Een baan vinden

Geweldig!
Goed om te zien dat je warm loopt voor
Een baan vinden
Bekijk alle passies
MIJN AMBITIE. MIJN LEVEN.

Vind een goede baan of laat je helpen door een coach

Volgende stappen

Of ik nu net een cursus heb afgerond of een baan heb opgezegd, het is normaal dat ik me dan afvraag wat nu te doen. En ik ben niet de enige: ongeveer 6,3 miljoen jonge Europeanen zitten met hetzelfde. De Jongerengarantie van de EU heeft als doel om mij een baan, opleiding, plek in het leerlingwezen of stageplek te bieden binnen vier maanden nadat ik werkloos geworden ben of het onderwijs verlaten heb. Ik kan mij aanmelden via mijn nationale instantie voor arbeidsvoorziening of een andere dienst om mijn carrière op gang te helpen of weer een opleiding te gaan volgen.

Koerswijziging

Naar verwachting zal ik minstens vijf keer van baan veranderen tijdens mijn carrière. Elke frisse start vraagt om bijscholing om de vaardigheden te ontwikkelen die relevant zijn in mijn nieuwe werkterrein. Of ik nou behoefte heb aan praktische kennis of een extra diploma, ik kan mij altijd aanmelden voor opleidingen die gefinancierd worden door het Europees Sociaal Fonds.

Banen zonder grenzen

Reislustig? Ik ben niet beperkt tot mijn eigen land als ik een baan zoek; de hele EU ligt voor me open. Je eerste EURES-baan heeft meer dan 2300 vacatures online. Ze bieden persoonlijk advies, passende vacatures en hulp bij de start van een loopbaan in een ander land. Ze kunnen misschien zelfs mijn reiskosten vergoeden als ik in het buitenland op sollicitatiegesprek mag komen.

HET VERSCHIL MAKEN

Een kantoorbaan is niet voor iedereen geschikt. Als een school herbouwen of het helpen van asielzoekers die net in de EU zijn aangekomen mij meer aanspreekt, dan kan ik me aanmelden voor het Europees Solidariteitskorps. Er zijn betaalde en vrijwilligersfuncties beschikbaar in projecten door heel Europa, dus waar wacht ik nog op?

WERKEN VOOR EUROPA

Ik hou van de EU en ik wil een van de 55.000 mensen zijn die werken bij de EU. Ik denk dat een loopbaan bij een Europese instelling iets voor mij is. Er zijn vestigingen in de verste uithoeken van Europa en het kloppend hart is Brussel of Luxemburg. Binnen de Europese instellingen kan ik in een enorm divers team werken aan de belangrijkste uitdagingen die onze samenleving het hoofd moet bieden. Bij het Europees bureau voor personeelsselectie kan ik meer te weten komen over de beschikbare functies.

De kans dient zich aan

Heb je een gat in de markt ontdekt? Altijd al de baas willen zijn? Als ik een goed idee heb en een gedreven ondernemer ben, kan de EU me helpen mijn eigen bedrijf te starten. EU-landen worden aangemoedigd bepaalde doelen te halen. Een daarvan is ondernemers in staat te stellen binnen drie werkdagen een bedrijf te starten voor minder dan € 100. De financiering hoeft ook geen probleem te zijn. Ik kan de financieringsmogelijkheden uitzoeken via de Startup Europe Club en hulp krijgen bij het uitbreiden en ontwikkelen van mijn bedrijf via het Startup Europe Partnership

Hoe het werkt

Als jongere kan het lastig zijn om een eerste stap op de carrièreladder te zetten. Maar de EU staat klaar om mij te ondersteunen bij mijn banenjacht, of het nou via de Jongerengarantie is – die al sinds 2014 elk jaar meer dan 3,5 miljoen jongeren kansen heeft geboden – of via andere programma's en initiatieven. Dankzij deze programma's zijn er in de EU al 1,6 miljoen minder werkloze jongeren dan in 2013. Als ik de drive en het enthousiasme heb, dan kan de EU mij de vaardigheden geven die ik op de arbeidsmarkt nodig heb om een passende baan te vinden.

  Wist je dat?

  2 miljoen

  /euandme/file/718_nlfinding-job.png

  De werkloosheid onder Europeanen is sinds 2013 met zoveel gedaald.

  € 8,8 miljard

  /euandme/file/717_nlfinding-job2.png

  EU- budget vrijgemaakt voor het versterken van de werkgelegenheid voor jongeren in regio's met een jeugdwerkloosheid van meer dan 25%.

  11 miljoen

  /euandme/file/716_nlfinding-job3.png

  Het aantal jongeren dat een kans heeft gekregen via de Jongerengarantie.

  4 maanden

  /euandme/file/715_nlfinding-job4.png

  De Jongerengarantie heeft als doel om jongeren een goede baan, vervolgopleiding, opleiding in het leerlingwezen of stageplek te bieden binnen 4 maanden nadat zij werkloos werden of het onderwijs verlieten.

  Director's Video

  /euandme/file/22748_nlDe sleutel: Een #EUandME korte film geregisseerd door Valerie Muller en Angelin Preljocaj

  De sleutel, regie van Valerie Muller en Angelin Preljocaj

  Ramp slaat toe tijdens een geïmproviseerde veiligheidsinspectie van een bouwplaats. De arbeiders moeten samenwerken om de rommel op te lossen - maar niet iedereen is aanwezig ...

  /euandme/file/22748_nlDe sleutel: Een #EUandME korte film geregisseerd door Valerie Muller en Angelin Preljocaj

  /euandme/file/22749_nlDe sleutel: De officiële trailer #EUandME

  /euandme/file/22750_nlAchter de schermen van The Key: Een #EUandME korte film

  La Cle NL

  /euandme/file/21631_nlParty Animal: een #EUandME korte film van Yorgos Zois

  Party Animal, regie van Yorgos Zois

  Alex is een energieke vijfentwintigjarige die alles op alles zet om maar te blijven dansen. Hoewel hij veroordeeld is tot een uitzichtloze baan, slaat plotseling de inspiratie toe.

  /euandme/file/21631_nlParty Animal: een #EUandME korte film van Yorgos Zois

  /euandme/file/21634_nlParty Animal: the official #EUandME trailer

  /euandme/file/21638_nlAchter de schermen van Party Animal: een #EUandMe korte film

  #EUandME-verhalen

  I now have a stable job that suits me perfectly

  Mariane had some difficulty finding a job in social work after finishing her degree. She registered with Pôle Emploi, a French governmental agency that supports unemployed people, and benefitted from Intensive Youth Support, a scheme co-funded by the European Social Fund. Thanks to the scheme, Mariane has now found a job in her chosen field.

  You might want to read these

  Odyssey of ‘Pušku pušku’ chairs: How the bean bag became stylish furniture

  When a resident of Vilnius, Remigijus Balčiūnas created his first bean bag chair 10 years ago hoping to surprise guests with an unusual, yet cosy element in his sitting-room. Today the products of Remigijus’ bean bag chairs company are presented at international exhibitions and adorn the homes...

  From gaming to a successful high-tech company

  Matej Vengust's long-standing interest in new technologies and inspiration in bold ideas and computer games led him to assemble a team to create a VR platform. He soon realised that the platform could have uses beyond gaming and the Nervtech start-up was born, with Matej as its co-founder and...

  From Madrid to Copenhagen: ‘’To me, it was just a country far to the north’’

  It has been 7 years since Cristina Giron Delgado replaced warm Madrid with rainy and foreign Denmark. It started with a course at the Technical University of Denmark which led to a permanent job. Now she is also the founder of the SOMOS organisation that helps NGOs in Denmark.

  From daredevil adventures in Europe to travel journalism

  It’s hard to paint a picture of Mantas Bertulis, the founder of the popular talk show and travel portal ‘Kvepia kelionėm’ (‘It smells like travel’), unless it is possible to draw a trip. Mantas, who was fascinated by adventurers in his youth, decided to build a life that would allow him to...

  Diary of a Romanian in the EU: how your life can change when you have the courage to go for it

  Ana-Maria Hoogendorp left Romania 9 years ago to start a Master’s degree in Amsterdam. She overcame the fear of trying out a new experience and started a life from scratch in another community. After 9 years, Ana Maria developed close ties with Amsterdam through a successful career and made...

  Het verhaal van Duco

  #EUandME Met de steun van de EU is Duco toegetreden tot JINC en helpt hij bij een stageproject dat studenten in staat stelt om werkervaring op te doen en hun projecten of talenten te verbeteren.

  Stories by famous media journalists are encouraging change

  Finding a career after travelling to another country sounds like the plot of a fairy tale. However, for journalism student Berta Tilmantaitė, studying in Denmark for an Erasmus exchange programme helped her learn photojournalism. Now, Berta is a renowned Lithuanian multimedia journalist, a...

  Waar loop je nog meer warm voor?