Drepturi sociale

Splendid!
Ne bucurăm să vedem că sunteți pasionați de
Drepturi sociale
Vizualizați toate pasiunile
DREPTURILE MELE DE ANGAJAT. VIAȚA MEA.

Beneficiați de concediu plătit, concediu de maternitate și de alte avantaje atunci când lucrați în UE

Odihnă și relaxare

Cu toții avem nevoie de o scurtă vacanță din când în când. Fie că vreau să îmi petrec concediul făcând drumeții prin Pădurea Neagră, bucurându-mă de soare în Lisabona sau, pur și simplu, stând comod acasă și citind o carte bună, faptul că sunt angajat pe teritoriul UE îmi dă dreptul la minimum 4 săptămâni de concediu plătit. Tot ce trebuie să fac este să aleg cum să îl petrec! 

ACCIDENTELE SE ÎNTÂMPLĂ

Viața poate avea prostul obicei de a ne surprinde. Fractură de braț? Îmbolnăvire subită? Pierderea locului de muncă? Indiferent de incidentul neplăcut suferit, calitatea de cetățean al UE îmi dă dreptul la protecție socială, cum ar fi concediu medical plătit sau indemnizație de șomaj. UE a instituit dispozitive de siguranță pentru a mă ajuta să depășesc perioadele dificile, chiar dacă locuiesc în altă țară din UE.

LUCRUL DE LA NOUĂ LA CINCI

Petrec mult timp la locul de muncă și, prin urmare, UE îi impune angajatorului meu să îmi respecte drepturile în schimb. Acesta trebuie să îmi ofere un salariu corect, să îmi asigure condiții de muncă sigure și decente și să nu mă oblige să muncesc mai mult de 48 de ore în decursul a 7 zile. Este dreptul meu să lucrez într-un mediu plăcut și într-o manieră care să nu conducă la epuizare.

PROBLEME FAMILIALE

A fi părinte este deja o activitate cu normă întreagă, însă îmi pasă și de cariera mea. Vreau să găsesc echilibrul corect între viața mea profesională și cea personală. În temeiul legislației UE, atât femeile, cât și bărbații își pot lua 4 luni de concediu de creștere a copilului, iar toate femeile însărcinate au dreptul la cel puțin 14 săptămâni de concediu de maternitate plătit. Iar aceasta nu este totul: Comisia Europeană a depus o propunere vizând o îmbunătățire semnificativă a echilibrului între viața profesională și cea personală, astfel încât Europa să fie în continuare un loc în care să putem munci fericiți și sănătoși.

EGALITATE PE SCURT

Sunteți de părere că este nedrept ca un coleg să avanseze în carieră pur și simplu datorită genului? Aceasta este și părerea UE. UE se așteaptă ca toate întreprinderile să asigure șanse egale pentru femei și bărbați. Atât femeile, cât și bărbații au dreptul la o remunerație egală pentru aceeași muncă prestată.

GRIJĂ PENTRU ANGAJAT

De la computere la șantiere de construcții, întâlnim multe riscuri în viețile noastre profesionale care ar putea constitui un pericol zi de zi. În vederea garantării siguranței noastre la locul de muncă, UE a instituit cerințe de securitate. Acestea pot include aspecte banale, cum ar fi utilizarea unei căști de protecție sau asigurarea unui echipament electric testat ori cursuri de formare și partajarea cunoștințelor. Oricum ar fi, acest lucru înseamnă că îmi pot face treaba fără ca siguranța să îmi fie pusă în pericol.

Cum funcționează

Inginer, asistent de vânzări, profesor sau instalator: indiferent cum îmi câștig existența, dacă lucrez pe teritoriul UE, am dreptul la un tratament corect. Drepturile mele – printre care concediu de patru săptămâni sau prestații de asigurări sociale în cazul pierderilor locului de muncă unde sunt angajat(ă) – sunt toate prevăzute de Carta europeană a drepturilor omului și de Pilonul european al drepturilor sociale. Protecția pe care UE o asigură mă ajută să gestionez orice surprize apar în viața mea profesională.

  Știați că?

  245,8 milioane

  /euandme/file/739_roworking-rights.png

  Numărul persoanelor angajate sau aflate în căutarea unui loc de muncă, cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani, în UE.

  70

  /euandme/file/738_roworking-rights2.png

  Numărul actelor legislative ale UE care protejează drepturile lucrătorilor.

  19,1 %

  /euandme/file/737_roworking-rights3.png

  Procentul mediu din PIB alocat pentru protecția socială, cum ar fi concediu de creștere a copilului sau concediu medical, în UE în 2016.

  48

  /euandme/file/736_roworking-rights4.png

  Numărul maxim de ore pe care un lucrător din UE le poate lucra în medie în orice perioadă de 7 zile.

  4 săptămâni

  /euandme/file/735_roworking-rights5.png

  Perioada minimă de concediu plătit garantat pentru fiecare lucrător pe an.

  Director's Video

  /euandme/file/forma-un-scurtmetraj-euandme-regizat-de-jaco-van-dormael_roForma: un scurtmetraj #EUandME regizat de Jaco Van Dormael

  The Shape, regizat de Jaco Van Dormael

  O furtună este la orizont. Atunci când un nor negru acoperă un mic sat, locuitorii descoperă că acesta ar putea pune capăt nu numai cerului albastru.

  /euandme/file/forma-un-scurtmetraj-euandme-regizat-de-jaco-van-dormael_roForma: un scurtmetraj #EUandME regizat de Jaco Van Dormael

  /euandme/file/forma-trailerul-oficial-euandme_roForma: trailerul oficial #EUandME

  /euandme/file/%C3%AEn-culisele-filmului-forma-un-scurtmetraj-euandme_roÎn culisele filmului Forma: un scurtmetraj #EUandME

  Digital stories

  The story of Cedric

  #EUandME Thanks to an EU initiative, Cedric was able to travel abroad to volunteer and teach children how to play football and achieve self-fulfilment.

  Ce altceva vă mai pasionează?

  Aventurier neînfricat sau luptător pentru mediu?

  Cum vă veți petrece concediul plătit?

  Voi naviga pe toate mările și oceanele planeteiNu există conceptul de vacanță în lupta împotriva schimbărilor climatice

  Persoanele interesate de drepturile angajaților apreciază și: