Развивайте собствен бизнес

Чудесно!
Радваме се да научим, че се вълнувате от
Развиване на собствен бизнес
Вижте всички интереси
МОЯТ БИЗНЕС. МОЯТ ЖИВОТ.

Стартиране, управление и развиване на бизнес с помощта на ЕС

ЕДИНЕН ПАЗАР, БЕЗКРАЙНИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Какво да направя, ако искам да отворя бръснарница в Белгия или да работя като консултант в Хърватия? Когато става дума за бизнес в ЕС, граници не съществуват. Единният пазар ми позволява да предлагам продуктите или услугите си на над 500милиона потребители. Стоките, хората и капиталите се движат свободно между различните държави, така че мога да преследвам бизнес амбициите си, където и да ме отведат.

НАМИРАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕ

Започването на бизнес не означава непременно да разполагаш с голяма сума пари. Ако имам добра идея, ЕС може да ми осигури необходимата финансова подкрепа чрез широк набор от местни, регионални и национални инициативи. Без значение дали започвам нов бизнес, или развивам вече съществуващ такъв, мога да кандидатствам за помощ чрез заеми, микрофинансиране, гаранции и рисков капитал с подкрепата на ЕС.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Къде мога да потърся компетентен съвет? Европейската мрежа за предприятия (Enterprise Europe Network), най-голямата световна мрежа за подкрепа на малки и средни предприятия с международни амбиции, може да ме свърже с опитен експерт, който разбира моя бизнес модел. Той или тя може да ми помогне да съставя план за действие и да се справя с всичко - от финансиране до интелектуална собственост. Освен това може и да ми съдейства при намирането на международни партньори, за да развия и разширя бизнеса си в чужбина.

Летящ старт

Мога дори да почерпя знания от професионалистите. Ако неотдавна съм създал/а свой бизнес или имам намерение скоро да го направя, тогава отговарям на критериите за допустимост за участие в практическо обучение във вече работещо малко предприятие, в която и да е държава от ЕС. Благодарение на програмата "Еразъм за млади предприемачи" ще придобия опит и знания за други европейски пазари, което може да помогне на новото ми начинание да процъфти.

АДМИНИСТРАТИВНИ ГЛАВОБОЛИЯ?

Не и когато регистрирам бизнеса си в държава от ЕС: Процедурата може да бъде изпълнена онлайн. Освен това ЕС насърчава държавите да регистрират предприятия като моето в рамките на 3 дни при такси, по-малки от 100 евро. ЕС се стреми чрез своя Законодателен акт за малкия бизнес да подобри предприемачеството в Европа, да опрости регулаторната и политическата среда за малките предприятия и да премахне съществуващите бариери пред тяхното развитие. Затова не е нужно да се тревожа за купчините документи - започването на бизнес ще бъде просто и лесно.

 

Как действа

Като една от най-големите световни икономически сили ЕС е идеалното място за започване или развиване на бизнес. Единният пазар превръща ЕС в единна голяма територия, така че трябва само да реша в коя държава или държави бих искал да извършвам бизнес дейност. Почти всички европейски предприятия са малки или средни и повече от 9 на всеки 10 са микропредприятия (с годишен оборот, по-малък от 2 милиона евро). По тази причина политиката на ЕС цели да подпомогне растежа на такива предприятия: тя открива и решава проблемите, пред които те се изправят, като например времето за създаване на предприятие.Освен това ЕС може да ми предостави необходимото, за да развия по най-добрия начин бизнес идеята си – от финансиране до консултиране и от създаване на бизнес мрежи до схеми за обмен. 

  Знаете ли, че?

  25 %

  /euandme/file/728_bgbusiness-help.png

  е максималната сума, която може да ми бъде отпусната като микрокредит, за да започна или да развия свой бизнес.

  2,3 милиарда евро

  /euandme/file/727_bgbusiness-help2.png

  от бюджета на ЕС до 2020 г. са специално предназначени за подкрепа на малкия и среден бизнес.

  Международно развитие

  /euandme/file/726_bgbusiness-help3.png

  Моята компания може да предлага продуктите или услугите си във всяка страна от ЕС, без седалището ѝ да е там. Трябва само да имам функциониращ бизнес в държавата, където живея.

  25 000 евро

  /euandme/file/725_bgbusiness-help4.png

  е максималната сума, която може да ми бъде отпусната като микрокредит, за да започна или да развия свой бизнес. Освен това мога да кандидатствам и за гаранция по заем на стойност до 150 000 евро, за да подпомогна бизнеса си.

  2,7 милиарда евро

  /euandme/file/724_bgbusiness-help5.png

  e Бюджетът на Европейския съвет по иновации, който подкрепя амбициозни и новаторски предложения.

  589 000

  /euandme/file/22131_bgfinding-job5.png

  е броят на малките и средни предприятия, които се очаква да се възползват от подобрения достъп до финансиране в резултат на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) - основният елемент на плана "Юнкер".

  Director's Video

  /euandme/file/20927_bgParty Animal: #EUandME късометражен филм, режисиран от Георгиос Зоис

  "Party Animal", режисьор Йоргос Зоис

  Алекс е енергичен млад човек на 25 години, който би дал всичко, за да продължи да танцува. Хванат в капана на ограничаващата си работа, той внезапно получава вдъхновение.

  /euandme/file/20927_bgParty Animal: #EUandME късометражен филм, режисиран от Георгиос Зоис

  /euandme/file/20928_bgParty Animal: официален трейлър на #EUandME

  /euandme/file/20929_bgЗад кулисите на Party Animal: късометражен филм на #EUandMe

  Digital stories
  Rita Tenreiro

  The story of Rita

  #EUandME Rita Tenreiro is the co-creator of Argilla Wines, in the Alentejo region, Portugal. In Herdade da Anta de Cima, she established a system based on a balance between human intervention and the local environmental ecosystem. Passionate about teamwork, Rita believes that being part of the European Union, with its valuable common agricultural policy, is a major factor in their success as it enables Portuguese farmers to enter the market and compete effectively.

  You might want to read these

  Digital inclusion for all

  Patrick de la Hamette, engineer, is working in the social security sector and wants to help others in a concrete and practical way. A few years ago, he started volunteering and co-founded a non-profit organisation to support digital inclusion. He had not realised how big and satisfying this...

  The story of Loic

  #EUandME Thanks to the EU, he was able to get financial support to help set up a large kitchen and employ more people in his food business.

  The story of Teodor

  #EUandME Thanks to the EU, Teodor was able to set up his own business to accelerate inclusion in the tech industry. 

  От какво друго се вълнувате?

  Кои са нещата, които са на първо място в списъка ви с приоритети?

  Кое е по-важно за вас като собственик на предприятие?

  Грижа за защитата на данните на моите клиентиПредоставяне на възможности за развитие на моите служители