Passagerares rättigheter

Jättebra!
Kul att se att du brinner för
Passagerares rättigheter
Visa alla passioner
MIN RESA. MITT LIV.

Du kan få kompensation om flyg- eller tågresor försenas och få hjälp från alla EU-länders ambassader i utlandet

FULL FART FRAMÅT

Jag kommer till stationen och upptäcker att mitt tåg är minst en timme försenat - vad gör jag? Allt är inte helt misslyckat. I fall som dessa innebär EU-reglerna att jag kan ha rätt att antingen få pengarna tillbaka direkt om jag väljer att inte resa eller använda en annan transport så snabbt som möjligt om jag ändå reser. Om väntan blir lång kan jag även ha rätt att få lite uppiggande förfriskningar.

PÅ VÄGEN

Det kanske inte är det snabbaste transportsättet, men bussresor kan hjälpa mig att upptäcka platser utöver de vanliga. Dessutom får bolagen inte debitera mig ett högre pris på grund av min nationalitet eller det land jag köper biljetten från. Så oavsett om jag köper en biljett i Dublin eller Dubrovnik är bussresor ett överkomligt sätt att se Europa.

UPP, UPP OCH I VÄG!

Om jag sitter fast på flygplatsen i väntan på ett försenat plan? Jag kanske måste skjuta upp min påfyllning av D-vitamin, men jag kan ha rätt till hjälp, återbetalning eller en returresa under tiden. Om mitt plan anländer till destinationen mer än tre timmar efter utsatt tid kan jag också i vissa fall ha rätt att få 250, 400 eller 600 euro i kompensation, beroende på resans längd.

EN GOD NATTS SÖMN

Om min resa försenas till nästa dag kräver EU:s regler att transportföretaget ger mig hotellrum, mat och dryck. Så jag behöver inte oroa mig för att tvingas sova på flygplatsen eller tågstationen - jag kan resa dagen därpå i stället, utvilad och fräsch.

INGEN FLYGTRAFIK

Mitt plan åker ingenstans - men det gör jag! Om mitt flyg blir inställt kan EU kräva att flygbolaget återbetalar biljettpriset eller betalar för ett annat flyg utan extra kostnad för mig. Jag kan också resa via en annan flygplats. Om jag har kommit halvvägs till destinationen kan jag ta ett flyg tillbaka till den ursprungliga flygplatsen och resa en annan dag.

LIVLINA UTOMLANDS

Det är mitt livs semester tills ... min plånbok och mitt pass blir stulna. Och vad värre är har mitt land inte någon ambassad i den här delen av världen. Men som EU-medborgare har jag rätt att få hjälp från vilken EU-ambassad eller vilket EU-konsulat som helst om mitt land inte finns representerat. Var jag än är i världen innebär mitt EU-medborgarskap att jag kan få hjälp snabbt och utan bekymmer.

Så här fungerar det

EU:s regler skyddar mina rättigheter vid förseningar eller inställda resor som jag kan råka ut för. Oavsett om jag väljer att flyga, åka tåg, båt eller buss har jag rätt till rättvis behandling, vilket bland annat innebär kompensation, återbetalningar, nya biljetter eller hotellrum. Detta gäller inte när störningarna orsakas av extraordinära omständigheter, t.ex. att flygledare strejkar, politisk instabilitet, säkerhetsrisker eller extremt väder. Det innebär dock att mina rättigheter är skyddade vid andra förseningar när jag reser från eller inom EU, eller till EU om jag anlitar ett flygbolag i EU. Eftersom jag är EU-medborgare kan jag dessutom be om hjälp och stöd hos ett annat EU-lands ambassad om mitt land inte har någon ambassad eller något konsulat i landet där jag befinner mig.

  Visste du detta?

  392 miljarder km

  /euandme/file/667_svpassenger-rights.png

  Den totala sträcka som passagerare i nationell tågtrafik färdades i EU 2015.

  1 300 euro

  /euandme/file/666_svpassenger-rights2.png

  Det maximala beloppet jag har rätt att få i kompensation från mitt flygbolag om mitt bagage skadas, förutsatt att jag lämnar in ansökan inom sju dagar.

  7 miljoner

  /euandme/file/665_svpassenger-rights3.png

  Antalet EU-medborgare som bor eller reser i ett land där deras medlemsland saknar ambassad eller konsulat. Detta antal väntas öka till tio miljoner 2020.

  Endast 0,15 flygplan per miljon flygningar

  /euandme/file/664_svpassenger-rights4.png

  skadades så illa i Europa 2014 att de inte kunde repareras, vilket gör Europa till en av de säkraste platserna att flyga i världen.

  Och glöm inte!

  /euandme/file/663_svpassenger-rights5.png

  Kompensation delas inte ut automatiskt - jag måste begära det! Jag bör skicka mitt klagomål till flygbolaget och om jag inte får något svar kan jag klaga till min nationella myndighet. I vissa fall kan jag använda alternativa tvistlösningsorgan eller en domstol för att lösa tvisten.

  Ladda ned appen

  /euandme/file/662_svpassenger-rights6.png

  Ska du resa snart? Innan jag reser kan jag få information om mina rättigheter genom att bara svepa med fingret i appen om passagerarrättigheter.

  Director's Video

  /euandme/file/21743_svDEBUT: en kortfilm från #EUandME regisserad av Dalibor Matanić

  Debut, regisserad av Dalibor Matanić

  En ung kroatisk lantbrukare drömmer om att bli fotbollsproffs. Men innan han försöker uppnå sina mål på fotbollsplanen måste han acceptera sanningen om vem han egentligen är.

  /euandme/file/21743_svDEBUT: en kortfilm från #EUandME regisserad av Dalibor Matanić

  /euandme/file/21750_svDEBUT: den officiella #EUandME-trailern

  /euandme/file/21753_svBakom kulisserna på DEBUT: en kortfilm från #EUandMe

  #EUandME berättelser

  A small business can exist on a global scale

  Katarzyna Barczyk runs the family business, supplying people with organic food. 

  Thanks to EU funding, the business expanding across borders. She is a member of the Lower Silesia Congress of Women, a feminist, social media and internet expert, and an amateur runner. She has also set up her own blog, Lady Pasztet, which deals with feminist issues.

  You might want to read these

  The EU protects you when you travel and buy things abroad

  A long flight delay during a holiday to Sardinia led to unexpected expenses. However, Maria, a 32-year-old from Cyprus, received support and guidance from the European Consumer Centre, and obtained compensation from the airline.

  Filippas berättelse

  #EUandME Tack vare EU kunde Filippa få kompensation för ett försenat flyg.

  The story of Alina

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to receive €600 compensation for a delayed flight.

  Vad mer brinner du för?

  Ska du på skidsemester?

  Få ut mesta möjliga av din tid i snön

  Skicka en selfie från skidbacken till dina vännerBryt inga ben!