Здравословни продукти

Чудесно!
Радваме се да научим, че се вълнувате от
Здравословни продукти
Вижте всички интереси
МОЯТА ХРАНА. МОЯТ ЖИВОТ.

Наслаждавай се на здравословна, безопасна и достъпна храна

ХРАНА, НА КОЯТО МОГА ДА СЕ ДОВЕРЯ

Независимо дали става дума за любимия ми плод, седмичните ми покупки, или ястието в ресторанта, което си поръчах снощи, искам да знам, че храната, която консумирам, е безопасна за здравето ми и не вреди на околната среда. Правилата на ЕС помагат на производителите, преработвателите и продавачите да гарантират високо равнище на безопасност за всяка произведена храна по пътя ѝ от фермата до трапезата. Всичко това означава, че мога спокойно да си хапвам любимите неща.

ВКУСЪТ НА ЕВРОПА

Гръцко сирене фета, полски салам киелбаса лишецкa, испанско сирене манчего, ирландски хляб блаа - няма нищо по-хубаво от автентичните регионални продукти. Но как да разбера дали са истински? Въведеното от ЕС защитено наименование за произход (ЗНП) гарантира, че специалитети като гореизброените храни идват от района, на който дължат известността си, както и че са произведени по съответния традиционен начин и са преминали стриктни проверки.

КАКВО ИМА ВЪТРЕ?

Ами ако страдам от алергия към, да речем фъстъци, и трябва да проверя ястието си за следи от ядки? За да придобия представа за точния състав на храната в чинията си, мога да се доверя на етикетите върху всички хранителни продукти, които купувам в ЕС. Те показват колко точно захар, сол, протеини и енергия (мазнини и въглехидрати) се съдържа в храната и какви алергени присъстват в нейния състав. Етикетите на органичните продукти може да съдържат дори информация за това как е произведена храната.

БЪРЗА РЕАКЦИЯ

Ако се установи, че даден продукт е опасен за здравето (като например месо, заразено със салмонела), се задейства Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), за да може опасната храна незабавно да бъде изтеглена от пазара. Редица инициативи на ЕС намалиха броя на огнищата на салмонела почти наполовина от 2010 г. насам - благодарение на координираните усилия за подобряване на безопасността на храните в ЕС.

ЩОМ Е НАПИСАНО, ЗНАЧИ Е ВЯРНО

Трябва ли да се притеснявам, че здравната информация върху кофичката ми с кисело мляко е по-скоро измислица, отколкото истина? В никакъв случай. В ЕС всички твърдения за качествата на даден продукт се проверяват научно и след това се потвърждават или отхвърлят от експерти от страни в ЕС. Целта е да се гарантира, че всички здравни твърдения, посочени върху етикетите, са верни. Така че ако търся хранителен продукт, който да ми помогне да контролирам холестерола си, мога спокойно да се доверя на написаното върху опаковката.

Как действа

Храната е по-вкусна, когато е произведена по честен и безопасен начин. Правилата на ЕС в областта на селското стопанство, околната среда и безопасността на храните гарантират, че селскостопанската продукция се отглежда в здравословна и контролирана среда с уважение към стопаните и местните традиции. ЕС е въвел строги процедури, за да защити храната ми по нейния път от фермата през преработвателите и опаковчиците до супермаркетите. Тъй като Европейският орган за безопасност на храните следи отблизо за възможни рискове, свързани с моята храна, когато дойде време за хранене, мога спокойно да ѝ се насладя. 

  Знаете ли, че?

  3500

  /euandme/file/755_bghealthy-food.png

  е приблизителният брой продукти, регистрирани по различните системи за качество в ЕС. Има три емблеми, които мога да търся върху етикетите: Защитено наименование за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храна с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

  44 милиона

  /euandme/file/754_bghealthy-food2.png

  е броят на хората, заети в хранително-вкусовата промишленост в ЕС

  11 %

  /euandme/file/753_bghealthy-food3.png

  е сумата, отделяна за храна от средностатистическо домакинство - наполовина в сравнение с отделяната през 1962 г.

  Нула

  /euandme/file/839_bgnature5.png

  Прекратена е употребата на антибиотични стимулатори на растежа във фуражите за животни, откакто забраната влезе в сила през 2006 г.

  Director's Video

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  "Oona", режисьор Зайда Бергрот

  След като се изгубва в страшна гора, младо момиче трябва да разчита на помощта на неподозиран приятел, за да намери пътя към дома.

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  /euandme/file/20936_bgOona: официален трейлър на #EUandME

  /euandme/file/20937_bgЗад кулисите на Oona: късометражен филм на #EUandMe

  Истории на # EUandME

  “I’m dreaming of a world without food waste”

  Dalibor Matijević has founded some 6 start-ups in the last 8 years, combining lasting social innovation for people and for the environment. He embarked on this path as a child, helping all those who needed it. He is the founder and owner of the Robin Food store and trademark, which tackles global issues relating to social responsibility.

  You might want to read these

  The story of Dovile

  #EUandME Thanks to EU support, Dovile is able to learn more about marketing, business management and accounting in order to help create a successful peanut butter business.

  The story of Ingibjorg

  #EUandME Thanks to EU regulations, it is easy for Ingibjorg to find food suitable for her vegan diet.

  От какво друго се вълнувате?

  Не можете да спрете да купувате готварски книги?

  Може би е време за промяна на кариерата...

  Голямата ми мечта е да получа професионална подготовка за готвач!Ароматът на топъл хляб ме кара да мечтая за собствена пекарна

  Гастроном ли сте? Научете повече за устойчивия начин на живот: