In het buitenland wonen en werken

Geweldig!
Goed om te zien dat je warm loopt voor
In het buitenland wonen en werken
Bekijk alle passies
MIJN CARRIÈRE. MIJN LEVEN.

Zelf kiezen waar je in de EU wilt wonen en werken

ALS ÉÉN LAND NIET GENOEG IS…

Doordat ik EU-burger ben, ligt heel Europa voor mij open. Of ik nou brandweerman in Cyprus of elektricien in Estland wil worden, ik heb het recht in ieder EU-land te wonen en te werken. Ik heb alleen een ziekteverzekering nodig en het bewijs dat ik in mijn levensonderhoud kan voorzien, en ik kan naar het EU-land van mijn keuze verhuizen. 

DE JUISTE BAAN VINDEN

Ik heb altijd al in het buitenland willen wonen, en EURES kan die droom helpen verwezenlijken. Zij hebben meer dan 1,3 miljoen potentiële vacatures online, en ze kunnen me zelfs een persoonlijke adviseur toewijzen om mij te helpen de ideale baan te vinden in het land van mijn keuzes. Als ik tussen de 18 en 35 jaar ben, is er zelfs extra hulp beschikbaar via Je eerste EURES-baan, zoals een reisbeurs voor een sollicitatiegesprek in het buitenland.

DE WERELD VERANDEREN

Wil je mensen helpen? Het Europees Solidariteitskorps biedt betaald en vrijwilligerswerk aan jongeren tussen de 18 en 30 jaar die op zoek zijn naar een uitdaging. Dat kan gaan om de wederopbouw van een school na een aardbeving, werken met gehandicapten in een gemeenschapscentrum en nog veel meer. 

LEERLINGWEZEN IN HET BUITENLAND

Stel dat ik een leerling-kok ben die meer wil leren over de Franse keuken, of een leerling-verpleegkundige die graag in Portugal zou willen werken. ErasmusPro biedt mij de kans 6-12 maanden van mijn opleiding in het leerlingwezen in een ander EU-land te volgen. Zo kan ik praktische ervaring opdoen met werken in een andere cultuur, en het telt ook nog mee voor mijn opleiding.

 

IN CONTACT MET WERKGEVERS

European Job Days zijn Europese banenmarkten waar ik kan ontdekken welke mogelijkheden ik heb in de EU, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Ik hoef niet eens persoonlijk aanwezig te zijn, veel European Job Days worden online gehouden, zodat ik de ideale baan in een ander land kan vinden zonder uit mijn stoel te komen.  

NIEUWE CULTUREN, DEZELFDE RECHTEN

Goed nieuws, ik ben tijdelijk overgeplaatst naar een ander EU-land om een contract voor mijn werkgever af te ronden! Maar hoe zit het met mijn rechten als werknemer als ik daar aankom? In de EU hebben alle gedetacheerde werknemers automatisch dezelfde basisrechten (zoals het minimumloon) als de werknemers in het gastland. Dat betekent dat niet alleen dat mijn rechten in de hele EU beschermd zijn, maar ook dat buitenlandse dienstverleners de lokale concurrentie niet kunnen ondermijnen met lagere arbeidsnormen. Kortom, het zorgt ervoor dat werken in de EU gezond, veilig en eerlijk is.

Hoe het werkt

Als EU-burger is de mogelijkheid om in een ander te land te werken een van mijn grondrechten. Of ik nou een hele nieuwe carrière begin in het buitenland of alleen maar op zoek ben naar een nieuw perspectief via een stage of vrijwilligerswerk, dankzij EU-wetgeving ben ik altijd gedekt door een socialezekerheidsstelsel. En of ik nou voor een bedrijf werk of zelfstandige ben, ik heb altijd het recht zelf te bepalen waar ik werk. Als dit mijn allereerste stap op de carrièreladder is, zal de EU me zelfs helpen de juiste vacature te vinden.

  Wist je dat?

  17 miljoen

  /euandme/file/804_nlworking-abroad.png

  Het aantal EU-burgers dat in 2017 in een andere lidstaat dan hun land van herkomst woonde.

  1,4 miljoen

  /euandme/file/803_nlworking-abroad2.png

  Het aantal EU-burgers dat in 2015 naar een ander land binnen de EU verhuisde.

  58.000

  /euandme/file/802_nlworking-abroad3.png

  Het aantal jongeren dat zich al heeft aangesloten bij het Europees Solidariteitskorps.

  Carrièrepaspoort

  /euandme/file/801_nlworking-abroad4.png

  Met de Europass CV-editor kan ik mijn vaardigheden, kwalificaties en prestaties presenteren op een manier die in heel Europa erkend is.

  Drop’pin

  /euandme/file/800_nlworking-abroad5.png

  is een gratis dienst die door EURES aangeboden wordt en die mij praktische hulp biedt om een voet op de carrièreladder te krijgen. Om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, kan ik mij inschrijven voor opleidingen, taalcursussen, stageplekken en meer.

  Director's Video

  /euandme/file/22748_nlDe sleutel: Een #EUandME korte film geregisseerd door Valerie Muller en Angelin Preljocaj

  De sleutel, regie van Valerie Muller en Angelin Preljocaj

  Ramp slaat toe tijdens een geïmproviseerde veiligheidsinspectie van een bouwplaats. De arbeiders moeten samenwerken om de rommel op te lossen - maar niet iedereen is aanwezig ...

  /euandme/file/22748_nlDe sleutel: Een #EUandME korte film geregisseerd door Valerie Muller en Angelin Preljocaj

  /euandme/file/22749_nlDe sleutel: De officiële trailer #EUandME

  /euandme/file/22750_nlAchter de schermen van The Key: Een #EUandME korte film

  La Cle NL
  Digital stories

  The story of Emmanuelle

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to study medicine abroad and ultimately make another country her home.

  You might want to read these

  The story of Andreea

  #EUandME Thanks to the EU, Andreea studied abroad in the Czech Republic with Erasmus.

  The story of Claudiu

  #EUandME Thanks to the EU, Claudiu was able to set up his company in 7 countries and plans to expand to a further 5.

  The story of Nicola

  #EUandME Thanks to the EU, Nicola was able to travel abroad and experience a new educational system.

  Waar loop je nog meer warm voor?

  Vind je dat er meer is in het leven dan alleen je werk?

  Waar geef jij om, na je werkdag?

  Ik maak me zorgen dat er straks geen planeet meer is om van te genieten als we haar niet beschermenTechnologie is de toekomst

  Droom je van werken in het buitenland? Dan kan dit interessant zijn: