Date cu caracter personal

Splendid!
Ne bucurăm să vedem că sunteți pasionați de
Date cu caracter personal
Vizualizați toate pasiunile
SECURITATEA MEA ONLINE. VIAȚA MEA.

Protejarea datelor mele cu caracter personal prin norme UE

PROTECȚIA DATELOR

Ar trebui să mă îngrijorez dacă o întreprindere despre care nu am auzit niciodată îmi știe numele și adresa de e-mail? Începând din 25 mai 2018, noua legislație prevede o protecție sporită a datelor mele cu caracter personal, conferindu-mi mai mult control asupra modului în care organizațiile colectează, prelucrează și stochează informații despre mine. De exemplu, pot obține o copie a tuturor datelor pe care o anumită întreprindere sau organizație le deține despre mine și pot solicita ca acestea să fie șterse în momentul în care nu mai sunt necesare sau dacă prelucrarea lor este ilegală. De asemenea, pot solicita corectarea oricăror date cu caracter personal incorecte sau incomplete. În situațiile în care consimțământul meu este obligatoriu, trebuie să mi-l dau printr-o acțiune afirmativă clară. Am totodată dreptul de a-mi retrage consimțământul în orice moment.

SUB LACĂT ȘI CHEIE

Când furnizez date importante despre mine – cum ar fi numele meu, numărul meu de telefon sau datele cărții mele de credit – vreau să știu că acest lucru este sigur. Legislația UE prevede că oricine îmi procesează datele cu caracter personal trebuie să se asigure că acestea sunt gestionate cu grijă. 

SIGUR ȘI SECURIZAT

Ce au în comun rețelele sociale, magazinele online și oportunitățile de angajare? Simplu: toate acestea implică punerea la dispoziția organizațiilor a unor date cu caracter personal care pot fi pierdute sau furate. Însă nu vă temeți – începând din mai 2018, au intrat în vigoare norme UE noi vizând combaterea încălcării securității datelor. Trebuie să fiu avertizat de îndată în cazul în care datele mele cu caracter personal au fost compromise într-o manieră în care drepturile și libertățile mele sunt puse în pericol. Totodată, este posibil să am dreptul la despăgubiri. Prin urmare, am scăpat de coșmarurile cibernetice. Pot continua să fac cumpărături și să navighez online în condiții de siguranță.

Respectarea vieții private

Cum reușește acel site web să îmi arate reclame la pantofii de alergare la care m-am uitat ieri? Explicația se rezumă la modulele cookie stocate de site-urile web în computerul meu pentru a reține care sunt preferințele mele online. Normele UE garantează că trebuie să îmi dau consimțământul înainte ca un site web să poată face acest lucru și că pot să nu fiu de acord în orice moment cu acest tip de publicitate, contribuind la protejarea vieții mele private în mediul online.

Nu sunt permise e-mailurile nedorite

Până nu demult, căsuțele noastre de mesaje primite erau pline de reclame, mesaje spam și e-mailuri nedorite. Astăzi, grație legislației UE, am dreptul să nu fiu de acord să primesc mesaje e-mail cu caracter comercial. Acest lucru înseamnă că atunci când deschid căsuța de mesaje primite, văd doar mesaje de la companii cu care vreau să comunic.

MOTIVE DE RECLAMAȚII

Dacă am nemulțumiri cu privire la modul în care sunt prelucrate datele mele cu caracter personal, am dreptul să reclam acest lucru la persoana sau organizația care le prelucrează, la autoritatea națională de protecție a datelor sau în instanță.

Cum funcționează

De fiecare dată când fac rezervările pentru o vacanță, când scriu ceva într-o rețea socială, când caut mai multe informații online, când îmi deschid un cont bancar sau când cumpăr un bilet de tren online, pun la dispoziție date esențiale cu caracter personal. În UE, protecția datelor mele cu caracter personal este un drept fundamental. Datele mele cu caracter personal trebuie gestionate cu grijă și responsabilitate. Organizațiile sunt obligate prin lege să colecteze date în mod adecvat și cu un scop specific; informațiile pe care le colectează trebuie să se înscrie în limitele necesității și să nu fie păstrate mai mult decât este necesar. De asemenea, datele mele cu caracter personal trebuie să fie protejate împotriva pierderii, distrugerii sau furtului, iar organizația trebuie să asigure această protecție.

  Știați că?

  71 %

  /euandme/file/655_rodata-protection.png

  Procentul de europeni care percep tot mai mult divulgarea datelor cu caracter personal ca fiind o componentă a vieții moderne.

  68 %

  /euandme/file/654_rodata-protection2.png

  Procentul din numărul total al utilizatorilor de internet care au făcut cumpărături online în anul 2017.

  25 mai 2018

  /euandme/file/653_rodata-protection3.png

  Data intrării în vigoare a noii legislații privind protecția datelor (Regulamentul general privind protecția datelor) și a noilor mele drepturi.

  46 %

  /euandme/file/652_rodata-protection4.png

  Procentul din europeni care își transmit datele cu caracter personal în vederea efectuării unei plăți online, 44 % reprezentând procentul din europeni care transmit aceste date în scopul livrării achiziției făcute.

  Uitați-mă, vă rog

  /euandme/file/651_rodata-protection5.png

  Nu mai folosiți contul pe o platformă de comunicare socială? Pot solicita ca o organizație sau întreprindere să șteargă datele mele personale în momentul în care acestea nu mai au relevanță sau nu mai sunt necesare.

  Preferați oamenii?

  /euandme/file/838_roroaming6.png

  Pot solicita ca orice decizii importante care au la bază prelucrarea automată a datelor – de exemplu, dacă sunt eligibil pentru un împrumut – să fie luate de persoane reale, nu de computere, astfel încât să am siguranța că cineva acordă atenție analizării datelor mele.

  Director's Video

  /euandme/file/21250_roSinguraticul: un scurtmetraj #EUandME, regizat de Tomasz Konecki

  Singuraticul, regizat de Tomasz Konecki

  Un bărbat al pustietăților, Jan locuiește singur într-o cabană din munții Poloniei. Însă atunci când destinul îi întrerupe stilul de viață solitar, el trebuie să ticluiască un plan pentru a-și urma inima.

  /euandme/file/21250_roSinguraticul: un scurtmetraj #EUandME, regizat de Tomasz Konecki

  /euandme/file/21251_roSinguraticul: trailerul oficial #EUandME

  /euandme/file/21252_roÎn culisele filmului Singuraticul: un scurtmetraj #EUandME

  Povești #EUandME

  The story of Mounir

  #EUandME Thanks to the EU, Mounir was able to talk with equal terms with web giants across the world and progress Europe’s internet legislation.

  You might want to read these

  The story of Max

  #EUandMe Thanks to the EU, Max is able to work on protecting the privacy of EU citizens when they go online, helping uphold EU data protection laws.

  Ce altceva vă mai pasionează?

  Ți s-a părut interesant subiectul? De ce nu arunci o privire și pe aceste teme: