Iskanje zaposlitve

Super!
Veseli nas, da ste navdušeni nad
iskanjem zaposlitve
Ogled tem, ki vas morda navdušujejo
MOJE AMBICIJE. MOJE ŽIVLJENJE.

Poiščite dobro službo ali pa pomoč pri iskanju

Naslednji koraki

Ne glede na to, ali ste pred nedavnim končali študij ali pravkar pustili službo, je normalno, da se sprašujete, kaj je naslednji korak. Niste sami: okoli 6,3 milijona mladih Evropejcev je v enakem položaju. Shema EU Jamstvo za mlade vam zagotovi ponudbo za zaposlitev, izobraževanje ali pripravništvo v štirih mesecih po tem, ko ste postali brezposelni ali končali izobraževanje. Prijavite se lahko na nacionalnem javnem zavodu za zaposlovanje ali pri drugem ponudniku, ki da vaši karieri zagon ali omogoči, da se vrnete k študiju.

Sprememba smeri

Raziskave kažejo, da menjamo poklic ali delovno mesto najmanj 5-krat v času delovne dobe. Z vsakim novim začetkom se pojavi potreba po prekvalifikaciji, saj je treba pridobiti znanje in spretnosti za novo delo. Ne glede na to, ali potrebujemo novo praktično znanje ali dodatne kvalifikacije, se lahko prijavimo na tečaje za usposabljanje, ki jih financirajo Evropski socialni sklad.

Delovna mesta brez meja

Vas mika potovanje? Ko iščemo zaposlitev, nismo omejeni le na svojo državo. Odprta vam je celotna EU. Program Tvoja prva zaposlitev EURES, ki ima na spletu več kot 2300 prostih mest, vam pomaga začeti kariero v drugi državi članici, vam določi svetovalca in predlaga priložnosti za zaposlitev, ki bi vam lahko ustrezale. Če se pojavi možnost razgovora za delovno mesto v tujini, vam program lahko celo financira pot.

PRISPEVAJMO K SPREMEMBAM

Delo v pisarni ni za vsakogar. Če vam je bližja ideja obnove šole ali pomoč prosilcem za azil, ki so ravnokar prispeli v EU, potem razmislite o prijavi v program Evropska solidarnostna enota. V okviru tega so vam na voljo plačane in prostovoljske priložnosti pri projektih po vsej Evropi. Kaj torej čakate?

DELO ZA EVROPO

Če vam je všeč EU in se želite pridružiti 55.000 ljudem, ki omogočajo njeno delovanje, je kariera v institucijah EU lahko prava odločitev za vas. Ustanove z lokacijami po vsej Evropi, ali pa v središčih v Bruslju ali Luksemburgu, omogočajo delo v zelo raznovrstnih ekipah in iščejo odgovore na nekatere najbolj pereče izzive, s katerimi se srečujemo kot družba. Za več informacij o delovnih mestih, ki so na voljo, obiščite spletno stran Evropskega urada za izbor osebja.

Priložnost je pred vrati

Ste opazili vrzel na trgu? Ste si vedno želeli biti šef? Če imamo odlično zamisel in precej podjetniškega duha, nam lahko pri ustanavljanju lastnega podjetja pomaga EU. Države EU se spodbuja, da dosežejo določene cilje, vključno z omogočanjem podjetnikom, da svoje podjetje ustanovijo v največ 3 delovnih dneh za največ 100 EUR. Prav tako ni nujno, da nam bodo finance povzročale glavobol. Možnosti financiranja lahko preučimo prek evropskega kluba zagonskih podjetij (Startup Europe Club), pomoč pri širjenju in razvoju našega podjetja pa lahko poiščemo tudi prek evropskega partnerstva za zagonska podjetja (Startup Europe Partnership)

Kako deluje

Vstop na karierno pot lahko mladi osebi prestavlja velik izziv. Prek sheme Jamstvo za mlade, ki je od leta 2014 priložnost ponudila že 3,5 milijona mladim, ali prek drugih programov in pobud EU lahko nudi podporo pri iskanju zaposlitve. Od leta 2013 so te sheme zagotovile 1,6 milijona manj brezposelnih mladih v EU. Če ste zagnani in motivirani, vam EU lahko ponudi kompetence in znanja, ki jih potrebujete, da najdete zaposlitev. 

  Ali ste vedeli?

  2 milijona

  /euandme/file/718_slfinding-job.png

  Za toliko se je zmanjšalo število brezposelnih Evropejcev od leta 2013.

  8,8 milijarde EUR

  /euandme/file/717_slfinding-job2.png

  Znesek proračunskih sredstev EU, namenjenih spodbujanju zaposlovanja mladih v regijah z več kot 25-odstotno brezposelnostjo mladih.

  11 milijonov

  /euandme/file/716_slfinding-job3.png

  Število mladih, ki so dobili priložnost za zaposlitev s shemo Jamstva za mlade.

  4 meseci

  /euandme/file/715_slfinding-job4.png

  Program Jamstvo za mlade želi v štirih mesecih po koncu študija ali izgubi zaposlitve mladim zagotoviti kakovostne ponudbe za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje ali pripravništvo.

  Director's Video

  /euandme/file/22757_slKljuč: kratki film #EUandME v režiji Valerie Muller in Angelina Preljocaja

  Ključ, režija: Valerie Muller in Angelina Preljocaja

  Med nenapovedanim varnostnim pregledom gradbišča pride do neljubega zapleta. Delavci morajo sodelovati, da odpravijo zmešnjavo – toda nekdo manjka ...

  /euandme/file/22757_slKljuč: kratki film #EUandME v režiji Valerie Muller in Angelina Preljocaja

  /euandme/file/22758_slKljuč: uradni napovednik #EUandME

  /euandme/file/22759_slV zakulisju Ključa: kratki film #EUandME

  La Cle SL

  /euandme/file/21929_slParty Animal: kratki film v okviru pobude #Euandme, ki ga je režiral Yorgos Zois

  Party Animal, režija: Yorgos Zois

  Alex je energičen 25-letnik, ki bi naredil vse za ples. Njegova služba ga omejuje, počuti se ujetega, a nenadoma dobi navdih.

  /euandme/file/21929_slParty Animal: kratki film v okviru pobude #Euandme, ki ga je režiral Yorgos Zois

  /euandme/file/21930_slParty Animal: uradni napovednik v okviru pobude #Euandme

  /euandme/file/21931_slZakulisje filma Party Animal, kratkega filma v okviru pobude #Euandme

  #EUandME zgodbe

  I now have a stable job that suits me perfectly

  Mariane had some difficulty finding a job in social work after finishing her degree. She registered with Pôle Emploi, a French governmental agency that supports unemployed people, and benefitted from Intensive Youth Support, a scheme co-funded by the European Social Fund. Thanks to the scheme, Mariane has now found a job in her chosen field.

  Morda želite prebrati te zgodbe

  Odyssey of ‘Pušku pušku’ chairs: How the bean bag became stylish furniture

  When a resident of Vilnius, Remigijus Balčiūnas created his first bean bag chair 10 years ago hoping to surprise guests with an unusual, yet cosy element in his sitting-room. Today the products of Remigijus’ bean bag chairs company are presented at international exhibitions and adorn the homes...

  Od igranja iger do uspešnega visoko tehnološkega podjetja

  Mateja Vengusta so od nekdaj zanimale nove tehnologije, navdihovale drzne ideje in računalniške igre, zato je zbral ekipo, s katero je zasnoval VR platformo. Kmalu je ugotovil, da je platformo moč uporabiti tudi za pomembnejše zadeve. Nastal je start-up Nervtech. Matej je njegov soustanovitelj...

  From Madrid to Copenhagen: ‘’To me, it was just a country far to the north’’

  It has been 7 years since Cristina Giron Delgado replaced warm Madrid with rainy and foreign Denmark. It started with a course at the Technical University of Denmark which led to a permanent job. Now she is also the founder of the SOMOS organisation that helps NGOs in Denmark.

  From daredevil adventures in Europe to travel journalism

  It’s hard to paint a picture of Mantas Bertulis, the founder of the popular talk show and travel portal ‘Kvepia kelionėm’ (‘It smells like travel’), unless it is possible to draw a trip. Mantas, who was fascinated by adventurers in his youth, decided to build a life that would allow him to...

  Diary of a Romanian in the EU: how your life can change when you have the courage to go for it

  Ana-Maria Hoogendorp left Romania 9 years ago to start a Master’s degree in Amsterdam. She overcame the fear of trying out a new experience and started a life from scratch in another community. After 9 years, Ana Maria developed close ties with Amsterdam through a successful career and made...

  The story of Duco

  #EUandME Thanks to support from the EU, Duco joined JINC and helps run an internship project which enables students to get work experience and improve their projects or talents.

  Stories by famous media journalists are encouraging change

  Finding a career after travelling to another country sounds like the plot of a fairy tale. However, for journalism student Berta Tilmantaitė, studying in Denmark for an Erasmus exchange programme helped her learn photojournalism. Now, Berta is a renowned Lithuanian multimedia journalist, a...