Alimente sănătoase

Splendid!
Ne bucurăm să vedem că sunteți pasionați de
Alimente sănătoase
Vizualizați toate pasiunile
HRANA MEA. VIAȚA MEA.

Consumă alimente sănătoase, sigure și la prețuri accesibile 

ALIMENTE ÎN CARE POT SĂ AM ÎNCREDERE

Indiferent că este vorba despre fructul meu preferat, despre cumpărăturile săptămânale sau despre un fel de mâncare pe care l-am comandat aseară la restaurant, vreau să știu că alimentele pe care le consum sunt sigure și prietenoase pentru mediul înconjurător. De la fermă la consumator, normele UE sprijină agricultorii, producătorii și supermarketurile în vederea garantării unui nivel ridicat de siguranță pentru toate produsele. Toate acestea înseamnă că am libertatea să savurez mâncărurile mele preferate.

UN GUST SPECIFIC EUROPEI

Feta din Grecia, kiełbasa lisiecka din Polonia, manchego din Spania și blaa din Irlanda; nimic nu se compară cu mâncarea regională autentică. Însă cum știu că produsul este cel original? Eticheta DOP (denumire de origine protejată) a UE înseamnă că specialitățile culinare precum cele menționate trebuie să provină din zona care le-a consacrat, să fie produse în conformitate cu procesele prestabilite și să treacă de controale stricte.

CE CONȚINE?

Ce se întâmplă dacă sunt alergic, de exemplu, la alune și trebuie să îmi verific cina să nu conțină astfel de urme? Pentru a ști exact ce conține mâncarea din farfuria mea, pot avea încredere în etichetele de pe orice aliment pe care îl cumpăr pe teritoriul UE. Acestea îmi vor spune cu precizie care sunt cantitățile de sare, zahăr, proteine și energie (grăsimi și carbohidrați) din produsul în cauză și ce alergeni conține. Etichetele produselor ecologice mi-ar putea spune chiar cum a fost fabricat alimentul în sine.

REACȚIE RAPIDĂ

În cazul detectării unor alimente care prezintă un pericol pentru sănătate (cum este cazul cărnii contaminate cu salmonella), se activează sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje al UE (RASFF), cu scopul de a le scoate rapid de la vânzare. O serie de politici ale UE au condus la scăderea numărului de focare de salmonella la aproximativ jumătate începând din 2010. Este rezultatul unui efort coordonat pentru îmbunătățirea siguranței alimentare în UE.

SPUNEȚI-O CU SINCERITATE

Ar trebui să mă îngrijoreze faptul că mențiunile de sănătate de pe borcanul meu de iaurt sunt mai degrabă fanteziste decât adevărate? Absolut deloc. În UE, fiecare mențiune de sănătate este revizuită științific și ulterior aprobată – sau nu – de către experți din țările din UE. În acest caz, obiectivul este acela de a garanta că toate mențiunile de sănătate de pe etichetă sunt valide. Prin urmare, dacă sunt în căutare de alimente care să mă ajute să îmi mențin colesterolul sub control, atunci pot să am încredere fără nicio reținere în informațiile de pe ambalaj.

Cum funcționează

Alimentele au un gust mai bun atunci când sunt produse corect și în condiții de siguranță. Politicile UE în domeniul agriculturii, mediului și securității alimentare asigură că produsele sunt cultivate într-un mediu sănătos, controlat și cu respectarea fermierilor și a tradițiilor locale. UE are în vigoare proceduri dure pentru protecția alimentelor pe care le consumăm, pe traseul lor de la fermă, via procesatori, întreprinderi de ambalare și supermarketuri. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară analizează cu atenție potențialele riscuri legate de alimentele pe care le consumăm, astfel încât la cină pot să mă relaxez și să mă bucur de mâncarea de pe masă. 

  Știați că?

  3 500

  /euandme/file/755_rohealthy-food.png

  Numărul aproximativ de produse înregistrate în cadrul diverselor sisteme ale UE din domeniul calității produselor agricole și alimentare. Sunt trei logouri pe care le pot căuta pe etichetă: DOP (denumire de origine protejată), IGP (indicație geografică protejată) și STG (specialitate tradițională garantată).

  44 de milioane

  /euandme/file/754_rohealthy-food2.png

  Numărul persoanelor angajate în industria agroalimentară din UE.

  11 %

  /euandme/file/753_rohealthy-food3.png

  Procentul din veniturile unei familii medii alocat pentru alimente – jumătate din cât reprezenta în 1962.

  Zero

  /euandme/file/839_ronature5.png

  Nu au mai fost folosite antibioticele ca agenți de creștere în hrana pentru animale de la intrarea în vigoare a interzicerii acestora în 2006.

  Director's Video

  /euandme/file/21256_roOona: un scurtmetraj #EUandME, regizat de Zaida Bergroth

  Oona, regizat de Zaida Bergroth

  După ce s-a pierdut într-o pădure primejdioasă, o fetiță trebuie să se bazeze pe ajutorul unui prieten inedit pentru a-și găsi drumul către casă.

  /euandme/file/21256_roOona: un scurtmetraj #EUandME, regizat de Zaida Bergroth

  /euandme/file/21257_roOona: trailerul oficial #EUandME

  /euandme/file/21258_roÎn culisele filmului Oona: un scurtmetraj #EUandME

  Povești #EUandME

  “I’m dreaming of a world without food waste”

  Dalibor Matijević has founded some 6 start-ups in the last 8 years, combining lasting social innovation for people and for the environment. He embarked on this path as a child, helping all those who needed it. He is the founder and owner of the Robin Food store and trademark, which tackles global issues relating to social responsibility.

  You might want to read these

  The story of Dovile

  #EUandME Thanks to EU support, Dovile is able to learn more about marketing, business management and accounting in order to help create a successful peanut butter business.

  The story of Ingibjorg

  #EUandME Thanks to EU regulations, it is easy for Ingibjorg to find food suitable for her vegan diet.

  Ce altceva vă mai pasionează?