„Зелено“ общество

Чудесно!
Радваме се да научим, че се вълнувате от
„Зелено“ общество
Вижте всички интереси
МОЕТО УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ. МОЯТ ЖИВОТ.

Рециклиране, повторно използване, ремонт и край на пластмасата в морето  

ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ПЛАСТМАСАТА

Когато изхвърля торбичката от сандвича, кутията от салатата или бутилката от водата си, след като се наобядвам, те не изчезват, а се превръщат в отпадъци. Пластмасата, която, без да се замисля, трупам в кошчето за боклук, се изхвърля в нашите океани и унищожава живота в тях. А това, което попада в океаните ни, рано или късно попада и в чиниите ни. Около 30% от рибата, която купувам, може да има пластмаса в червата. ЕС е твърдо решен да намали количеството на изхвърляната пластмаса, да я държи далеч от океаните и да направи така, че до 2030 г. всички пластмасови опаковки да могат да се рециклират.

ПОПРАВЯНЕ И ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ

Ако искаме да водим устойчив начин на живот, трябва добре да помислим, преди да изхвърлим електроуредите, които все още работят. Повишавайки ефективността на продуктите чрез специални изисквания за екологичен дизайн, ЕС създава общество, в което продуктите са проектирани да служат дълго, да се поправят лесно и да се рециклират, когато вече не могат да се ползват по предназначение. Затова нека да зашием скъсаното палто, да поправим прахосмукачката и да дадем хладилника за рециклиране - това е по-добре както за икономиката, така и за околната среда!

ОТ МЕН ЗА ТЕБ

Какво стана с онзи електрически инструмент, който си купих преди години? Ползвах го само за 2 мои самоделни проекта, а може би трябваше да го споделя с други хора? В стремежа си да изгради кръгова икономика ЕС насърчава гражданите да бъдат по-разумни при опазването и повторното използване на вещите си. Пунктове за предмети под наем, кафенета за поправка на уреди и бутици за рециклиране никнат като гъби в целия ЕС, поощрявайки изграждането на един по-екологичен, хармоничен и творчески подход към вещите и повторното им използване.

УПРАВЛЕНИЕ НА МЕТАЛИТЕ

Независимо дали става дума за стар телевизор или за лаптоп, който вече не върши работа, електронните и електрическите устройства все още служат за нещо, защото ценните метали в тях могат да се използват повторно. ЕС се грижи ценните метали да бъдат правилно извлечени, като по този начин ограничава количеството на отпадъците и прави старите клавиатури и повредените DVD плейъри отново полезни. Следващия път, когато тостерът се счупи, помогнете за опазването на ценните природни ресурси на планетата и го дайте за рециклиране.

ПО-ВИСОКИ СТАНДАРТИ

Всеки от нас трябва да даде своя принос за околната среда - ЕС също има този дълг. Благодарение на законодателните мерки на ЕС живея в общество, което непрестанно подобрява стратегиите си за управление на отпадъците. Депата за отпадъци, които вече не отговарят на стандартите на ЕС, се затварят, обществените сгради са по-енергийно ефективни, което води до по-малко използване на изкопаеми горива, както и се рециклират повече отпадъци от когато и да било. Освен това благодарение на инвестициите на ЕС 7 милиона души са свързани към нови или подобрени пречиствателни съоръжения за отпадни води.

Как действа

ЕС прави преход от общество на отпадъците, което пилее природните ресурси и допринася за климатични промени, към „зелена“, устойчива и кръгова икономика. Съгласно правилата на ЕС компаниите вече са задължени да създават продукти с по-дълъг експлоатационен срок, които са лесни за поправяне, повторно използване и рециклиране. Поставени са амбициозни цели за намаляване и рециклиране на отпадъците, а намирането на начини за превръщането на отпадъците на една промишленост в суровини за друга става приоритет.

  Знаете ли, че?

  480 кг

  /euandme/file/765_bggreen-society.png

  е теглото на битовите отпадъци, които изхвърля един човек в ЕС за една година - горе-долу колкото тежи една мечка гризли!

  47%

  /euandme/file/764_bggreen-society2.png

  от битовите отпадъци са били рециклирани или компостирани през 2016 г. - с 30% повече, отколкото през 1995 г.

  59%

  /euandme/file/763_bggreen-society3.png

  е процентът на пластмасовите отпадъци, които идват директно от опаковки.

  4,2 милиона

  /euandme/file/762_bggreen-society4.png

  души в ЕС в момента работят в екологични отрасли или заемат зелени работни места - от 2000 г. насам този сектор се разраства много по-бързо от другите икономически отрасли.

  500 евро на година

  /euandme/file/761_bggreen-society5.png

  е сумата, която всяко домакинство в ЕС може да спести, ако намали количеството изхвърляна храна.

  Director's Video

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  "Oona", режисьор Зайда Бергрот

  След като се изгубва в страшна гора, младо момиче трябва да разчита на помощта на неподозиран приятел, за да намери пътя към дома.

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  /euandme/file/20936_bgOona: официален трейлър на #EUandME

  /euandme/file/20937_bgЗад кулисите на Oona: късометражен филм на #EUandMe

  Digital stories

  The story of Jael

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to reduce her plastic footprint and work in a packaging-free grocery store.

  You might want to read these

  “I’m dreaming of a world without food waste”

  Dalibor Matijević has founded some 6 start-ups in the last 8 years, combining lasting social innovation for people and for the environment. He embarked on this path as a child, helping all those who needed it. He is the founder and owner of the Robin Food store and trademark, which tackles...

  The Story of Josephine

  #EUandME Thanks to the EU, she has set up a company to manufacture eco-friendly cloth bags in order to curb plastic waste. 

  The story of Sandra

  #EUandME Thanks to the EU, she was able to study abroad which inspired her to combine her hobby of painting with ecology to reduce plastic bag usage.

  От какво друго се вълнувате?

  За едно щастливо общество не е достатъчно да закриляме само околната среда

  Какво е ценно за вас?

  Хората се нуждаят от закрила!Информацията е сила - трябва да защитаваме данните си