Driva företag

Jättebra!
Kul att se att du brinner för
Driva företag
Visa alla passioner
MITT FÖRETAG. MITT LIV.

Starta, sköt om och få ett företag att växa med stöd från EU

EN INRE MARKNAD, OBEGRÄNSAD POTENTIAL

Vad gör jag om jag vill öppna en frisörsalong i Frankrike eller jobba som konsult i Kroatien? När det gäller företagande i EU finns inga gränser. Den inre marknaden gör att jag kan erbjuda mina produkter eller tjänster till fler än 500 miljoner kunder. Varor, människor och kapital får röra sig fritt mellan länderna, så jag kan följa mina affärsplaner vart de än leder mig.

HITTA FINANSIERING

Man behöver inte sätta allt i pant bara för att man startar ett företag. Om jag har fått en god idé kan EU ge mig det ekonomiska stöd jag behöver genom en rad lokala, regionala och nationella initiativ. Vare sig det gäller att starta ett nytt företag eller utveckla ett befintligt kan jag ansöka om stöd via EU-lån, mikrofinansiering, garantier och riskkapital.

ANVÄNDBARA TIPS

Var kan jag få pålitliga råd? Genom Enterprise Europe Network, världens största stödnätverk för små och medelstora företag med internationella ambitioner, kan jag få kontakt med en erfaren expert som förstår min affärsmodell. Han eller hon kan ta fram en åtgärdsplan och hjälpa mig att få koll på allt från ekonomi till immateriell egendom, och kan även hjälpa mig att hitta internationella partner för att få verksamheten att växa utomlands.

Få ett försprång

Jag kan till och med lära mig av proffsen. Om jag nyligen har startat ett företag eller tänker göra det snart kan jag få praktisk utbildning hos ett redan etablerat småföretag var som helst i EU. Projektet Erasmus för unga företagare ger mig erfarenhet av andra europeiska marknader, vilket kan hjälpa min nystartade verksamhet att blomstra.

EN MASSA PAPPERSEXERCIS?

Inte när jag registrerar mitt företag i ett EU-land: Hela proceduren kan göras på nätet. Dessutom uppmuntrar EU länderna att registrera företag som mitt inom tre dagar, till en kostnad av mindre än 100 euro. EU:s småföretagsakt ska förbättra företagandet i Europa, förenkla regelsystemet och den politiska miljön för småföretag samt underlätta för dem att kunna utvecklas. Utan ett berg av pappersarbete att oroa sig för är det enkelt och smidigt att starta upp en verksamhet.

 

Så här fungerar det

EU är en av världens största ekonomier och den perfekta platsen att starta eller vidareutveckla ett företag. Den inre marknaden innebär att EU betraktas som ett enda stort område, vilket innebär att jag bara behöver bestämma mig för i vilket land eller i vilka länder jag vill bedriva verksamhet. Nästan alla europeiska företag är små eller medelstora, och fler än nio av tio företag är mikroföretag (med en årlig omsättning på mindre än två miljoner euro). Därför är EU-politiken utformad för att hjälpa sådana företag att växa: Den identifierar och hanterar huvudproblemen de ställs inför, t.ex. den tid det tar att starta ett företag. Utöver detta kan EU ge mig det jag behöver för att utnyttja min affärsidé på ett så bra sätt som möjligt, från finansiering till coachning och från företagsnätverk till utbytesprojekt. 

  Visste du detta?

  25 %

  /euandme/file/728_svbusiness-help.png

  Andelen av BNP som genereras till följd av varors fria rörlighet i EU.

  2,3 miljarder euro

  /euandme/file/727_svbusiness-help2.png

  är den del av EU:s budget som är öronmärkt till stöd för små och medelstora företag fram till år 2020.

  Internationell expansion

  /euandme/file/726_svbusiness-help3.png

  Mitt företag kan erbjuda sina varor eller tjänster i valfria EU-länder utan att ha kontor där. Allt jag behöver är ett befintligt företag i landet där jag bor.

  25 000 euro

  /euandme/file/725_svbusiness-help4.png

  Det maximala belopp jag kan ansöka om i mikrolån för att starta eller utveckla mitt företag. Jag kan även ansöka om en lånegaranti på upp till 150 000 euro till stöd för mitt företag.

  2,7 miljarder euro

  /euandme/file/724_svbusiness-help5.png

  Budgeten för Europeiska innovationsrådet, som stöder ambitiösa och banbrytande idéer.

  589 000

  /euandme/file/22131_svfinding-job5.png

  Antalet små och medelstora företag som väntas kunna få nytta av bättre tillgång till finansiering genom Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi), som är den viktigaste beståndsdelen i investeringsplanen för Europa.

  Director's Video

  /euandme/file/21938_svParty Animal: en kortfilm från #EUandME regisserad av Yorgos Zois

  Party animal, regisserad av Yorgos Zois

  Alex är en energisk 25-åring som gör allt han kan för att få fortsätta dansa. Fångad i ett jobb som känns som en tvångströja slår inspirationen plötsligt till.

  /euandme/file/21938_svParty Animal: en kortfilm från #EUandME regisserad av Yorgos Zois

  /euandme/file/21939_svParty Animal: den officiella #EUandME-trailern

  /euandme/file/21940_svBakom kulisserna på Party Animal: en kortfilm från #EUandMe

  #EUandME berättelser

  Digital inclusion for all

  Patrick de la Hamette, engineer, is working in the social security sector and wants to help others in a concrete and practical way. A few years ago, he started volunteering and co-founded a non-profit organisation to support digital inclusion. He had not realised how big and satisfying this project would become.

  You might want to read these

  The story of Loic

  #EUandME Thanks to the EU, he was able to get financial support to help set up a large kitchen and employ more people in his food business.

  The story of Teodor

  #EUandME Thanks to the EU, Teodor was able to set up his own business to accelerate inclusion in the tech industry. 

  Technology for everyone: A collective dream that generates low-cost offers

  When José was 19, he asked his parents for a smartphone, but they said no. As a result, he started searching for cheaper alternatives and decided to buy a second-hand mobile phone. Subsequently, he came up with the idea of creating Forall Phones, which allows everyone to access second-hand...

  Vad mer brinner du för?

  Vad står överst på din att göra-lista?

  Vad är viktigt för dig som företagsägare?

  Se till att kundernas data är säkraGe mina anställda möjlighet att utvecklas i sina roller

  Är du en blivande entreprenör? Kolla in dessa: