherming van het milieu, maar de EU onderneemt echte actie ter ondersteuning van de gewone helden die voor ons milieu strijden. Ontmoet de helden die Europeanen beschermen tegen de gevaren van vandaag en morgen. 

Het land behoeden voor rampen

De storm trotseren: Hoe de EU Ierland hielp in zijn strijd tegen overstromingen

In de winter van 2015-2016 kreeg Ierland te kampen met de ergste overstromingen in tientallen jaren. De regen viel met bakken uit de hemel en zware stormen teisterden het Ierse westen, zuiden en binnenland. Lees hoe het EU-systeem voor vroege waarschuwing en monitoring Ierland heeft geholpen om de grote overstromingen het hoofd te bieden en de bevolking veilig te houden.

Meer weten

Onze samenleving

Hoe kunnen we onze gemeenschappen beschermen?

Van de ondersteuning aan de actieve bedrijven in onze buurt tot het toezicht op ons spaargeld, van ervoor zorgen dat grote bedrijven eerlijk hun aandeel van de belasting betalen tot de bestrijding van andere negatieve gevolgen van de globalisering, ontdek hoe de EU het onze gewone helden mogelijk maakt om de zaken die voor u het belangrijkst zijn te beschermen.

Armoede bestrijden

Ontsnappen aan energiearmoede: Hoe zorgt de EU ervoor dat er geen gezinnen in de kou blijven staan

Overal in Europa worstelen huishoudens met hun energiekosten. Sommigen kunnen hun huis niet behoorlijk verwarmen, en dat is slecht voor hun gezondheid, hun welzijn en hun arbeidskansen. De EU financiert projecten die energiearmoede helpen te bestrijden, zoals ook een gezin in Litouwen mocht ervaren.

Bekijk het verhaal eens goed

HELDEN UIT DE BUURT

Kent u uw eigen lokale helden?

Veel mensen realiseren zich niet welke invloed zij hebben; ze zijn tenslotte, net als iedereen, lid van de gemeenschap. Maar in hun werk spelen ze een cruciale rol bij de bescherming van de omgeving.
  
Ze zijn lokale helden, en dankzij hun werk kunnen wij veilig ons leven blijven leven.