Δικαιώματα επιβατών

Υπέροχα!
Χαίρομαι που έχεις πάθος με το θέμα
Δικαιώματα επιβατών
Δες όλα τα θέματα
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ. Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Λάβε αποζημίωση αν καθυστερήσουν δρομολόγια αεροπλάνων ή τρένων και ζήτα βοήθεια από την πρεσβεία οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ στο εξωτερικό

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Φτάνω στον σταθμό και ανακαλύπτω ότι το τρένο μου έχει τουλάχιστον μία ώρα καθυστέρηση - τι κάνω τώρα; Δεν είναι και το τέλος του κόσμου - σε περιπτώσεις όπως αυτή, οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι είναι πιθανό να δικαιούμαι είτε άμεσης επιστροφής χρημάτων αν ακυρώσω το προγραμματισμένο ταξίδι μου είτε εναλλακτικού μέσου μεταφοράς το συντομότερο δυνατόν, εφόσον επιλέξω να ταξιδέψω. Εάν ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, ίσως δικαιούμαι, επίσης, κάποιο αναψυκτικό για να δροσιστώ.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Μπορεί να μην είναι ο πλέον γρήγορος τρόπος μετακίνησης, αλλά το ταξίδι με λεωφορείο ίσως με βοηθήσει να ανακαλύψω μέρη εκτός της πεπατημένης διαδρομής. Επιπλέον, οι εταιρίες μεταφορών με λεωφορεία δεν δικαιούνται να με χρεώσουν περισσότερο λόγω της εθνικότητάς μου ή της χώρας από την οποία αγόρασα το εισιτήριό μου. Έτσι, είτε αγοράσω το εισιτήριο στο Δουβλίνο είτε στο Ντουμπρόβνικ, το ταξίδι με λεωφορείο παραμένει ένας οικονομικά προσιτός τρόπος να γνωρίσω την Ευρώπη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ!

Κόλλησα στο αεροδρόμιο και περιμένω μια πτήση που έχει καθυστερήσει; Μπορεί αυτό να κάνει καλό στα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μου, αλλά είναι πιθανό να δικαιούμαι βοήθειας, αποζημίωσης ή εισιτηρίου σε πτήση επιστροφής. Και αν η πτήση μου φτάσει στον προορισμό της με περισσότερες από 3 ώρες καθυστέρηση, τότε υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ενδέχεται να έχω το δικαίωμα αποζημίωσης ύψους 250 EUR, 400 EUR ή 600 EUR, ανάλογα με τη διάρκεια της διαδρομής.

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ

Αν το ταξίδι μου αναβληθεί για την επόμενη ημέρα, οι κανονισμοί της ΕΕ υποχρεώνουν τον πάροχο υπηρεσιών μεταφοράς να μου προσφέρει διαμονή σε ξενοδοχείο, φαγητό και ποτό. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχώ μήπως με πάρει ο ύπνος στο αεροδρόμιο ή στον σταθμό των τρένων. Θα μπορώ να ταξιδέψω την επόμενη ημέρα, ξεκούραστος και φρέσκος.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ

Το αεροπλάνο μου κόλλησε στο έδαφος -όχι όμως και εγώ! Αν η πτήση μου ακυρωθεί, η ΕΕ ενδέχεται να απαιτήσει από την αεροπορική εταιρία να με αποζημιώσει με την αξία του εισιτηρίου ή με άλλη πτήση χωρίς επιπλέον κόστος. Μπορώ, επίσης, να ταξιδέψω από διαφορετικό αεροδρόμιο. Και αν βρίσκομαι στη μέση του ταξιδιού μου, μπορώ να επιστρέψω στο αρχικό αεροδρόμιο αναχώρησης και να πετάξω ξανά μια άλλη ημέρα.

ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Περνάω τις πιο τέλειες διακοπές της ζωής μου, μέχρι τη στιγμή που... μου κλέβουν το πορτοφόλι και το διαβατήριο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η χώρα μου δεν διαθέτει πρεσβεία εκεί που βρίσκομαι. Είμαι, όμως, πολίτης της ΕΕ και για αυτό δικαιούμαι να λάβω βοήθεια από την πρεσβεία ή το προξενείο οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ, εάν η χώρα μου δεν εκπροσωπείται επίσημα. Σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και αν βρίσκομαι, η ιθαγένεια της Ένωσης συνεπάγεται ότι μπορώ να λάβω υποστήριξη γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

Πώς λειτουργεί

Οι κανονισμοί της ΕΕ προστατεύουν τα δικαιώματά μου σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων όταν ταξιδεύω. Όποιο μέσο μετακίνησης και αν επιλέξω —αεροπλάνο, τρένο, πλοίο ή λεωφορείο— δικαιούμαι σωστή μεταχείριση. Αυτό περιλαμβάνει αποζημίωση, επιστροφή χρημάτων, επαναπρογραμματισμό ταξιδιού ή διαμονή σε ξενοδοχείο. Ωστόσο, τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν το πρόβλημα προκύπτει λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, όπως απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αστάθεια, απειλές ασφάλειας ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε άλλη περίπτωση καθυστέρησης, τα δικαιώματά μου προστατεύονται όταν ταξιδεύω από, εντός ή προς μια χώρα της ΕΕ με αεροσκάφος ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας. Η ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ σημαίνει επίσης ότι, αν χρειαστώ βοήθεια ή υποστήριξη και η χώρα μου δεν διατηρεί πρεσβεία ή προξενείο εκεί όπου βρίσκομαι, μπορώ να απευθυνθώ στην πρεσβεία κάποιας άλλης χώρας της ΕΕ για βοήθεια.

  Το γνώριζες ότι

  392 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

  /euandme/file/667_elpassenger-rights.png

  Η συνολική απόσταση που διένυσαν οι επιβάτες των εθνικών σιδηροδρομικών δικτύων της ΕΕ το 2015.

  1 300 EUR

  /euandme/file/666_elpassenger-rights2.png

  Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης που δικαιούμαι να λάβω από την αεροπορική μου εταιρεία αν η βαλίτσα μου καταστραφεί, εφόσον υποβάλω το σχετικό αίτημα εντός 7 ημερών.

  7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

  /euandme/file/665_elpassenger-rights3.png

  Ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που ζουν ή ταξιδεύουν σε χώρα, όπου το κράτος μέλος καταγωγής τους δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια έως το 2020.

  Μόνο 0,15 αεροσκάφη για κάθε 1 εκατομμύριο πτήσεις

  /euandme/file/664_elpassenger-rights4.png

  έφεραν ανεπανόρθωτες βλάβες στην Ευρώπη το 2014 καθιστώντας την, έτσι, ως ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο για να πετάξει κανείς.

  ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ!

  /euandme/file/663_elpassenger-rights5.png

  Η αποζημίωση δεν παρέχεται αυτόματα. Χρειάζεται να την διεκδικήσω! Πρέπει να υποβάλω παράπονο στον αερομεταφορέα μου και αν δεν λάβω απάντηση, μπορώ να υποβάλω καταγγελία στην αρμόδια αρχή της χώρας μου. Σε ορισμένες περιστάσεις, μπορώ να απευθυνθώ σε φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών ή στο δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς μου.

  ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

  /euandme/file/662_elpassenger-rights6.png

  Προετοιμάζομαι για ταξίδι; Μπορώ να ενημερωθώ για τα δικαιώματά μου πριν από την αναχώρηση με μια απλή κίνηση στην οθόνη του κινητού μου, με τη χρήση της εφαρμογής για τα Δικαιώματα των επιβατών.

  Director's Video

  /euandme/file/21003_elDebut: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Ντάλιμπορ

  Debut, σκηνοθεσία Dalibor Matanić

  Ένας νεαρός αγρότης από την Κροατία ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αλλά προτού ακολουθήσει τους στόχους του στο γήπεδο, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την αλήθεια για το ποιος είναι στην πραγματικότητα.

  /euandme/file/21003_elDebut: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Ντάλιμπορ

  /euandme/file/21004_elDebut: το επίσημο trailer της εκστρατεία #EUandME

  /euandme/file/21005_elΣτα παρασκήνια του Debut: ταινία μικρού μήκους της εκστρατείας #EUandMe

  Digital stories

  A small business can exist on a global scale

  Katarzyna Barczyk runs the family business, supplying people with organic food. 

  Thanks to EU funding, the business expanding across borders. She is a member of the Lower Silesia Congress of Women, a feminist, social media and internet expert, and an amateur runner. She has also set up her own blog, Lady Pasztet, which deals with feminist issues.

  You might want to read these

  Η προστασία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η στήριξη της στα δικαιώματά μας ως καταναλωτές και ταξιδιώτες

  Μια μεγάλη καθυστέρηση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αναψυχής στη Σαρδηνία οδήγησε σε απρόβλεπτα έξοδα. Ωστόσο, με τη στήριξη και την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, η Μαρία, 32 ετών από την Κύπρο, κατάφερε να λάβει αποζημίωση από την αεροπορική εταιρία. Αυτή είναι η ιστορία της...

  The Story of Filippa

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to get compensation for a delayed flight.

  The story of Alina

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to receive €600 compensation for a delayed flight.

  Με τι άλλο παθιάζεσαι;

  Πηγαίνεις για σκι;

  Αξιοποίησε όσο πιο πολύ μπορείς τον χρόνο σου στα χιόνια

  Στείλε στους φίλους σου μια σέλφι από τις πίστεςΠροσπάθησε να μην σπάσεις κανένα πόδι

  Σε ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των επιβατών; Τότε δες τα εξής: