Skyddad natur

Jättebra!
Kul att se att du brinner för
Skyddad natur
Visa alla passioner
MIN NATUR. MITT LIV.

Njut av rent vatten, renare luft och en skyddad natur

DET ÄR FÖRÄNDRING I LUFTEN

EU-lagstiftningen tar i med hårdhandskarna mot luftförorenare, i syfte att rädda européers liv och förbättra deras hälsa. På bara två årtionden har utsläppen av svaveldioxid, huvudorsaken till sur nederbörd, reducerats med nästan 80 procent.

 

VARJE DROPPE

Likt de flesta européer har jag tillgång till bra vatten. Vattnet vi dricker måste uppfylla EU:s standarder och vara fritt från mikroorganismer, parasiter och skadliga ämnen.

 

DJURRIKET

Vi är inte de enda som har Europa som hem. Tusentals varelser - från havsmunkar till röda glador - bor också här, och många arter behöver vårt skydd. Natura 2000 omfattar 18 procent av EU:s landområde och nästan 6 procent av unionens floder, sjöar och hav. Det är världens största koordinerade nätverk av skyddade områden. Det är en fristad för Europas mest dyrbara och hotade arter och habitat.

DYK I

Sjö, flod eller hav: Jag kan simma överallt i Europa i trygg förvissning om att EU:s badvattendirektiv har gjort Europas badplatser mycket säkrare och renare. I dag uppfyller över 96 procent av alla badplatser minimikraven, så allt jag behöver göra är att greppa min paddleboard och välja badplats.
Jag är alltid noggrann med att slänga mitt avfall eller ta med det hem så att skräp i vattnet inte förstör haven. Det finns redan 150 miljoner ton plastavfall i havet – och jag vill definitivt inte tillföra ännu mer!

Så här fungerar det

EU skyddar min miljö genom lagstiftning och ger mig möjlighet att bidra till detta. Unionen ser till att mitt vatten går att dricka, att min favoritplats för bad och kanot- eller kajakturer är ren och ser också till att luften jag andas är ren. Genom sitt Natura 2000-program har EU cirka 26 000 skyddade naturområden som täcker närmare en femtedel av EU:s yta – ett område som är större än Tyskland, Polen och Tjeckien tillsammans. 

  Visste du detta?

  500

  /euandme/file/747_svnature2.png

  Antalet europeiska utrotningshotade fågelarter som skyddas av EU.

   

  85 %

  /euandme/file/746_svnature.png

  av alla badplatser i EU har utmärkt vattenkvalitet, och det är en ökning på mer än sju procent sedan 2011.

  1 500

  /euandme/file/745_svnature3.png

  Antalet sällsynta och hotade växter och djur som skyddas av EU-lagar.

  Vända vinden

  /euandme/file/744_svnature4.png

  Tack vare policyer som MedFish4Ever, ett tioårigt löfte om att rädda fiskbeståndet i Medelhavet, är EU en drivande kraft i kampen mot överfiske och driver på återhämtningen för arter som blåfenad tonfisk.

  Director's Video

  /euandme/file/21912_svOona: en kortfilm från #EUandME regisserad av Zaida Bergroth

  Oona, regisserad av Zaida Bergroth

  En ung flicka behöver förlita sig på en osannolik väns hjälp efter att ha gått vilse och hamnat i en läskig skog.

  /euandme/file/21912_svOona: en kortfilm från #EUandME regisserad av Zaida Bergroth

  /euandme/file/21913_svOona: den officiella #EuandME-trailern

  /euandme/file/21914_svBakom kulisserna på Oona: en kortfilm från #EUandMe

  #EUandME berättelser

  The story of Jakub

  #EUandME Thanks to the EU, Jakub has been able to protect the forests of Slovakia and help reduce the hunting of wolves.

  You might want to read these

  Jag lever min dröm; Marielle blev delfinskötare i Karibien

  Under gymnasiet fick Marielle Robien en praktikplats på en djurpark på ön Teneriffa. För att kunna genomföra praktiken ansökte hon om ekonomiskt stöd via Erasmus. Tack vare pratikplatsen och de   erfarenhet hon fick lever Marielle idag sin dröm, nämligen som delfinskötare på ett delfinarium i...

  The story of Seamus

  #EUandME Thanks to the EU, Seamus is able to travel across the European coastline to participate in bodyboarding competitions as part of the Irish surfing team.

  The story of Jill

  #EUandME Jill is passionate about protecting nature and creating a sustainable Europe. The EU supports her every step of the way.

  Vad mer brinner du för?

  Drabbad av reslust?

  Utforska tät, tropisk djungel och soldränkta stränder

  Låt oss resa jorden runt på 80 dagar!Jag ser hellre allt via datorn

  Om du brinner för naturen kanske du också gillar dessa: