Medicinsk behandling

Jättebra!
Kul att se att du brinner för
Medicinsk behandling
Visa alla passioner
Min hälsa. Mitt liv.

Få akutsjukvård och planerad sjukvård var som helst i EU

PASS, BAGAGE; SOLGLASÖGON ... FÖRSÄKRING!

Vare sig jag åker skidor i Italien eller går på sightseeing i Polen finns det alltid risk för att jag kan bli sjuk eller råka ut för en olycka. Med det europeiska sjukförsäkringskortet kan jag snabbt och enkelt få den vård jag behöver från den offentliga sjukvården om olyckan är framme.

STRESSFRI SEMESTER

Sjuk i Spanien eller ramlat i Grekland? Ingen risk för astronomiska sjukhusräkningar. Om sjukvården är gratis för invånarna i landet är den också gratis för mig.

RING 112 I EN NÖDSITUATION!

Ingen vill planera för en katastrof, men olyckor inträffar faktiskt. Om jag behöver hjälp kan jag ringa 112 gratis från vilken fast telefon eller mobil som helst, oavsett var i EU jag befinner mig.

HJÄLP PÅ NÄRA HÅLL

Är något oklart? All information jag behöver om hur återbetalningen går till, tillgängliga behandlingar, kostnader och nödkontaktnummer finns online. Logga in för att läsa mer!

PLANERAD OCH OPLANERAD VÅRD

Mitt europeiska sjukförsäkringskort ger mig rätt till akutvård via offentliga sjukvårdsinrättningar, men som EU-medborgare kan jag även få planerad vård utomlands (jag måste kontakta min nationella kontaktpunkt för gränsöverskridande vård och min försäkringsgivare angående detta innan jag lämnar mitt land).

VÅRD GENOM SAMARBETE

Våra läkare och sjuksköterskor har tack och lov mycket goda kunskaper om de allra flesta sjukdomar som vi kan drabbas av. Men vad händer om jag drabbas av en ovanlig sjukdom som min läkare aldrig har sett förut? Via europeiska referensnätverk har läkare tillgång till en pool av specialister från fler än 900 vårdinrättningar, som de kan rådfråga om ovanliga eller komplexa sjukdomar inom 24 ämnesområden. Genom att samarbeta kan de ge mig tillgång till högkvalitativ vård samtidigt som jag är nära min hemmiljö.

Så här fungerar det

Att vara EU-medborgare innebär att jag kan utnyttja den offentliga sjukvården i alla andra EU-länder plus Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz om ett medicinskt behov skulle uppstå, tack vare mitt europeiska sjukförsäkringskort. EU:s lagstiftning gör att jag ska behandlas på samma sätt som bofasta i det land jag besöker. Dock kan jag behöva betala eventuella egenavgifter som invånarna i landet betalar i förskott. Det innebär att jag kan utnyttja det varje land har att erbjuda och vara trygg i att jag kommer att bli omhändertagen om något skulle hända när jag är hemifrån. Vid planerade sjukvårdsinsatser i en annan medlemsstat (plus Island, Liechtenstein och Norway) kan jag kontakta min nationella kontaktpunkt när jag planerar resan, för att ta reda på mina rättigheter.

  Visste du detta?

  200 miljoner

  /euandme/file/794_svemergency-healthcare.png

  1,6 miljoner

  /euandme/file/793_svemergency-healthcare2.png

  Antalet ersättningsansökningar som lämnades in år 2013 inom det europeiska sjukförsäkringssystemet.

  Gränsöverskridande

  /euandme/file/792_svemergency-healthcare4.png

  Om jag behöver hämta ut ett recept utomlands? Min läkare kan ge mig ett recept som jag kan använda i ett annat EU-land, så att jag kan fortsätta ta min medicin medan jag är borta.

  Är något oklart?

  /euandme/file/832_svemergency-healthcare5.png

  Ett nätverk av nationella kontaktpunkter i Europa kan ge svar på dina frågor om planerad och oplanerad vård innan du reser utomlands, så att du kan fokusera på det som verkligen betyder något under din utlandsvistelse.

  Director's Video

  /euandme/file/21934_svDet levande pensionatet: en kortfilm från #EUandME regisserad av Matthias Hoene

  Det levande pensionatet, regisserad av Matthias Hoene

  Gisela var ung för länge sedan, men hon längtar fortfarande efter att få se Europas sevärdheter. Hennes barnbarn bestämde sig för att samla ihop tillräckligt med pengar och skicka iväg henne på drömäventyret, men planen fick oväntade följder ...

  /euandme/file/21934_svDet levande pensionatet: en kortfilm från #EUandME regisserad av Matthias Hoene

  /euandme/file/21935_svDet levande pensionatet: den officiella #EUandME-trailern

  /euandme/file/21936_svBakom kulisserna på Det levande pensionatet: en kortfilm från #EUandMe

  Digital stories

  How a romantic donkey ride turned into a test of Europe’s health insurance system

  Sandra Kisić is a 26-year-old from Sarajevo. She lived in Croatia and Tunisia for several years before eventually settling down in Prague. She is studying arts management at Prague’s University of Economics, she writes for Forbes magazine and she works in digital marketing. Fashion and travel are her main interests, as well as being a source of income. The photos and comments on her Instagram profile have won her 16,500 followers.

  You might want to read these

  The story of Natalja

  #EUandME Thanks to EU support, Natalja was able to receive medical treatment, using her EHIC card, for an injury she got whilst studying abroad.

  Vad mer brinner du för?

  Har du brutit benet och behöver något att göra medan du återhämtar dig?

  Det finns massor av saker att lägga tiden på

  Varför inte börja planera den där drömsemestern?Eller uppgradera dina språkkunskaper?

  Vill du lära dig mer? Testa gärna: