Технологии

Чудесно!
Радваме се да научим, че се вълнувате от
Технологии
Вижте всички интереси
МОЯТА ТЕХНОЛОГИЯ. МОЯТ ЖИВОТ.

Научни изследвания, финансирани от ЕС, които носят ползи за мен, за семейството ми и за планетата

НА ЧЕЛНА ПОЗИЦИЯ

Да запалим двигателя: Искам моята общност да бъде първа във въвеждането на нови транспортни технологии. От независими автомобили до алтернативни горива, инвестициите на ЕС целят да направят автомобилите по-екологични и енергийно ефективни. Това означава край на изнервящите задръствания чрез координиране на автомобилите без шофьор, както и изграждане на пътища, които да зареждат електрическия ми автомобил, докато чакам на червен светофар.

НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

Как да постигнем повече с по-малко? С оглед на постоянно нарастващото население и ограничените природни ресурси е от жизненоважно значение да продължаваме да откриваме начини за повторно използване на ресурсите, с които разполагаме. ЕС прави това, като инвестира в проекти, вдъхващи нов живот на отпадъците. Такъв е например проектът за създаване на нова технология, която превръща остатъците от смляно кафе в мастило. Знаейки, че помагам на природата, сутрешното еспресо ще ми е още по-сладко.

ЗАЩИТА ОТ ХАКЕРИ

От Wi-Fi високоговорители и конзоли за видеоигри до електрическа кана, която мога да включвам чрез смартфона си - спокойно може да се каже, че вещите в дома ми вече са свързани с мрежата. Но с всяко свързано устройство домашната мрежа става все по-уязвима за хакери. Как да се предпазя? Решението на проблема може да се крие в т.нар. блокчейн технология. Благодарение на научни изследвания, финансирани от ЕС, в бъдеще моята мрежа ще бъде непробиваема, а данните ми - в безопасност.

МАЛКО ПОМОЩ

Казват, че хубавите неща са в малки опаковки и що се отнася до нанотехнологиите, това е напълно вярно. Между 2018 и 2020 г. ЕС е инвестирал 1,8 милиарда евро в разработването на безопасна микротехнология. Въпреки че е с размерите на атом, тя може да ми помогне в ежедневието - от това да бъде втъкана в дрехите за намаляване на кожните раздразнения или въведена в кръвообращението ми, за да се достави лекарство точно на мястото на тумора.

ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО

Нека не се лъжем, болестите са част от живота. Но това не означава, че не можем да се справим с тях. ЕС инвестира милиарди евро в научни изследвания, за да открие изключително иновативни методи за лечение на болести като рака, които могат да засегнат мен или моето семейство. Добре е, че в момента се провеждат уникални научни изследвания в търсене на медикаменти и лечебни методи за мен и близките ми.

Как действа

Новите технологии, които правят живота ни по-интелигентен и по-устойчив, са моя страст. „Хоризонт2020“ е програмата на ЕС за научни изследвания и развитие, по която се инвестират 77 милиарда евро в нови, иновативни и интелигентни технологии между 2014 и 2020 г. Само през следващите две години ще бъдат финансирани проекти на стойност 30 милиарда евро. Намаляването на въглеродните емисии, повторното използване на наличните ресурси и изграждането на цифрово общество са огромни предизвикателства и като европейски гражданин аз също участвам в търсенето на решения.

  Знаете ли, че?

  77 милиарда евро

  /euandme/file/786_bgtechnology.png

  е общият бюджет на "Хоризонт 2020", програмата на ЕС за научни изследвания и развитие.

  115 235

  /euandme/file/785_bgtechnology2.png

  потенциални проекта са поискали финансиране по програма "Хоризонт2020" между 2014 и 2016 г.

  Носители на награди

  /euandme/file/784_bgtechnology3.png

  2-ма от Нобеловите лауреати по химия за 2017 г. са работили по проекти, финансирани от ЕС, като например разработването на по-добри технологии за електронни микроскопи.

  Над 110 000

  /euandme/file/783_bgtechnology4.png

  изследователи и учени са подпомогнати по програмата "Мария Склодовска-Кюри" през последните 2 десетилетия, като 9 от тях дори са спечелили Нобелова награда.

  80 милиарда

  /euandme/file/833_bgtechnology6.png

  е общият бюджет на Европейските структурни и инвестиционни фондове за научни изследвания и иновации за периода от 2014 до 2020 г.

  350 000

  /euandme/file/834_bgtechnology7.png

  е броят на новите работни места, които се очаква да бъдат открити до 2020 г. в резултат на интелигентната специализация - инициатива, която се съсредоточава върху и подкрепя конкурентните предимства на отделните региони.

  Director's Video

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  "Oona", режисьор Зайда Бергрот

  След като се изгубва в страшна гора, младо момиче трябва да разчита на помощта на неподозиран приятел, за да намери пътя към дома.

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  /euandme/file/20936_bgOona: официален трейлър на #EUandME

  /euandme/file/20937_bgЗад кулисите на Oona: късометражен филм на #EUandMe

  Digital stories

  The Story of Josephine

  #EUandME Thanks to the EU, she has set up a company to manufacture eco-friendly cloth bags in order to curb plastic waste. 

  You might want to read these

  The story of Michael

  #EUandME Thanks to the EU he was able to launch his green energy company and use EU subsidies to expand the company. 

  The story of Jill

  #EUandME Jill is passionate about protecting nature and creating a sustainable Europe. The EU supports her every step of the way.

  Историята на ива

  #EUandME Благодарение на ЕС Ива прави анализирането на големи бази данни по-достъпно за неспециалисти от цял свят.

  От какво друго се вълнувате?

  На светлинни години...

  До каква степен сте запознати с технологиите?

  Бизнесът няма да оцелее без технологиитеТрябва да подобря цифровите си умения

  Искате да откриете други начини, за да помогнете на планетата? Прочетете: