Ett grönt samhälle

Jättebra!
Kul att se att du brinner för
Ett grönt samhälle
Visa alla passioner
MIN HÅLLBARHET. MITT LIV.

Återvinn, återanvänd, reparera och hindra plast från att hamna i havet  

ETT NYTT GREPP OM PLASTEN

När jag slänger påsen där min smörgås legat, min salladskartong eller min vattenflaska efter lunch försvinner de inte. De blir till avfall. Den plast jag slänger utan en tanke hamnar i våra hav och ödelägger livet i havet. Och det som hamnar i havet kommer tillbaka till våra tallrikar. Uppskattningsvis har 30 procent av den fisk jag köper plast i magen. EU tar detta problem på allvar och vill minska mängden plast vi slänger, hålla den borta från våra hav och se till att alla plastförpackningar är återvinningsbara senast år 2030.

REPARERA, ÅTERANVÄND, REPETERA

Tänk efter noga innan du slänger hushållsapparater som fortfarande fungerar. Om vi ska bli hållbara måste vi förändra vårt sätt att tänka på återanvändning. Genom att öka effektiviteten för mina produkter med hjälp av särskilda ekodesignförordningar bygger EU upp ett samhälle där varor håller, är enkla att reparera och kan återvinnas när de inte längre går att nyttja. Så sy igen revan i jackan, laga dammsugaren och återvinn kylskåpet. Det är en värdefull resurs för vår ekonomi och bättre för miljön!

FRÅN MIG TILL DIG

Minns du elverktyget jag köpte för ett antal år sedan? Jag har bara använt det två gånger. Det kanske skulle ha varit bättre att samäga det? EU:s initiativ för kretsloppsekonomi uppmuntrar medborgarna att tänka smart när det gäller att spara och återanvända ägodelar. Lånebutiker, reparationskaféer och återvinningsboutiquer växer upp över hela EU och uppmuntrar till ett miljövänligt, harmoniskt och kreativt sätt att använda och återanvända produkter.

HANTERING AV METALLER

Vare sig det gäller en trasig gammal TV eller en bärbar dator som har dragit sin sista suck har mina elprylar fortfarande ett värde: ädelmetallerna i dem går att återanvända. EU ser till att dessa ädelmetaller utvinns på lämpligt sätt. Det minimerar spillet och gör att gamla tangentbord och trasiga DVD-spelare kan bli till nytta igen. Så nästa gång min brödrost lämnar jordelivet kan jag hjälpa till att skydda planetens värdefulla naturresurser genom att återvinna den.

HÖJDA STANDARDER

Vi måste alla dra vårt strå till stacken när det gäller miljön, och EU är inget undantag. Som en direkt följd av lagstiftningen i EU lever jag i ett samhälle som ständigt förbättrar sina strategier för avfallshantering. Deponier som inte uppfyller EU:s standarder stängs ned. Offentliga byggnader har blivit mer energisnåla, vilket minskar förbrukningen av fossila bränslen, och mer avfall än någonsin återvinns. Men det är inte allt: EU:s investeringar har hjälpt till att ansluta sju miljoner människor till nya eller förbättrade avloppsreningsanläggningar.

Så här fungerar det

EU håller på att omvandlas från ett slit och släng-samhälle som slösar med naturresurser och underblåser klimatförändringen till en miljövänlig och hållbar kretsloppsekonomi. Enligt EU:s regler måste företagen nu designa produkter som håller längre och är enklare att reparera, återanvända och återvinna. Ambitiösa avfallsminsknings- och återvinningsmål har ställts upp, och sökandet efter sätt att omvandla en branschs avfall till en annans råmaterial prioriteras.

  Visste du detta?

  480 kg

  /euandme/file/765_svgreen-society.png

  Vikten på det kommunala avfall som genereras per person och år i EU. Det är ungefär vad en grizzlybjörn väger!

  47 %

  /euandme/file/764_svgreen-society2.png

  av allt kommunalt avfall återvanns eller komposterades 2016, vilket är en ökning med 30 procent sedan 1995.

  59 %

  /euandme/file/763_svgreen-society3.png

  Andelen plastavfall som kommer direkt från förpackningar.

  4,2 miljoner

  /euandme/file/762_svgreen-society4.png

  Antalet personer i EU som just nu jobbar i miljöbranschen eller med gröna jobb - en sektor som har vuxit mycket snabbare än andra områden i ekonomin sedan 2000.

  500 euro per år

  /euandme/file/761_svgreen-society5.png

  Beloppet varje hushåll i EU skulle kunna spara genom att slänga mindre mat.

  Director's Video

  /euandme/file/21912_svOona: en kortfilm från #EUandME regisserad av Zaida Bergroth

  Oona, regisserad av Zaida Bergroth

  En ung flicka behöver förlita sig på en osannolik väns hjälp efter att ha gått vilse och hamnat i en läskig skog.

  /euandme/file/21912_svOona: en kortfilm från #EUandME regisserad av Zaida Bergroth

  /euandme/file/21913_svOona: den officiella #EuandME-trailern

  /euandme/file/21914_svBakom kulisserna på Oona: en kortfilm från #EUandMe

  #EUandME berättelser

  The story of Jael

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to reduce her plastic footprint and work in a packaging-free grocery store.

  You might want to read these

  “I’m dreaming of a world without food waste”

  Dalibor Matijević has founded some 6 start-ups in the last 8 years, combining lasting social innovation for people and for the environment. He embarked on this path as a child, helping all those who needed it. He is the founder and owner of the Robin Food store and trademark, which tackles...

  Josephines berättelse

  #EUandME Tack vare EU har Josephine kunnat starta ett företag som tillverkar miljövänliga tygpåsar för att begränsa plastavfallet.

  The story of Sandra

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to study abroad which inspired her to combine her hobby of painting with ecology to reduce plastic bag usage.

  Vad mer brinner du för?

  För att få ett harmoniskt samhälle är det inte bara miljön vi måste skydda.

  Vad är värdefullt för dig?

  Människor ska skyddas!Information är makt - vi ska skydda våra data