Нашата сигурност

Кой прави Европа по-безопасно място?

Чуваме много неща за предизвикателствата, пред които е изправен светът: тероризъм, киберпрестъпления, трафик на хора и много други, но получаваме по-малко информация за хората, които намират решения. Научете повече за политиките на ЕС в областта на сътрудничество на полицейските органи и обмена на информация​, които свързват непознатите герои и им помагат да защитават нашата сигурност.

Борба с фалшифицирането на еврото

Изчерпан тираж: как ЕС се справя с подправянето на валута

Това е игра на котка и мишка — веднага след като към евробанкнотите или евромонетите бъдат добавени нови защитни елементи, престъпниците се опитват да ги копират. ЕС помага на националните органи да са една крачка напред. През 2014 г. румънската и италианската полиция постепенно затягаха примката около мрежа от фалшификатори на валута. Благодарение на обмена на информация през границите бе прекъсната престъпна операция и бе предотвратено навлизането на милиони фалшиви евро на европейския пазар в ущърб на обикновените предприятия.

Прочетете историята

Нашето здраве

Кое е по-важно от здравето на Вашето семейство и близки?

От спирането на продажбата на опасни играчки до лечението на редки заболявания, в цяла Европа има герои, работещи денонощно, за да гарантират, че хората, които обичате, ще останат здрави. Научете повече за това как те защитават Вас и семейството Ви.

Хранителни алергени

Костелив орех: как ЕС защитава гражданите от опасни хранителни съставки

За хората с хранителни алергии дори просто да хапнат нещо с неподходящата съставка може да бъде голям проблем. Научете за европейската система за етикетиране на храните, която помага на семействата, засегнати от хранителни алергии, да живеят нормален и здравословен живот. След това вижте как правилата бяха подложени на изпитание, когато Германия и Австрия откриват фъстъци в партида сладкиши. Благодарение на всички предпазни мерки европейските потребители могат да пазаруват и консумират, без да се притесняват за това какво ги дебне от чинията.

Научете повече

Нашата околна среда

Какъв свят искате за децата си?

Действията ни имат сериозно въздействие върху планетата. Но ЕС определя темповете на международните действия за справяне с промените в климата, защита на застрашените видове и намаляване на замърсяването на въздуха и водата. Заедно може да участваме в опазването на околната среда, но ЕС предприема реални мерки в подкрепа на непознатите герои, които се борят за опазването на нашата природа. Запознайте се с героите, които защитават европейците от днешните опасности и рисковете на утрешния ден. 

Защита от бедствия

Преодоляване на бурята — как ЕС помага на Ирландия да се справи с наводненията

През зимата на 2015 — 2016 г. Ирландия стана жертва на едни от най-сериозните наводнения от десетилетия насам. Поредица от бури с проливни дъждове засегнаха тежко западната, южната и централната част на страната. Научете как благодарение на службите на ЕС за ранно предупреждение и наблюдение Ирландия успя да се справи с наводненията и да осигури безопасността на хората.

Научете повече

Нашето общество

Как можем да защитим общностите, които сме изградили?

От подкрепата на бизнеса във Вашия район до грижата за опазване на Вашите спестявания, от проверките дали големите компании плащат своите данъци до борбата с отрицателните ефекти на глобализацията - открийте как ЕС подпомага непознатите герои да защитават нещата, които са най-ценни за Вас.

Глобализация

Извършване на преход: как ЕС помага на работниците да усвоят умения за променящата се икономика

Глобализацията носи многобройни възможности. Тя обаче може да доведе и до намаляване на заплатите и загуба на работни места. Затова ЕС работи с европейските държави, за да помага на работниците да придобиват нови умения и да намират работа в условията на един променящ се свят.

Прочетете историята

ГЕРОИТЕ ДО НАС

Познавате ли герои близо до Вас?

Много хора не осъзнават въздействието, което оказват — в крайна сметка те са членове на общността, както всеки друг. Но изпълнявайки професионалните си задължения, те играят основна роля в защитата на общността.
  
Те са героите сред нас и благодарение на тяхната работа можем да продължаваме да живеем в безопасност.