Борба с климатичните промени

Чудесно!
Радваме се да научим, че се вълнувате от
Борба с климатичните промени
Вижте всички интереси
МОЯТА ПЛАНЕТА. МОЯТ ЖИВОТ.

Дайте своя принос в борбата срещу климатичните промени

В БЪРЗАТА ЛЕНТА

Мога да напомпам гумите на велосипеда, да си купя билет за автобуса и да намеря най-близката метростанция - ЕС инвестира 2,7 милиарда евро в устойчиви и високотехнологични проекти за обществен транспорт, включително за електрически трамваи или изследвания на алтернативни горива. Какъвто и транспорт да избера, мога да стигна от едно място до друго с минимално въздействие върху околната среда.

ПО-МАЛКО ВЪГЛЕРОД

Нужда от помощ за намаляване на въглеродния отпечатък? ЕС инвестира в научни изследвания с цел намаляване на количеството въглерод, което всички ние произвеждаме. Всяка година 20% от целия бюджет на ЕС - 180 милиарда евро - отиват за подкрепа на проекти, свързани с климата. От създаването на по-надеждни тестове за измерване на емисиите на новите автомобили до мерки, гарантиращи, че до 2020 г. всички нови сгради ще произвеждат толкова енергия, колкото изразходват.

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ И ПЪЛЕН НАПРЕД

Готов ли съм да се сбогувам с бензина и дизела и да купя електрически автомобил? В ЕС има почти 120000 станции за зареждане, така че батерията ми може винаги да е заредена. Освен това ЕС е инвестирал 41,8 милиона евро в инициативата Green eMotion. Благодарение на сътрудничеството с производители, университети, бизнесмени и други се създават условия за повече електрически автомобили по улиците на градовете, които стават по-чисти и енергийно по-ефективни.

ЗЕЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Мога да променя много, като направя малки промени в начина си на живот. Това може да стане чрез простички действия като гасене на лампите, когато излизам от стаята, или със слагането на по-плътни завеси, за да бъде в къщата по-топло. Освен това мога да използвам системата на ЕС за енергийно етикетиране на електроуреди, която ми помага да избера електрическа печка от клас A+ вместо такава от клас D, с което ще спестя до 230 евро от сметката си за електроенергия.

РЕВОЛЮЦИЯТА НА ВЪЗОБНОВЯЕМАТА ЕНЕРГИЯ

Искам да направя повече от това, да изключвам осветлението и да ползвам градски транспорт? Защо да не сложа слънчеви панели на покрива или вятърна турбина - те ще ми помогнат да огранича въглеродния си отпечатък и да намаля сметката си за електричество! ЕС цели до 2030 г. 27% от произведената в ЕС енергия да бъде от възобновяеми източници. И инвестира огромната сума от 40 милиарда евро в подкрепа на нисковъглеродната икономика. Така че моето бъдеще изглежда светло и устойчиво! Мога дори да зареждам телефона си чрез малки слънчеви панели, така че ако навън е слънчево, нищо да не може да попречи на моето селфи.

ПОДГОТОВКА ЗА БЪДЕЩЕТО

Притесняват ме екстремните метеорологични явления и покачването на морското равнище? ЕС помага на общностите да устояват по-добре на изменението на климата, като възстановява влажните и зелените зони, които действат като естествени бариери срещу покачващото се морско равнище, и като развива зелени пространства, които допринасят за справянето със замърсяването на въздуха и горещите вълни. Съществуват дори начини за по-ефективно пестене на вода - защо например да не поставя резервоар, за да използвам повторно водата от мивката и душа за тоалетната.

Как действа

ЕС е световен лидер в борбата с климатичните промени. Той прилага амбициозен подход по отношение на опазването на планетата чрез ангажимента си към целите, поставени в Парижкото споразумение. Регламентите на ЕС изискват държавите да инвестират във възобновяема енергия, а производителите на автомобили в Европа са задължени да предприемат драстични действия за намаляване на емисиите на техните автомобили и микробуси в съответствие със законодателството на ЕС.Освен това ЕС предприема действия и на местно ниво – от финансиране на екологични технологии и транспортни средства до подготовка на местните общности за последствията от климатичните промени. 

  Знаете ли, че?

  17%

  /euandme/file/777_bgclimate-change.png

  от енергията в ЕС се произвежда от възобновяеми източници - двойно повече, отколкото през 2004 г.

  2014 г.

  /euandme/file/776_bgclimate-change2.png

  е годината, в която ЕС постигна поставената за 2020 г. цел за ограничаване на емисиите на парникови газове с 20%. В бъдеще ЕС има за цел да намали емисиите си с 40% до 2030 г., а лидерите на ЕС са поели ангажимент за намаляване на емисиите с 80% до 95% до 2050 г.

  40%

  /euandme/file/775_bgclimate-change3.png

  от емисиите на CO2 идват от сградите. Транспортът в действителност отделя сравнително малка част от емисиите.

  175 милиона тона нефтен еквивалент

  /euandme/file/774_bgclimate-change4.png

  могат да бъдат спестени чрез екологичен дизайн и енергийно етикетиране до 2020 г. - това количество се равнява на цялото годишно потребление на енергия в Италия.

  70%

  /euandme/file/773_bgclimate-change5.png

  е спадът в цената на слънчевите панели за последните 7 години. Освен това през 2011 г. от 100-те гигавата слънчеви панели, инсталирани по света, 70% са били поставени в ЕС.

  Охлаждане

  /euandme/file/772_bgclimate-change6.png

  Увеличение с 10% на зелените площи в градовете може да понижи температурата с 3-4%, което от своя страна намалява необходимостта от климатизация.

  Director's Video

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  "Oona", режисьор Зайда Бергрот

  След като се изгубва в страшна гора, младо момиче трябва да разчита на помощта на неподозиран приятел, за да намери пътя към дома.

  /euandme/file/20935_bgOona: #EUandME късометражен филм, режисиран от Зайда Бергрот

  /euandme/file/20936_bgOona: официален трейлър на #EUandME

  /euandme/file/20937_bgЗад кулисите на Oona: късометражен филм на #EUandMe

  От какво друго се вълнувате?

  Притеснява ли ви покачването на морското равнище?

  Трябва да предприемем действия веднага!

  Искам да намеря работа, за да се справя с тази кризаРедките заболявания са по-голяма заплаха

  Интересуват ли Ви климатичните промени? Тогава може би ще Ви заинтересува и това: