Drepturi fundamentale

Splendid!
Ne bucurăm să vedem că sunteți pasionați de
Drepturi fundamentale
Vizualizați toate pasiunile
DREPTURILE MELE. VIAȚA MEA.

Trăiesc într-o societate democratică unde egalitatea este garantată, iar drepturile și libertățile mele umane sunt protejate.

Uniți în diversitate

Suntem cu toții diferiți, iar acest lucru face viața interesantă. Deoarece locuiesc în UE, pot să duc o viață în libertate și egalitate, indiferent ce gen, vârstă, dizabilitate, religie, etnie sau orientare sexuală aș avea.

Exprimați-vă opinia!

Indiferent că trimit un mesaj pe Twitter cu privire la un film nou, că vorbesc cu un prieten despre religia mea sau că discut despre un protest pe care l-am văzut la știri, opinia mea este valoroasă și am dreptul să o exprim. Este ceea ce face ca democrația să meargă mai departe. Libertatea de exprimare este piatra de temelie a UE și, indiferent unde locuiesc, am dreptul de a vorbi despre ideile și convingerile mele.

Știri de ultimă oră

Indiferent de unde mă informez – din mediul online, de la televizor sau din ziare – fiecare agenție de știri are libertatea să prezinte fidel evenimentele actuale, chiar dacă aceasta presupune criticarea unei politici sau a unui partid politic. Astfel am posibilitatea de a-mi crea opinii informate despre evenimentele politice, despre problemele consumatorilor și despre tipul de societate în care îmi doresc să trăiesc. Din fericire, Comisia colaborează cu platforme precum Facebook și Twitter pentru a combate discursul de incitare la ură și terorismul. Prin urmare, dacă observ într-adevăr ceva ilegal, pot trimite o raportare, iar administratorii vor șterge postarea.

Echitabil și corect

Realitatea nu corespunde întotdeauna planurilor, însă în astfel de situații știu că UE este aici pentru a asigura găsirea unei soluții echilibrate. Am dreptul la justiție și la un proces echitabil, putând totodată accesa documente și arhive ale organismelor UE. De asemenea, pot aduce orice caz la cunoștința Curții de Justiție a Uniunii Europene, atunci când consider că există motive de îngrijorare cu privire la legalitatea unui act, că s-a făcut un abuz de putere sau că o organizație este lipsită de competență. Iar dacă sunt de părere că nu beneficiez de un tratament echitabil din partea unei instituții europene, pot să trimit cauza mea Ombudsmanului.

Lucrul împreună în condiții echitabile

Locul de muncă poate fi stresant uneori, prin urmare este confortabil să știu că UE îmi protejează drepturile când mă aflu acolo. Dacă simt că am parte de un tratament diferențiat la locul de muncă, poate din cauza religiei sau a orientării sexuale, pot să mă adresez organismului național de promovare a egalității, sindicatului sau oricărei organizații neguvernamentale relevante, care mă va putea ajuta. Legislația UE prevede că trebuie să beneficiez de un tratament egal cu cel aplicat tuturor celor cu care lucrez, pentru a-mi garanta posibilitatea de a avea o carieră împlinită și fericită.

Cum funcționează

Deoarece trăiesc în UE, drepturile și libertățile mele sunt stipulate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În acest document, UE indică fără echivoc că orice om este născut liber și egal în ceea ce privește respectul și drepturile pe care le merită. Carta asigură faptul că cetățenii UE – persoane de vârste, genuri, rase, orientări sexuale, religii și opinii diferite – pot trăi unii lângă alții în pace și armonie. Aceste principii sunt posibile grație faptului că UE este un stat de drept, ceea ce înseamnă că oricine în orice societate are aceleași libertăți și drepturi legale și ar trebui să beneficieze de același tratament. Statul de drept îmi protejează dreptul de vot și previne abuzul de putere din partea guvernelor. 

  Știați că?

  65 %

  /euandme/file/699_rofundamental-rights.png

  Procentul de europeni care afirmă că au cunoștință de conținutul Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în timp ce 35 % dintre aceștia nu au auzit niciodată de ea.

  70 %

  /euandme/file/698_rofundamental-rights2.png

  Procentul de europeni care au prieteni sau cunoștințe care sunt de altă religie sau au alte convingeri decât ei, numărul acestora fiind în creștere.

  6 milioane

  /euandme/file/697_rofundamental-rights3.png

  Numărul persoanelor de etnie romă (cea mai numeroasă minoritate din Europa) care trăiesc în UE. Majoritatea sunt cetățeni ai UE.

  Toleranță zero pentru discriminare

  /euandme/file/696_rofundamental-rights4.png

  UE a fost prima organizație internațională care a recunoscut în mod explicit prin lege orientarea sexuală ca temei juridic al discriminării.

  Director's Video

  /euandme/file/forma-un-scurtmetraj-euandme-regizat-de-jaco-van-dormael_roForma: un scurtmetraj #EUandME regizat de Jaco Van Dormael

  The Shape, regizat de Jaco Van Dormael

  O furtună este la orizont. Atunci când un nor negru acoperă un mic sat, locuitorii descoperă că acesta ar putea pune capăt nu numai cerului albastru.

  /euandme/file/forma-un-scurtmetraj-euandme-regizat-de-jaco-van-dormael_roForma: un scurtmetraj #EUandME regizat de Jaco Van Dormael

  /euandme/file/forma-trailerul-oficial-euandme_roForma: trailerul oficial #EUandME

  /euandme/file/%C3%AEn-culisele-filmului-forma-un-scurtmetraj-euandme_roÎn culisele filmului Forma: un scurtmetraj #EUandME

  Povești #EUandME

  Digital inclusion for all

  Patrick de la Hamette, engineer, is working in the social security sector and wants to help others in a concrete and practical way. A few years ago, he started volunteering and co-founded a non-profit organisation to support digital inclusion. He had not realised how big and satisfying this project would become.

  You might want to read these

  The story of Wolgan

  #EUandME Thanks to the EU, Wolgan was able to set up an organic, eco-friendly, fair trade clothes brand, while living as his authentic self-thanks to equal rights legislation.

  Love is the only way: living as your authentic self in the EU

  Seta Youth Committee Chair Seve Hujanen has never been afraid to be herself and embrace her individuality. Seve works as a nurse and acts as a mentor in a support group for gender minorities. She considers the human rights of gender and sexual minorities a serious issue and that is why her motto...

  Hemiciclo: Transparency just a few clicks away

  Working at the European Parliament in Brussels strengthened David Crisóstomo's conviction that democracy does not work without transparency. For there to be transparency, people need to know what is really happening in democratic institutions, which is not always the case. In the case of...

  Ce altceva vă mai pasionează?