Развивайте собствен бизнес

Чудесно!
Радваме се да научим, че се вълнувате от
Развиване на собствен бизнес
Вижте всички интереси
МОЯТ БИЗНЕС. МОЯТ ЖИВОТ.

Стартиране, управление и развиване на бизнес с помощта на ЕС

ЕДИНЕН ПАЗАР, БЕЗКРАЙНИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Какво да направя, ако искам да отворя бръснарница в Белгия или да работя като консултант в Хърватия? Когато става дума за бизнес в ЕС, граници не съществуват. Единният пазар ми позволява да предлагам продуктите или услугите си на над 500милиона потребители. Стоките, хората и капиталите се движат свободно между различните държави, така че мога да преследвам бизнес амбициите си, където и да ме отведат.

НАМИРАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕ

Започването на бизнес не означава непременно да разполагаш с голяма сума пари. Ако имам добра идея, ЕС може да ми осигури необходимата финансова подкрепа чрез широк набор от местни, регионални и национални инициативи. Без значение дали започвам нов бизнес, или развивам вече съществуващ такъв, мога да кандидатствам за помощ чрез заеми, микрофинансиране, гаранции и рисков капитал с подкрепата на ЕС.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Къде мога да потърся компетентен съвет? Европейската мрежа за предприятия (Enterprise Europe Network), най-голямата световна мрежа за подкрепа на малки и средни предприятия с международни амбиции, може да ме свърже с опитен експерт, който разбира моя бизнес модел. Той или тя може да ми помогне да съставя план за действие и да се справя с всичко - от финансиране до интелектуална собственост. Освен това може и да ми съдейства при намирането на международни партньори, за да развия и разширя бизнеса си в чужбина.

Летящ старт

Мога дори да почерпя знания от професионалистите. Ако неотдавна съм създал/а свой бизнес или имам намерение скоро да го направя, тогава отговарям на критериите за допустимост за участие в практическо обучение във вече работещо малко предприятие, в която и да е държава от ЕС. Благодарение на програмата "Еразъм за млади предприемачи" ще придобия опит и знания за други европейски пазари, което може да помогне на новото ми начинание да процъфти.

АДМИНИСТРАТИВНИ ГЛАВОБОЛИЯ?

Не и когато регистрирам бизнеса си в държава от ЕС: Процедурата може да бъде изпълнена онлайн. Освен това ЕС насърчава държавите да регистрират предприятия като моето в рамките на 3 дни при такси, по-малки от 100 евро. ЕС се стреми чрез своя Законодателен акт за малкия бизнес да подобри предприемачеството в Европа, да опрости регулаторната и политическата среда за малките предприятия и да премахне съществуващите бариери пред тяхното развитие. Затова не е нужно да се тревожа за купчините документи - започването на бизнес ще бъде просто и лесно.

 

Как действа

Като една от най-големите световни икономически сили ЕС е идеалното място за започване или развиване на бизнес. Единният пазар превръща ЕС в единна голяма територия, така че трябва само да реша в коя държава или държави бих искал да извършвам бизнес дейност. Почти всички европейски предприятия са малки или средни и повече от 9 на всеки 10 са микропредприятия (с годишен оборот, по-малък от 2 милиона евро). По тази причина политиката на ЕС цели да подпомогне растежа на такива предприятия: тя открива и решава проблемите, пред които те се изправят, като например времето за създаване на предприятие.Освен това ЕС може да ми предостави необходимото, за да развия по най-добрия начин бизнес идеята си – от финансиране до консултиране и от създаване на бизнес мрежи до схеми за обмен. 

  Знаете ли, че?

  25 %

  /euandme/file/728_bgbusiness-help.png

  е максималната сума, която може да ми бъде отпусната като микрокредит, за да започна или да развия свой бизнес.

  2,3 милиарда евро

  /euandme/file/727_bgbusiness-help2.png

  от бюджета на ЕС до 2020 г. са специално предназначени за подкрепа на малкия и среден бизнес.

  Международно развитие

  /euandme/file/726_bgbusiness-help3.png

  Моята компания може да предлага продуктите или услугите си във всяка страна от ЕС, без седалището ѝ да е там. Трябва само да имам функциониращ бизнес в държавата, където живея.

  25 000 евро

  /euandme/file/725_bgbusiness-help4.png

  е максималната сума, която може да ми бъде отпусната като микрокредит, за да започна или да развия свой бизнес. Освен това мога да кандидатствам и за гаранция по заем на стойност до 150 000 евро, за да подпомогна бизнеса си.

  2,7 милиарда евро

  /euandme/file/724_bgbusiness-help5.png

  e Бюджетът на Европейския съвет по иновации, който подкрепя амбициозни и новаторски предложения.

  589 000

  /euandme/file/22131_bgfinding-job5.png

  е броят на малките и средни предприятия, които се очаква да се възползват от подобрения достъп до финансиране в резултат на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) - основният елемент на плана "Юнкер".

  Director's Video

  /euandme/file/20927_bgParty Animal: #EUandME късометражен филм, режисиран от Георгиос Зоис

  "Party Animal", режисьор Йоргос Зоис

  Алекс е енергичен млад човек на 25 години, който би дал всичко, за да продължи да танцува. Хванат в капана на ограничаващата си работа, той внезапно получава вдъхновение.

  /euandme/file/20927_bgParty Animal: #EUandME късометражен филм, режисиран от Георгиос Зоис

  /euandme/file/20928_bgParty Animal: официален трейлър на #EUandME

  /euandme/file/20929_bgЗад кулисите на Party Animal: късометражен филм на #EUandMe

  Истории на # EUandME

  Digital inclusion for all

  Patrick de la Hamette, engineer, is working in the social security sector and wants to help others in a concrete and practical way. A few years ago, he started volunteering and co-founded a non-profit organisation to support digital inclusion. He had not realised how big and satisfying this project would become.

  You might want to read these

  The story of Loic

  #EUandME Thanks to the EU, he was able to get financial support to help set up a large kitchen and employ more people in his food business.

  The story of Teodor

  #EUandME Thanks to the EU, Teodor was able to set up his own business to accelerate inclusion in the tech industry. 

  Technology for everyone: A collective dream that generates low-cost offers

  When José was 19, he asked his parents for a smartphone, but they said no. As a result, he started searching for cheaper alternatives and decided to buy a second-hand mobile phone. Subsequently, he came up with the idea of creating Forall Phones, which allows everyone to access second-hand...

  От какво друго се вълнувате?

  Кои са нещата, които са на първо място в списъка ви с приоритети?

  Кое е по-важно за вас като собственик на предприятие?

  Грижа за защитата на данните на моите клиентиПредоставяне на възможности за развитие на моите служители