Πράσινη κοινωνία

Υπέροχα!
Χαίρομαι που έχεις πάθος με το θέμα
Πράσινη κοινωνία
Δες όλα τα θέματα
Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΟΥ. Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Ανακύκλωσε, επαναχρησιμοποίησε, επισκεύασε και εμπόδισε τα πλαστικά να καταλήγουν στις θάλασσές μας  

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Όταν πετάω το σακουλάκι του σάντουιτς, τη συσκευασία της σαλάτας ή το μπουκαλάκι από το νερό στα σκουπίδια μετά το μεσημεριανό μου, δεν εξαφανίζονται -μετατρέπονται σε απορρίμματα. Το πλαστικό που πετάω χωρίς δεύτερη σκέψη φθείρεται μέσα στις θάλασσές μας και αφανίζει τη θαλάσσια ζωή. Και ό, τι βρεθεί μέσα στις θάλασσές μας, καταλήγει τελικά στο πιάτο μας: Υπολογίζεται ότι το 30 % των ψαριών που αγοράζω μπορεί να έχουν ίχνη πλαστικού στα εντόσθιά τους. Η ΕΕ κάνει σοβαρές προσπάθειες για να μειώσει την ποσότητα πλαστικού που πετάμε, να το εμποδίσει να φτάσει στις θάλασσές μας και να εξασφαλίσει την υιοθέτηση ανακυκλώσιμων πλαστικών υλών σε όλες τις συσκευασίες μέχρι το 2030.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ας το σκεφτούμε πολύ καλά προτού πετάξουμε στα σκουπίδια οικιακές συσκευές που εξακολουθούν να λειτουργούν. Για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον, χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας σε θέματα επαναχρησιμοποίησης. Κάνοντας τα προϊόντα που χρησιμοποιώ πιο αποτελεσματικά μέσω συγκεκριμένων ειδικών κανονισμών περί οικολογικού σχεδιασμού, η ΕΕ χτίζει μια κοινωνία όπου τα αγαθά σχεδιάζονται έτσι ώστε να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, να επισκευάζονται εύκολα και, όταν φτάνουν στο τέλος της λειτουργικής ζωής τους, να ανακυκλώνονται. Γι' αυτό ας διορθώσουμε το σκίσιμο σε εκείνο το παλτό, ας επισκευάσουμε την ηλεκτρική σκούπα και ας ανακυκλώσουμε το ψυγείο. Αντιπροσωπεύουν πολύτιμους πόρους για την οικονομία μας και το περιβάλλον!

ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Θυμάσαι εκείνο το ηλεκτρικό εργαλείο που αγόρασα πριν από χρόνια; Το χρησιμοποίησα μόνο για 2 έργα DIY - μήπως θα ήταν καλύτερα να το μοιράζομαι με άλλους; Η στήριξη της ΕΕ στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας ενθαρρύνει τους πολίτες να κινούνται έξυπνα σε θέματα εξοικονόμησης χρημάτων και επαναχρησιμοποίησης των προσωπικών τους ειδών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνουν την εμφάνισή τους καταστήματα δανεισμού, συνεργεία όπου ο πελάτης πραγματοποιεί ο ίδιος τις επισκευές και μπουτίκ ανακύκλωσης, ευνοώντας έναν οικολογικό, ισορροπημένο και δημιουργικό τρόπο να χρησιμοποιούμε και να επαναχρησιμοποιούμε τα διάφορα προϊόντα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

Είτε πρόκειται για μια παλιά χαλασμένη τηλεόραση είτε για έναν κατεστραμμένο φορητό υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά μου είδη εξακολουθούν να έχουν κάποιον σκοπό στη ζωή: τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Η ΕΕ διασφαλίζει ότι αυτά τα πολύτιμα μέταλλα αποσπώνται σωστά, ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα και επιτρέποντας σε παλιά πληκτρολόγια και χαλασμένες συσκευές αναπαραγωγής DVD να φανούν ξανά χρήσιμα. Επομένως, την επόμενη φορά που η τοστιέρα μου "τα τινάξει", μπορώ να συμβάλω στην προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων ανακυκλώνοντάς την.

ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον -η ΕΕ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως άμεσο αποτέλεσμα της νομοθεσίας της EE, ζω σε μια κοινωνία που βελτιώνει διαρκώς τις στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων. Οι χώροι υγειονομικής ταφής που κρίνονται κατώτεροι των προτύπων της ΕΕ κλείνουν, τα δημόσια κτίρια έχουν ενισχύσει την ενεργειακή τους απόδοση, μειώνοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ενώ σήμερα ανακυκλώνονται περισσότερα απορρίμματα από ποτέ. Εκτός αυτού, οι επενδύσεις της ΕΕ βοήθησαν 7 εκατομμύρια ανθρώπους να συνδεθούν σε νέα ή βελτιωμένα δίκτυα επεξεργασίας λυμάτων.

Πώς λειτουργεί

Η ΕΕ εγκαταλείπει το μοντέλο μιας σκουπιδοπαραγωγικής κοινωνίας που σπαταλά τους φυσικούς πόρους και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, υπέρ μιας πράσινης, βιώσιμης, κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, οι εταιρίες υποχρεούνται πλέον να σχεδιάζουν προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και είναι πιο εύκολο να επισκευαστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των απορριμμάτων και αύξησης της ανακύκλωσης, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η αναζήτηση λύσεων ώστε τα απόβλητα ενός κλάδου να αξιοποιούνται ως πρώτη ύλη σε κάποιον άλλον.

  Το γνώριζες ότι

  480 ΚΙΛΑ

  /euandme/file/765_elgreen-society.png

  Το βάρος των αστικών αποβλήτων ανά άτομο κάθε χρόνο στην ΕΕ - περίπου όσο το βάρος μιας μεγαλόσωμης αρκούδας γκρίζλι!

  47%

  /euandme/file/764_elgreen-society2.png

  των αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε είτε κομποστοποιήθηκε το 2016 - μια αύξηση 30 % από το 1995.

  59 %

  /euandme/file/763_elgreen-society3.png

  Το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων που προέρχεται αποκλειστικά από υλικά συσκευασίας.

  4,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

  /euandme/file/762_elgreen-society4.png

  Ο αριθμός των ατόμων στην ΕΕ που εργάζονται σήμερα σε οικολογικές βιομηχανίες ή σε "πράσινες" θέσεις εργασίας -πρόκειται για τον κλάδο με την ταχύτερη ανάπτυξη από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας από το 2000.

  500 EUR ΕΤΗΣΙΩΣ

  /euandme/file/761_elgreen-society5.png

  Το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει κάθε νοικοκυριό στην ΕΕ αν μείωνε τα υπολείμματα τροφών.

  Director's Video

  /euandme/file/21015_elOona: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Ζάιντα Μπέργκροθ

  Oona, σκηνοθεσία Zaida Bergroth

  Όταν ένα μικρό κορίτσι χάνεται και περιφέρεται σε ένα απειλητικό δάσος, πρέπει να βασιστεί στη βοήθεια ενός απρόσμενου φίλου για να βρει το δρόμο για το σπίτι της.

  /euandme/file/21015_elOona: ταινία μικρού μήκους του #EUandME σε σκηνοθεσία Ζάιντα Μπέργκροθ

  /euandme/file/21016_elOona: το επίσημο trailer της εκστρατείας #EUandME

  /euandme/file/21017_elΣτα παρασκήνια της ταινίας Oona: μια ταινία μικρού μήκους του #EUandMe

  Digital stories

  The story of Jael

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to reduce her plastic footprint and work in a packaging-free grocery store.

  You might want to read these

  “I’m dreaming of a world without food waste”

  Dalibor Matijević has founded some 6 start-ups in the last 8 years, combining lasting social innovation for people and for the environment. He embarked on this path as a child, helping all those who needed it. He is the founder and owner of the Robin Food store and trademark, which tackles...

  The Story of Josephine

  #EUandME Thanks to the EU, she has set up a company to manufacture eco-friendly cloth bags in order to curb plastic waste. 

  The story of Sandra

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to study abroad which inspired her to combine her hobby of painting with ecology to reduce plastic bag usage.

  Με τι άλλο παθιάζεσαι;

  Για να έχουμε μια ευτυχισμένη κοινωνία, δεν αρκεί να διατηρήσουμε μόνο το περιβάλλον

  Τι είναι πολύτιμο για σένα;

  Οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία!Οι πληροφορίες είναι δύναμη -πρέπει να διατηρούμε τα δεδομένα μας ασφαλή