Vad brinner du för? Läs mer om
återvinning

Välj ett annat brinnande intresse

MIN MILJÖ. MITT LIV.

Återvinn, återanvänd, reparera och hindra plast från att hamna i havet

OMPRÖVNING AV PLAST

OMPRÖVNING AV PLAST

När jag slänger påsen där min smörgås legat, min salladskartong eller min vattenflaska efter lunch försvinner de inte. De blir till avfall. Den plast jag slänger utan en tanke hamnar i våra hav och ödelägger livet i havet. Och det som hamnar i havet kommer tillbaka till våra tallrikar. 30 % av den fisk jag köper har plast i magen. EU menar allvar med att vi ska minska mängden plast vi slänger, hålla den borta från våra hav och se till att alla plastförpackningar är återvinningsbara senast 2030.

REPARERA, ÅTERANVÄND, REPETERA

Tänk efter noga innan du slänger hushållsapparater som fortfarande fungerar. Om vi ska bli hållbara måste vi förändra vårt sätt att tänka på återanvändning. Genom att öka effektiviteten hos mina produkter genom särskilda ekodesignförordningar bygger EU upp ett samhälle där varor är designade för att hålla, gå att reparera enkelt och återvinnas när de inte längre går att nyttja. Så laga revan i jackan, laga dammsugaren och återvinn kylskåpet. Det är en värdefull resurs för vår ekonomi och bättre för miljön!

REPARERA, ÅTERANVÄND, REPETERA
FRÅN MIG TILL DIG

FRÅN MIG TILL DIG

Minns du elverktyget jag köpte för ett antal år sedan? Jag har bara använt det i två gör det själv-projekt. Det kanske skulle ha varit bättre att ha samägt det? EU:s kamp för en kretsloppsekonomi uppmuntrar medborgarna att tänka smart när det gäller att spara och återanvända ägodelar. Lånebutik, reparationskaféer och återvinningsboutiquer växer upp över hela EU och uppmuntrar till ett miljövänligt, harmoniskt och kreativt sätt att använda och återanvända produkter.

METALLHANTERING

Vare sig det gäller en trasig gammal TV eller en bärbar dator som har dragit sin sista suck har mina elprylar fortvarande ett värde: ädelmetallerna i dem går att återanvända. EU ser till att dessa ädelmetaller utvinns på lämpligt sätt. Det minimerar spillet och gör att gamla tangentbord och trasiga DVD-spelare kan bli till nytta igen. Så nästa gång min brödrost lämnar jordelivet kan jag hjälpa till att skydda planetens värdefulla naturresurser genom att återvinna den.

METALLHANTERING
HÖJA STANDARDER

HÖJA STANDARDER

Vi måste alla hjälpa miljön, och EU är inget undantag. Som en direkt följd av lagstiftningen i EU lever jag i ett samhälle som ständigt förbättrar sina strategier för avfallshantering. Deponier som inte nådde upp till EU:s standarder har stängts ned. Offentliga byggnader har blivit mer energisnåla, vilket leder till att mindre fossilt bränsle förbrukas, och mer avfall än någonsin återvinns. Men det är inte allt: EU:s investering har inneburit att sju miljoner människor har blivit uppkopplade till nya eller förbättrade avloppsreningsanläggningar.

Så fungerar det

EU håller på att gå från att ha varit ett slit och släng-samhälle där naturresurser slösas och orsakar klimatförändringar till att bli en grön och hållbar kretsloppsekonomi. Enligt EU:s regler måste företagen nu designa produkter som håller längre och är enklare att reparera, återanvända och återvinna. Ambitiösa avfallsminsknings- och återvinningsmål har ställts upp, och sökandet efter sätt att omvandla en branschs avfall till en annans råmaterial prioriteras. Sammantaget ger EU mig den information jag behöver för att fatta smartare beslut när det gäller att vara snäll mot planeten.

Visste du detta

480 kg

Vikten på det kommunala avfall som genereras per person och år i EU. Det är ungefär vad en grizzlybjörn väger!

47 %

av allt kommunalt avfall antingen återvanns eller komposterades 2016, vilket är en ökning med 30 % sedan 1995.

59 %

Andelen plastavfall som kommer direkt från förpackningar.

4,2 miljoner

Antalet personer i EU som för närvarande jobbar i miljöbranschen eller med gröna jobb – en sektor som har växt mycket snabbare än andra områden i ekonomin sedan 2000.

500 euro per år

Beloppet varje hushåll i EU skulle kunna spara genom att slänga mindre mat.

Det levande pensionatet, regisserad av Matthias Hoene

Gisela var ung för länge sedan, men hon längtar fortfarande efter att få se Europas sevärdheter. Hennes barnbarn bestämde sig för att skaffa pengar och skicka iväg henne på drömäventyret, men planen fick oväntade följder …

bakom kulisserna - Det levande pensionatet, regisserad av Matthias Hoene
bakom kulisserna
trailer - Det levande pensionatet, regisserad av Matthias Hoene
trailer
affisch - Det levande pensionatet, regisserad av Matthias Hoene
affisch

Oona, regisserad av Zaida Bergroth

En ung flicka behöver förlita sig på en osannolik väns hjälp efter att ha gått vilse och hamnat i en hotfull skog.

bakom kulisserna - Oona, regisserad av Zaida Bergroth
bakom kulisserna
trailer - Oona, regisserad av Zaida Bergroth
trailer
affisch - Oona, regisserad av Zaida Bergroth
affisch

Party animal, regisserad av Yorgos Zois

Alex är en energisk tjugofemåring som gör allt han kan för att få fortsätta dansa. Fångad i ett jobb som känns som en tvångströja slår inspirationen plötsligt till.

bakom kulisserna - Party animal, regisserad av Yorgos Zois
bakom kulisserna
trailer - Party animal, regisserad av Yorgos Zois
trailer
affisch - Party animal, regisserad av Yorgos Zois
affisch

Ensamvargen, regisserad av Tomasz Konecki

Jan är mannen från vildmarken och bor själv i en stuga i bergen i Polen. Men när ödet avbryter hans ensamma livsstil måste han komma på en plan för att följa sina känslor.

bakom kulisserna - Ensamvargen, regisserad av Tomasz Konecki
bakom kulisserna
trailer - Ensamvargen, regisserad av Tomasz Konecki
trailer
affisch - Ensamvargen, regisserad av Tomasz Konecki
affisch

Debut, regisserad av Dalibor Matanić

En ung kroatisk lantbrukare drömmer om att bli fotbollsproffs. Men innan han försöker uppnå sina ambitioner på fotbollsplanen måste han acceptera sanningen om vem han egentligen är.

bakom kulisserna - Debut, regisserad av Dalibor Matanić
bakom kulisserna
trailer - Debut, regisserad av Dalibor Matanić
trailer
affisch - Debut, regisserad av Dalibor Matanić
affisch
Det levande pensionatet, regisserad av Matthias Hoene
Det levande pensionatet, regisserad av Matthias Hoene
Oona, regisserad av Zaida Bergroth
Oona, regisserad av Zaida Bergroth
Party animal, regisserad av Yorgos Zois
Party animal, regisserad av Yorgos Zois
Ensamvargen, regisserad av Tomasz Konecki
Ensamvargen, regisserad av Tomasz Konecki
Debut, regisserad av Dalibor Matanić
Debut, regisserad av Dalibor Matanić

Hur hjälper EU dig att göra det du gillar att göra?

Har du någonsin funderat över att starta ett företag, studera utomlands eller hjälpa samhällen i nöd frivilligt? Och visste du att EU kan hjälpa dig att göra allt detta? Upptäck allt som EU ger dig för att du ska uppnå din potential.

Välj ett annat brinnande intresse