Osobni podaci

Odlično!
Drago nam je da te jako zanima
Osobni podaci
Prikaži sve interese
MOJA ONLINE SIGURNOST. MOJ ŽIVOT.

Propisi EU-a štite moje osobne podatke

ZAŠTITA PODATAKA

Trebam li biti zabrinut ako tvrtka za koju nikada nisam čuo zna moje ime i adresu e-pošte? Od 25. svibnja 2018. novi zakon pruža jaču zaštitu osobnih podataka dajući mi veću kontrolu nad načinom na koji organizacije dobivaju, obrađuju i pohranjuju informacije o meni. Na primjer, mogu dobiti kopiju svih podataka koje posjeduje određeno poduzeće ili organizacija o meni, a mogu zatražiti da se brišu kada više nisu potrebni ili ako je obrada neovlaštena. Također mogu zatražiti ispravljanje netočnih ili nepotpunih osobnih podataka. U situacijama u kojima je potrebna moja privola , trebam je dati kroz izričit pristanak. Također imam pravo u svakom trenutku povući svoju privolu.

POD KLJUČEM

Kada predam važne podatke o sebi – kao što su ime i prezime, telefonski broj ili podatci o kreditnoj kartici – želim znati da su na sigurnome. Zakonodavstvo EU a svima koji obrađuju moje osobne podatke nalaže da s njima obavezno postupaju pažljivo. 

SIGURNO I ZAŠTIĆENO

Što je zajedničko društvenim mrežama, internetskim trgovinama i prijavama za posao? Jednostavno: sve one zahtijevaju da tvrtkama i ustanovama povjerim osobne podatke koji bi mogli biti izgubljeni ili ukradeni. No nema straha – od svibnja 2018. na snazi su nova pravila EU-a kako bi se riješio problem kršenja tajnosti osobnih podataka. Ako su moji osobni podaci ugroženi na način koji bi mogao ugroziti moja prava i slobode, moram biti obaviješten o tome bez odgode. Mogu imati i pravo na naknadu. Dakle, nema više kibernetičkih noćnih mora – mogu sigurno kupovati i pregledavati internet.

Poštivanje privatnosti

Zašto mi to web-mjesto prikazuje oglase za tenisice koje sam jučer tražio? To je sve zbog kolačića koje su web-mjesta pohranila na mojem računalu tako da pamte moje postavke na mreži. Pravila EU-a propisuju da moram dati svoj pristanak prije nego što web-mjesto to može učiniti i da mogu prigovoriti takvom oglašavanju u bilo kojem trenutku, što pridonosi zaštiti moje privatnosti na mreži.

Neželjena pošta je zabranjena

Ne tako davno naši su ulazni pretinci bili puni oglasa, neželjene pošte i neželjenih poruka e-pošte. Danas, zahvaljujući zakonodavstvu EU-a, imam pravo prigovoriti primanju e-pošte u marketinške svrhe. To znači da, kada otvorim ulaznu poštu, vidim samo poruke od tvrtki od kojih ih želim primati.

RAZLOG ZA PRITUŽBU

Ako nisam zadovoljan načinom na koji se obrađuju moji osobni podatci, imam pravo prigovora osobi ili organizaciji koja ih obrađuje, nacionalnom tijelu za zaštitu podataka ili sudu.

Kako to funkcionira

Svaki put kad rezerviram odmor, napišem nešto na društvenim medijima, tražim više informacija na mreži, otvorim bankovni račun ili kupim kartu za vlak na internetu, dajem ključne dijelove osobnih podataka.U EU-u zaštita mojih osobnih podataka osnovno je pravo. Mojim osobnim podacima mora se rukovati pažljivo i odgovorno. Organizacije su dužne prikupljati podatke pravilno i u određenu svrhu; informacije koje prikupe trebaju biti ograničene na ono što je neophodno i ne smiju se čuvati dulje nego što je potrebno. Moji osobni podaci moraju biti zaštićeni od gubitka, uništavanja ili krađe, a organizacija je dužna to osigurati.

  ZNAŠ LI?

  71 %

  /euandme/file/655_hrdata-protection.png

  Europljana vjeruje da je otkrivanje osobnih podataka sve zastupljenije u suvremenom životu.

  68 %

  /euandme/file/654_hrdata-protection2.png

  svih korisnika interneta u EU u kupovalo je na mreži u 2017. godini.

  25. svibnja 2018.

  /euandme/file/653_hrdata-protection3.png

  Datum stupanja na snagu novog zakona o zaštiti podataka (Opća uredba o zaštiti podataka) i mojih novih prava.

  46 %

  /euandme/file/652_hrdata-protection4.png

  Europljana daje svoje osobne podatke kako bi izvršili plaćanje na mreži, a 44 % to čini radi isporuke kupljenog proizvoda.

  Zaboravite me, molim vas

  /euandme/file/651_hrdata-protection5.png

  Više ne upotrebljavaš račun na nekoj od društvenih mreža? Mogu zatražiti da organizacija ili tvrtka izbriše moje osobne podatke kada više nisu relevantni ili neophodni.

  PREFERIRAŠ LJUDE?

  /euandme/file/838_hrroaming6.png

  Mogu zatražiti da sve važne odluke temeljene na automatiziranoj obradi – kao što je moja podobnost za hipoteku – donose stvarni ljudi, a ne računala, što mi pruža sigurnost da netko odvaja dovoljno vremena za pregled mojih podataka.

  Director's Video

  /euandme/file/21109_hrUsamljenik: kratki film iz ciklusa #EUandME redatelja Tomasza Koneckoga

  The Loner, u režiji Tomasza Koneckoga

  Čovjek divljine Jan živi sam u drvenoj kućici u poljskim planinama. No kad sudbina prekine njegov osamljenički način života, on mora smisliti plan kako bi slijedio svoje srce.

  /euandme/file/21109_hrUsamljenik: kratki film iz ciklusa #EUandME redatelja Tomasza Koneckoga

  /euandme/file/21110_hrUsamljenik: službena najava #EUandME

  /euandme/file/21111_hrIza kulisa filma Usamljenik: kratkog filma iz ciklusa #EUandME

  Digital stories

  The story of Mounir

  #EUandME Thanks to the EU, Mounir was able to talk with equal terms with web giants across the world and progress Europe’s internet legislation.

  You might want to read these

  The story of Max

  #EUandMe Thanks to the EU, Max is able to work on protecting the privacy of EU citizens when they go online, helping uphold EU data protection laws.

  ŠTO TI SE JOŠ SVIĐA?

  JE LI TI OVO ZANIMLJIVO? ZAŠTO NE PROVJERIŠ I DRUGE TEME: