Προσωπικά δεδομένα

Υπέροχα!
Χαίρομαι που έχεις πάθος με το θέμα
Προσωπικά δεδομένα
Δες όλα τα θέματα
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Τα προσωπικά μου δεδομένα προστατεύονται βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Πρέπει να ανησυχήσω αν μια επιχείρηση που δεν έχω ξανακούσει γνωρίζει το όνομά μου και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου; Από τις 25 Μαΐου 2018, η νέα νομοθεσία προσφέρει ισχυρότερη προστασία για τα προσωπικά δεδομένα μου, παρέχοντάς μου μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αποκτούν, επεξεργάζονται και αποθηκεύουν πληροφορίες για εμένα. Για παράδειγμα, μπορώ να αποκτήσω αντίγραφο όλων των δεδομένων που έχει για εμένα μια συγκεκριμένη επιχείρηση ή οργανισμός και μπορώ να ζητήσω τη διαγραφή τους όταν δεν είναι απαραίτητα πλέον ή αν η επεξεργασία τους είναι παράνομη. Μπορώ επίσης να ζητήσω να διορθωθούν τυχόν ανακριβή ή ελλιπή προσωπικά δεδομένα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η συγκατάθεσή μου, πρέπει να την παρέχω μέσω μιας σαφούς θετικής ενέργειας. Έχω επίσης το δικαίωμα να ανακαλέσω τη συγκατάθεσή μου οποτεδήποτε.

ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Όταν δίνω σημαντικά προσωπικά στοιχεία -όπως το όνομα, το τηλέφωνο ή τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας- θέλω να ξέρω ότι παραμένουν ασφαλή. Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από όσους επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα που με αφορούν να τα χειρίζονται με προσοχή.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τι κοινό έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά καταστήματα και τα δίκτυα ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης; Είναι απλό: όλα απαιτούν από εμένα να εμπιστευτώ σε οργανισμούς προσωπικά δεδομένα, που μπορούν ενδεχομένως να χαθούν ή να κλαπούν. Αλλά μην ανησυχείς: από τον Μάιο του 2018 ισχύουν νέοι κανόνες στην ΕΕ ενάντια στις παραβιάσεις δεδομένων. Εάν τα προσωπικά δεδομένα μου διακυβεύονται κατά τρόπο που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μου, πρέπει να ενημερώνομαι χωρίς καθυστέρηση. Μπορεί επίσης να δικαιούμαι αποζημίωση. Έτσι, μπορώ να απολαμβάνω τις αγορές και την περιήγηση στο διαδίκτυο με ασφάλεια, χωρίς διαδικτυακές απειλές.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Πώς γίνεται μια ιστοσελίδα να προβάλλει διαφημίσεις για ένα DVD που έψαχνα εχθές; Οφείλεται στα cookie που αποθηκεύουν οι διάφοροι ιστότοποι στον υπολογιστή μου ώστε να "θυμούνται" τις προτιμήσεις μου στο διαδίκτυο. Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν από τον εκάστοτε ιστότοπο να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή μου προτού εγκαταστήσει cookie και διασφαλίζουν ότι μπορώ να αντιταχθώ σε αυτό το είδος διαφήμισης ανά πάσα στιγμή, βοηθώντας έτσι στην προστασία της ιδιωτικής μου ζωής στο διαδίκτυο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας κατακλύζονταν από διαφημιστικά και ανεπιθύμητα μηνύματα. Σήμερα, χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ, έχω το δικαίωμα εναντίωσης στη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για σκοπούς μάρκετινγκ. Αυτό σημαίνει ότι όταν ανοίγω τα εισερχόμενά μου, βλέπω μηνύματα μόνο από τις εταιρίες που με ενδιαφέρουν.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥ

Εάν είμαι δυσαρεστημένος με τον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων μου, έχω το δικαίωμα να υποβάλω παράπονο στο άτομο ή τον οργανισμό που τα επεξεργάζεται, στην εθνική αρχή προστασίας δεδομένων ή στη δικαιοσύνη.

Πώς λειτουργεί

Κάθε φορά που οργανώνω τις διακοπές μου, γράφω κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώ διαδικτυακά πληροφορίες, ανοίγω έναν τραπεζικό λογαριασμό ή αγοράζω μέσω Διαδικτύου ένα εισιτήριο τρένου, παρέχω σημαντικά προσωπικά δεδομένα. Στην ΕΕ, η προστασία των προσωπικών δεδομένων μου αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Τα προσωπικά μου στοιχεία αντιμετωπίζονται με προσοχή και υπευθυνότητα. Οι οργανισμοί υποχρεούνται να συλλέγουν δεδομένα με κατάλληλο τρόπο και για συγκεκριμένο σκοπό. Οι πληροφορίες που συλλέγουν πρέπει να περιορίζονται στις πληροφορίες που είναι απαραίτητες, ενώ δεν πρέπει να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το απαιτούμενο. Επίσης, τα προσωπικά δεδομένα μου πρέπει να προστατεύονται από απώλεια, καταστροφή ή κλοπή, με απόλυτη ευθύνη του οργανισμού που τα διαχειρίζεται.

  Το γνώριζες ότι

  71 %

  /euandme/file/655_eldata-protection.png

  των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων σε τρίτους αποτελεί ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας.

  68 %

  /euandme/file/654_eldata-protection2.png

  των χρηστών του διαδικτύου στην ΕΕ πραγματοποίησαν κάποια διαδικτυακή αγορά το 2017.

  25 ΜΑΪΟΥ 2018

  /euandme/file/653_eldata-protection3.png

  Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων (Γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων) και των νέων μου δικαιωμάτων.

  46 %

  /euandme/file/652_eldata-protection4.png

  των Ευρωπαίων παρέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα για να πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή πληρωμή και το 44 % για να παραλάβουν κάτι που αγόρασαν.

  Σε παρακαλώ, ξέχασέ με

  /euandme/file/651_eldata-protection5.png

  Δεν χρησιμοποιώ πλέον κάποιο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μπορώ να ζητήσω από την αντίστοιχη επιχείρηση ή οργανισμό να διαγράψει όλα τα προσωπικά μου δεδομένα όταν αυτά παύουν να είναι απαραίτητα.

  ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

  /euandme/file/838_elroaming6.png

  Μπορώ να ζητήσω οι σημαντικές αποφάσεις που βασίζονται στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία -όπως η επιλεξιμότητά μου για ένα δάνειο- να γίνονται από πραγματικούς ανθρώπους και όχι από υπολογιστές, ώστε να είμαι βέβαιος ότι κάποιος θα αφιερώσει χρόνο για να ελέγξει τα στοιχεία μου.

  Director's Video

  /euandme/file/21009_elΟ Μοναχικός: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Τόμας Κονέκι

  Ο Μοναχικός, σκηνοθεσία Tomasz Konecki

  Ο Jan, άνθρωπος της φύσης, ζει μόνος σε μια καλύβα στα βουνά της Πολωνίας. Όταν, όμως, η μοίρα διακόπτει τον μοναχικό τρόπο ζωής του, πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο για να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς του.

  /euandme/file/21009_elΟ Μοναχικός: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Τόμας Κονέκι

  /euandme/file/21010_elΟ Μοναχικός: το επίσημο trailer της εκστρατείας #EUandME

  /euandme/file/21011_elΣα παρασκήνια της ταινίας Ο Μοναχικός: μια ταινία μικρού μήκους του #EUandMe

  Digital stories

  The story of Mounir

  #EUandME Thanks to the EU, Mounir was able to talk with equal terms with web giants across the world and progress Europe’s internet legislation.

  You might want to read these

  The story of Max

  #EUandMe Thanks to the EU, Max is able to work on protecting the privacy of EU citizens when they go online, helping uphold EU data protection laws.

  Με τι άλλο παθιάζεσαι;

  Σου φάνηκε ενδιαφέρον; Ρίξε μια ματιά και σε αυτά τα θέματα: