Osebni podatki

Super!
Veseli nas, da ste navdušeni nad
osebnimi podatki
Ogled tem, ki vas morda navdušujejo
MOJA SPLETNA VARNOST. MOJE ŽIVLJENJE.

Pravila EU varujejo osebne podatke

VARSTVO PODATKOV

Bi nas moralo skrbeti, če ima podjetje, za katerega prvič slišimo, naše ime in e-poštni naslov? Od 25. maja 2018 dalje nova zakonodaja zagotavlja večjo zaščito naših osebnih podatkov in nam omogoča večji nadzor nad tem, kako lahko organizacije pridobivajo, obdelujejo in hranijo naše podatke. Tako lahko na primer pridobimo kopijo vseh podatkov, ki jih ima o nas določeno podjetje ali organizacija, in zahtevamo, da jih izbriše, ko jih ne potrebujejo več ali če je obdelava nezakonita. Prav tako lahko zahtevamo, da popravijo vse netočne ali nepopolne osebne podatke. V primerih, ki zahtevajo naše soglasje, ga moramo podati z jasnim pritrdilnim dejanjem. Prav tako imamo pravico, da kadarkoli umaknemo svoje soglasje.

ZAKLENJENO

Kadar podamo pomembne podatke o sebi – ime, telefonsko številko ali podatke o kreditni kartici – želimo vedeti, ali so varni in da jih nihče ne bo zlorabil. Zakonodaja EU zahteva, da vsak, ki obdeluje osebne podatke, zagotovi skrbno ravnanje z njimi. 

VARNO IN ZAŠČITENO

Kaj imajo skupnega družbena omrežja, spletne trgovine in priložnosti za delovna mesta? Preprosto: Vsi zahtevajo, da tem organizacijam zaupamo osebne podatke, ki se lahko izgubijo ali pridejo v napačne roke. Brez skrbi – od maja 2018 so v veljavi nova pravila EU o kršitvah varovanja osebnih podatkov. Če so naši osebni podatki ogroženi tako, da lahko to ogrozi naše pravice in svoboščine, nas morajo nemudoma obvestiti o tem. Upravičeni smo lahko tudi do odškodnine. To pomeni, da lahko brez skrbi varno nadaljujemo spletno nakupovanje in brskanje po internetu.

Spoštovanje zasebnosti

Kako to, da spletna stran prikazuje oglase o filmu, ki smo si ga ogledali včeraj? Zaradi piškotkov, ki jih v našem računalniku shranijo spletne strani. Tako si zapomnijo, kaj nas zanima. Zakonodaja EU zagotavlja, da moramo podati svoje soglasje, preden jih spletna stran lahko shrani, in da lahko kadarkoli ugovarjamo tej vrsti oglaševanja. Tako se zagotovi zasebnost na spletu.

Neželena pošta ni dovoljena

Še pred kratkim so bili naši e-nabiralniki polni oglasov in neželene pošte. Po novi zakonodaji EU imamo zdaj pravico, da ugovarjamo prejemanju e-pošte za namene trženja. Ko odpremo svoj e-nabiralnik, tako vidimo le sporočila, ki jih želimo prejemati.

RAZLOG ZA PRITOŽBO

Če nismo zadovoljni z načinom obdelave naših osebnih podatkov, imamo pravico do pritožbe pri osebi ali organizaciji, ki jih obdeluje, pri nacionalnemu organu za varstvo podatkov ali na sodišču.

Kako deluje

Vsakič, ko rezerviramo dopust, napišemo nekaj na družbenem omrežju, iščemo več informacij v spletu, odpremo bančni račun ali prek spleta kupimo vozovnico za vlak, razkrijemo delčke osebnih podatkov. V EU je varstvo osebnih podatkov temeljna pravica. Z osebnimi podatki je treba ravnati skrbno in odgovorno. Od organizacij se zahteva, da podatke zbirajo ustrezno in za določen namen; podatki, ki jih zbirajo, morajo biti omejeni na nujno potrebne, hranijo pa jih lahko le določen čas. Hkrati morajo osebne podatke zaščititi pred izgubo, uničenjem ali krajo.

  Ali ste vedeli?

  71 %

  /euandme/file/655_sldata-protection.png

  Število Evropejcev, ki menijo, da postaja razkrivanje osebnih podatkov vedno večji del sodobnega življenja.

  68 %

  /euandme/file/654_sldata-protection2.png

  Število vseh uporabnikov interneta v EU, ki so v letu 2017 opravili nakup prek spleta.

  25. maj 2018

  /euandme/file/653_sldata-protection3.png

  Datum začetka veljavnosti nove zakonodaje o varstvu podatkov (Splošna uredba o varstvu podatkov) in naših novih pravic.

  46 %

  /euandme/file/652_sldata-protection4.png

  Delež Evropejcev, ki pri spletnih plačilih predložijo svoje osebne podatke. Od tega 44 odstotkov izbere možnost dostave.

  Pozabite me, prosim

  /euandme/file/651_sldata-protection5.png

  Ne uporabljate več svojega računa na družbenem omrežju? Zaprosimo lahko, da organizacija ali podjetje izbriše naše osebne podatke, ko niso več relevantni ali potrebni.

  Imate raje odločitve pravih ljudi?

  /euandme/file/838_slroaming6.png

  Zahtevamo lahko, da vse odločitve, ki temeljijo na avtomatizirani obdelavi – na primer glede naše upravičenosti do hipoteke – sprejmejo pravi ljudje in ne računalniki, tako da smo lahko prepričani, da si je nekdo vzel čas in pregledal naše podatke.

  Director's Video

  /euandme/file/21897_slSAMOTÁR: krátky film #EUandME v réžii Tomasza Koneckieho

  Samotar, režija: Tomasz Konecki

  Jan je človek divjine, ki živi sam v koči v poljskih gorah. A usoda prekine njegovo samotarsko življenje, zato mora narediti načrt, da lahko sledi klicu srca.

  /euandme/file/21897_slSAMOTÁR: krátky film #EUandME v réžii Tomasza Koneckieho

  /euandme/file/21898_slSAMOTÁR: oficiálna upútavka na film #EUandME

  /euandme/file/21899_slZábery zo zákulisia filmu SAMOTÁR: krátky film #EUandMe

  #EUandME zgodbe

  The story of Mounir

  #EUandME Thanks to the EU, Mounir was able to talk with equal terms with web giants across the world and progress Europe’s internet legislation.

  Morda želite prebrati te zgodbe

  The story of Max

  #EUandMe Thanks to the EU, Max is able to work on protecting the privacy of EU citizens when they go online, helping uphold EU data protection laws.

  Kaj vas še navdušuje?

  Se vam je to zdelo zanimivo? Oglejte si tudi te druge teme: